Mleko i przetwory mleczne są w diecie dziecka źródłem wapnia, białka i wielu cennych witamin. Jednak nie każdy produkt mleczny jest godny polecenia. Podpowiadamy, co warto wybierać.
Konsultacja merytoryczna: lek. med. Danuta Chrzanowska - Liszewska, specjalista pediatrii i neonatolog
Mleko dostarcza wielu ważnych składników odżywczych i powinno gościć w diecie dziecka. Nie wszystkie jednak produkty mleczne nadają się dla małych dzieci. Niektórych wręcz lepiej unikać nawet na dalszych etapach rozwoju lub jeść je w umiarkowanych ilościach.
Najbardziej wartościowym pokarmem dla noworodków i niemowląt jest mleko mamy i do 6.miesiąca dzieci powinny być karmione wyłącznie nim. Po tym czasie nadal mleko mamy powinno pozostać ważnym składnikiem diety. Z czasem można włączyć do diety produkty mleczne krowie.
Po 10. miesiącu można do diety włączyć niektóre przetwory mleczne, takie jak jogurt czy kefir. Pełne mleko krowie można podać dopiero po skończonym przez dziecko roku. Jednak do drugiego - trzeciego roku życia lepsze jest mleko mamy bądź mleko modyfikowane, specjalnie stworzone na potrzeby małych dzieci.
Po 10. miesiącu życia można zacząć wprowadzać do diety dziecka przetwory mleczne. Zawsze należy to robić bardzo ostrożnie, podając na początek niewielkie ilości. Białka mleka krowiego potrafią silnie uczulać, dlatego rozszerzanie diety o produkty mleczne należy robić z głową.
Pamiętaj! Nie zastępuj zbyt szybko mleka mamy lub mleka modyfikowanego mlekiem krowim.
Zawsze należy zaczynać od minimalnych dawek i po podaniu odczekać kilka dni, sprawdzając czy dziecko nie wykazuje żadnych reakcji alergicznych, nie ma wysypki, biegunki itp. Jogurt można podać sam, na łyżeczce albo na przykład jako dodatek do owoców.
Najlepiej zacząć od jogurtu, kefiru, zsiadłego mleka. Produkty te, o ile dziecko nie jest na nie uczulone, wspomagają pracę jelit, mają właściwości probiotyczne. Dzieci, które je jedzą rzadziej mają biegunki czy bóle brzucha. Przetwory mleczne mają też tę zaletę, że mają mniej laktozy i nawet osoby na nią uczulone mogą je zwykle spożywać, bo rzadziej wywołują reakcje alergiczne.
Jeśli podajesz dziecku mleko krowie wybieraj takie z oznaczeniem UHT. Mleko takie jest poddawane wysokiej temperaturze, dzięki czemu giną bakterie i mleko jest bezpieczne. Nie zaleca się podawania dziecku mleka bez tłuszczu. Jeżeli w rodzinie nie występuje otyłość czy skłonność do podwyższonego poziomu cholesterolu, a dziecko nie ma nadwagi, podawać można mleko 3,2%. Jeśli problem otyłości występuje w rodzinie podajemy mleko o obniżonej zawartościi tłuszczu tj. 2 %.
Maluchom warto podawać też twarożek, najlepiej domowy. Na ser żółty przyjdzie czas po skończonym roku. Sery typu mozarella warto zacząć podawać dopiero w okolicach drugiego roku życia, a pleśniowe - jeszcze później, około trzeciego roku.
Nie każdy produkt, który kusi ze sklepowej półki nadaje się dla dziecka. Im mniej przetworzone produkty mleczne, tym wyższej są jakości i tym bardziej są odżywcze. Należy wystrzegać się kolorowych, sztucznych dodatków, konserwantów, cukru, słodzików.
Kolorowy jogurt też oczywiście dostarczy dziecku odpowiedniej ilości wapnia, ale przy okazji dziecko zje zbędną, szkodliwą ilość cukru. Jogurty owocowe zwykle są dosładzane a także sztucznie barwione i aromatyzowane. Jeśli chcesz dać dziecku jogurt, wybierz naturalny, bez żadnych dodatków. Możesz połączyć go ze świeżymi owocami i uniknąć w ten sposób dosładzania.
Pamiętaj! Nie dosładzaj jogurtów czy twarożków, które podajesz dziecku.
Owocowe jogurty zwykle nie mają w składzie prawdziwych owoców a jedynie pulpę owocową, której skład nie jest zwykle znany. Co ciekawe czasem rodzice sądzą po podaniu owocowego jogurtu ze sklepu, że ich dziecko ma uczulenie na mleko. Czasem jednak okazuje się, że problemem są dodatki użyte w procesie tworzenia produktu a nie sam jogurt.
Najbardziej przetworzone produkty mleczne to smakowe jogurty, smakowe kefiry i serki homogenizowane. Lepiej unikać serków homogenizowanych, topionych i wszelkich deserów mlecznych z dodatkami. Nie daj się nabrać na kolorowe opakowania i reklamy z dziećmi. Sama najlepiej ocenisz, czy dany produkt nadaje się dla Twojego dziecka czytając dokładnie skład. Ważną wskazówką może być też termin przydatności do spożycia. Produkty, które nie są przetworzone, nie zawierają sztucznych konserwantów, zwykle mają krótkie termin przydatności.
Należy też z dużą ostrożnością podchodzić do sera żółtego. Z jednej strony jest on bogaty w wapń, jednak zwykle jest też bardzo słony, co może zbędnie obciążać nerki dziecka. Poza tym ser żółty jest tłusty i ciężkostrawny. Jeśli kupujesz ser dla dziecka kupuj ser dobrej jakości i nie podawaj mu go zbyt często.
W szklance mleka znajduje się ok. 240 mg wapnia. Jeśli jednak Twoje dziecko nie pije mleka możesz swobodnie je zastąpić. Tyle samo wapnia znajdziesz w:
kubeczku jogurtu naturalnego, maślanki czy kefiru
25 dag twarożku (możesz podać go np. jako nadzienie do naleśników)
miseczce budyniu
2 plasterkach sera żółtego
porcji leniwych pierogów
Kaszki są ważnym elementem diety Twojego dziecka. Dostarczają wymagającemu organizmowi malca składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju m.in.: wapnia, żelaza, magnezu, są wzbogacone o witaminy, kwasy omega 3, ...
Mięso i ryby dostarczają ważnych składników dla rozwijającego się organizmu. Przeczytaj od kiedy, jakie porcje oraz gatunki ryb i mięsa podawać dziecku przy rozszerzaniu diety.
Kasza, nie dość, że może być bazą wielu pysznych dań, to sama w sobie jest bardzo zdrowym daniem. Jeśli kasza kojarzy Wam się z bezkształtną, rozgotowaną papką bez smaku – czas na zmiany! Dowiedz się, jakie ...
Spacery wydłużają się do kilku godzin a dzieciaki hasają, zużywając olbrzymie pokłady energii. Zgłodnieją na pewno. Dlatego, żeby po godzinie nie wracać do domu lub awaryjnie nie kupować batonika czy drożdżówki, ...
Dzieciom zaleca się spożywanie mleka oraz produktów mlecznych. Twój maluch odmawia? Doradzamy, co wtedy zrobić. Podajemy sprawdzone przepisy.
No dokładnie. Sama znam dziecko, które nabiału zwierzęcego nigdy nie jadło. :)
Oczywiście, że białko jest ważne w diecie dziecka, ale nie musi to być białko zwierzęce, tak jak wiele osób twierdzi. Pamiętajmy, że białko roślinne też jest wartościowe. A jogurty owocowe, te kupne, zawierają bardzo dużo cukru.
Bebilon pepti. Jest to mleko bez laktozy.