Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Nabiał w diecie dziecka – jaki wybrać?

Mleko i przetwory mleczne są w diecie dziecka źródłem wapnia, białka i wielu cennych witamin. Jednak nie każdy produkt mleczny jest godny polecenia. Podpowiadamy, co warto wybierać.

Konsultacja merytoryczna: lek. med. Danuta Chrzanowska - Liszewska, specjalista pediatrii i neonatolog

Data publikacji: 04-07-2018 Data modyfikacji: 16-04-2019

Mleko dostarcza wielu ważnych składników odżywczych i powinno gościć w diecie dziecka. Nie wszystkie jednak produkty mleczne nadają się dla małych dzieci. Niektórych wręcz lepiej unikać nawet na dalszych etapach rozwoju lub jeść je w umiarkowanych ilościach.

Dla najmłodszych – mleko mamy

Najbardziej wartościowym pokarmem dla noworodków i niemowląt jest mleko mamy i do 6.miesiąca dzieci powinny być karmione wyłącznie nim. Po tym czasie nadal mleko mamy powinno pozostać ważnym składnikiem diety. Z czasem można włączyć do diety produkty mleczne krowie.

Po 10. miesiącu można do diety włączyć niektóre przetwory mleczne, takie jak jogurt czy kefir. Pełne mleko krowie można podać dopiero po skończonym przez dziecko roku. Jednak do drugiego - trzeciego roku życia lepsze jest mleko mamy bądź mleko modyfikowane, specjalnie stworzone na potrzeby małych dzieci.

Dla starszych dzieci – przetwory mleczne

Po 10. miesiącu życia można zacząć wprowadzać do diety dziecka przetwory mleczne. Zawsze należy to robić bardzo ostrożnie, podając na początek niewielkie ilości. Białka mleka krowiego potrafią silnie uczulać, dlatego rozszerzanie diety o produkty mleczne należy robić z głową.


Pamiętaj! Nie zastępuj zbyt szybko mleka mamy lub mleka modyfikowanego mlekiem krowim.

Zawsze należy zaczynać od minimalnych dawek i po podaniu odczekać kilka dni, sprawdzając czy dziecko nie wykazuje żadnych reakcji alergicznych, nie ma wysypki, biegunki itp. Jogurt można podać sam, na łyżeczce albo na przykład jako dodatek do owoców.

Jaki nabiał warto podawać?

Najlepiej zacząć od jogurtu, kefiru, zsiadłego mleka. Produkty te, o ile dziecko nie jest na nie uczulone, wspomagają pracę jelit, mają właściwości probiotyczne. Dzieci, które je jedzą rzadziej mają biegunki czy bóle brzucha. Przetwory mleczne mają też tę zaletę, że mają mniej laktozy i nawet osoby na nią uczulone mogą je zwykle spożywać, bo rzadziej wywołują reakcje alergiczne.

Jeśli podajesz dziecku mleko krowie wybieraj takie z oznaczeniem UHT. Mleko takie jest poddawane wysokiej temperaturze, dzięki czemu giną bakterie i mleko jest bezpieczne. Nie zaleca się podawania dziecku mleka bez tłuszczu. Jeżeli w rodzinie nie występuje otyłość czy skłonność do podwyższonego poziomu cholesterolu, a dziecko nie ma nadwagi, podawać można mleko 3,2%. Jeśli problem otyłości występuje w rodzinie podajemy mleko o obniżonej zawartościi tłuszczu tj. 2 %.

Maluchom warto podawać też twarożek, najlepiej domowy. Na ser żółty przyjdzie czas po skończonym roku. Sery typu mozarella warto zacząć podawać dopiero w okolicach drugiego roku życia, a pleśniowe - jeszcze później, około trzeciego roku.

Czego unikać?

Nie każdy produkt, który kusi ze sklepowej półki nadaje się dla dziecka. Im mniej przetworzone produkty mleczne, tym wyższej są jakości i tym bardziej są odżywcze. Należy wystrzegać się kolorowych, sztucznych dodatków, konserwantów, cukru, słodzików.

Kolorowy jogurt też oczywiście dostarczy dziecku odpowiedniej ilości wapnia, ale przy okazji dziecko zje zbędną, szkodliwą ilość cukru. Jogurty owocowe zwykle są dosładzane a także sztucznie barwione i aromatyzowane. Jeśli chcesz dać dziecku jogurt, wybierz naturalny, bez żadnych dodatków. Możesz połączyć go ze świeżymi owocami i uniknąć w ten sposób dosładzania.

Pamiętaj! Nie dosładzaj jogurtów czy twarożków, które podajesz dziecku.

Owocowe jogurty zwykle nie mają w składzie prawdziwych owoców a jedynie pulpę owocową, której skład nie jest zwykle znany. Co ciekawe czasem rodzice sądzą po podaniu owocowego jogurtu ze sklepu, że ich dziecko ma uczulenie na mleko. Czasem jednak okazuje się, że problemem są dodatki użyte w procesie tworzenia produktu a nie sam jogurt.

Najbardziej przetworzone produkty mleczne to smakowe jogurty, smakowe kefiry i serki homogenizowane. Lepiej unikać serków homogenizowanych, topionych i wszelkich deserów mlecznych z dodatkami. Nie daj się nabrać na kolorowe opakowania i reklamy z dziećmi. Sama najlepiej ocenisz, czy dany produkt nadaje się dla Twojego dziecka czytając dokładnie skład. Ważną wskazówką może być też termin przydatności do spożycia. Produkty, które nie są przetworzone, nie zawierają sztucznych konserwantów, zwykle mają krótkie termin przydatności.

Należy też z dużą ostrożnością podchodzić do sera żółtego. Z jednej strony jest on bogaty w wapń, jednak zwykle jest też bardzo słony, co może zbędnie obciążać nerki dziecka. Poza tym ser żółty jest tłusty i ciężkostrawny. Jeśli kupujesz ser dla dziecka kupuj ser dobrej jakości i nie podawaj mu go zbyt często. 

Wapń – ile i gdzie?

W szklance mleka znajduje się ok. 240 mg wapnia. Jeśli jednak Twoje dziecko nie pije mleka możesz swobodnie je zastąpić. Tyle samo wapnia znajdziesz w:

  • kubeczku jogurtu naturalnego, maślanki czy kefiru

  • 25 dag twarożku (możesz podać go np. jako nadzienie do naleśników)

  • miseczce budyniu

  • 2 plasterkach sera żółtego

  • porcji leniwych pierogów

Podobne artykuły
pl_PL Czytaj więcej

Przewodnik po kaszkach

Kaszki są ważnym elementem diety Twojego dziecka. Dostarczają wymagającemu organizmowi malca składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju m.in.: wapnia, żelaza, magnezu, są wzbogacone o witaminy, kwasy omega 3, ...

pl_PL Czytaj więcej

Mięso i ryby w diecie dziecka

Mięso i ryby dostarczają ważnych składników dla rozwijającego się organizmu. Przeczytaj od kiedy, jakie porcje oraz gatunki ryb i mięsa podawać dziecku przy rozszerzaniu diety.

pl_PL Czytaj więcej

Zdrowe kasze na 9 sposobów

Kasza, nie dość, że może być bazą wielu pysznych dań, to sama w sobie jest bardzo zdrowym daniem. Jeśli kasza kojarzy Wam się z bezkształtną, rozgotowaną papką bez smaku – czas na zmiany! Dowiedz się, jakie ...

pl_PL Czytaj więcej

Dobre przekąski dla dziecka

Spacery wydłużają się do kilku godzin a dzieciaki hasają, zużywając olbrzymie pokłady energii. Zgłodnieją na pewno. Dlatego, żeby po godzinie nie wracać do domu lub awaryjnie nie kupować batonika czy drożdżówki, ...

pl_PL Czytaj więcej

Mleczne wariacje – przepisy z wykorzystaniem mleka modyfikowanego

Dzieciom zaleca się spożywanie mleka oraz produktów mlecznych. Twój maluch odmawia? Doradzamy, co wtedy zrobić. Podajemy sprawdzone przepisy.

pl_PL Czytaj więcej

Dieta na zdrowe zęby u dziecka

Aby ząbki były zdrowe trzeba o nie odpowiednio dbać. Jednym ze sposobów walki z próchnicą jest odpowiednia dieta. Podpowiadamy, czego unikać, a co powinno pojawić się w jadłospisie dziecka dla zdrowia zębów.

Nasze produkty
No dokładnie. Sama znam dziecko, które nabiału zwierzęcego nigdy nie jadło. :)
Hirri-1985
Oczywiście, że białko jest ważne w diecie dziecka, ale nie musi to być białko zwierzęce, tak jak wiele osób twierdzi. Pamiętajmy, że białko roślinne też jest wartościowe. A jogurty owocowe, te kupne, zawierają bardzo dużo cukru.
C.Sakowska
Bebilon pepti. Jest to mleko bez laktozy.
aneta7734