Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Przewodnik po kaszkach

Kaszki są ważnym elementem diety Twojego dziecka. Dostarczają wymagającemu organizmowi malca składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju m.in.: wapnia, żelaza, magnezu, są wzbogacone o witaminy, kwasy omega3, probiotyki. Jednak kaszka kaszce nierówna, a nie wszystko to, co producenci proponują dzieciom, jest dla tych dzieci najlepszym wyborem. Przeczytaj nasz przewodnik po kaszkach.

Data publikacji: 25-05-2018 Data modyfikacji: 16-04-2019

Pierwsze kaszki

Kaszki wprowadzamy do diety dziecka w ramach jej rozszerzania o inne niż mleko mamy/ mleko modyfikowane pokarmy. Schemat żywienia niemowląt karmionych piersią zaleca rozszerzenie diety nie wcześniej niż po 6. miesiącu życia, natomiast schemat żywienia niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym nie wcześniej niż po 4. miesiącu. Kiedy dokładnie – to sprawa indywidualna, wiele zależy od tego, jak chętnie i czy bez brzuszkowych problemów dziecko będzie przyjmowało jedzeniowe nowości. Na pewno nie warto zbyt długo zwlekać, bo kaszka może być zarówno samodzielnym wartościowym posiłkiem jak i znakomitym uzupełnieniem deserowych przecierów owocowych.

Na początek proponujemy dziecku kaszki bezglutenowe, bezmleczne i bez owoców – najlepsze będą kaszki ryżowe, jaglane, kukurydziane. Pierwsze kaszki przyrządzamy na bazie mleka mamy (najlepiej świeżo odciągniętym), mleku modyfikowanym (dotychczas stosowanym) lub przegotowanej wodzie źródlanej.

W praktyce często przygotowując kaszkę sami nadajemy jej odpowiednią konsystencję, zwiększając ilość proszku. Jednak na początek, by uniknąć bóli brzuszka czy zaparć, zalecamy ścisłe trzymanie się zaleceń producenta. Dopiero gdy przekonasz się, że Twoje dziecko dobrze toleruje daną kaszkę możesz zaproponować mu jedzenie o trochę gęstszej konsystencji.

Pierwsze kaszki w konsystencji płynnej możemy podawać dzieciom butelką ze specjalnie do tego przeznaczonym smoczkiem, jednak po krótkim czasie warto przejść na karmienie łyżeczką - jako bardziej naturalne a także służące prawidłowemu rozwojowi aparatu mowy i zgryzu.

Kaszki bezmleczne

Jak wskazuje nazwa – nie zawierają mleka, a dokładniej mogących uczulać: laktozy z mleka krowiego. Przyrządzamy je na bazie pokarmu kobiecego, mleka modyfikowanego lub wody/ preparatu mlekozastępczego w przypadku alergików.

Kaszki mleczne

W swoim składzie mają już mleko modyfikowane więc przyrządzamy je na bazie wody. Używamy wody źródlanej, niskozmineralizowanej, przed przyrządzeniem kaszki zaleca się jej przegotowywanie i ostudzenie do temperatury około 38°C .

Kaszki bezglutenowe

Oznaczone są znakiem przekreślonego kłosa lub napisem na opakowaniu treści: „Produkt bezglutenowy” lub „Nie zawiera glutenu”.

Białka zbożowego - glutenu - nie zawierają:

  • ryż,
  • kukurydza
  • kasza jaglana

Są to bezpieczne produkty dla dzieci do 9. – 10. miesiąca życia, oraz tych z grupy ryzyka alergii lub ze stwierdzoną alergią na gluten.

Gluten w diecie dziecka - radzi położna Kamila Kotowicz

"Gluten wprowadzamy do diety niemowlęcia w niewielkiej, stopniowo zwiększanej ilości (2-3 g kaszki glutenowej/ 100 ml posiłku) w czasie karmienia piersią między 5-6 miesiącem życia, u dzieci karmionych sztucznie w 6 miesiącu życia. Jeżeli przeoczymy ten czas z podawaniem glutenu należy się wstrzymać do 9, 10 miesiąca życia dziecka."

Kaszki glutenowe

Zalecane są dla dzieci po 10. miesiącu życia przy zastrzeżeniu wcześniejszego wprowadzenia glutenu w formie tzw. ekspozycji na gluten mającej na celu powolne przyzwyczajenie i uodpornienie organizmu.

Gluten występuje w zbożach:

  • pszenica,
  • jęczmień,
  • owies,
  • żyto.

Na rynku znajdziemy kaszki jednozbożowe, jak i wielozbożowe. Warto je podawać dziecku, są bogatym źródłem błonnika, węglowodanów i białka. Polecamy wybór tych na bazie zbóż z pełnego przemiału, tzw. pełnoziarnistych – zawierają najwięcej naturalnych składników odżywczych.

Kaszki z dodatkami

Dobrodziejstwa kaszek płyną nie tylko ze zbóż (żelazo, magnez, wapń, magnez, witaminy B, E oraz PP) ale także ze składników dodawanych przez producentów. Wiele kaszek jest dodatkowo wzbogaconych o witaminy A, D, K, minerały, jak cynk, selen, probiotyki (dobre bakterie wspomagające funkcjonowanie flory bakteryjnej żołądka i wspomagające odporność) oraz prebiotyki (stwarzające optymalne warunki do działania probiotyków). Na te zdrowe dodatki warto zwrócić uwagę przy wyborze kaszki.

Producenci dbają także o walory smakowe swoich propozycji dla najmłodszych. Na rynku są dostępne kaszki z owocami – w postaci suchych płatków owocowych, sproszkowanego soku. W ramach zapoznawania i przyzwyczajania dziecka do nowych smaków warto korzystać z tych propozycji.

Kaszki bezcukrowe

Uwaga rodzice! Czytajcie etykiety i napisy na opakowaniach kaszek! Niestety wiele dedykowanych dzieciom produktów żywieniowych ma w swoim składzie bardzo dużo białego cukru. Tak jest także wśród kaszek. Są słodkie, co gwarantuje, że dzieci je polubią, ale nie są zdrowe – przyczyniają się do nadmiaru cukru w diecie, co może przyczynić się do otyłości, próchnicy i sprzyja rozwojowi wielu innych chorób.

Na szczęście na rynku dostępne są także kaszki bez zawartości białego cukru. Przy czym nie są tego cukru pozbawione, co powoduje, że są słodkie i dzieci chętnie je jedzą – zawierają cukry naturalne: laktozę z mleka, glukozę i fruktozę z owoców.

Kaszki bio

Etykieta „bio” oznacza, że kaszka została przygotowana z produktów (zbóż, owoców), które uprawiano bez użycia sztucznych nawozów i pestycydów, które nie były genetycznie modyfikowane i nie poddano ich radiacji. Dodatkowo kaszki bio najczęściej robione są z ziaren zbóż z pełnego przemiału, czyli ziarno zostało wykorzystane wraz z zarodkiem i warstwami zewnętrznym, co pozwoliło na zachowanie naturalnych wartościowych składników (białko, węglowodany, witaminy, minerały).

Kaszki w słoiku lub kartonie

Kaszki gotowe do podania, w słoiku lub kartonie, są równie wartościowym posiłkiem, jak te do sporządzania z proszku. Doskonale sprawdzą się w czasie wyjazdu, na wakacjach czy na dłuższym spacerze. Dobrze jest przed podaniem ich dziecku podgrzać je w kąpieli wodnej.

Kleiki

Kleiki, prawdopodobnie trochę niedoceniane przez mamy, mogą stanowić wyśmienite urozmaicenie dla kaszek, mają też inne zastosowania. Kleiki przygotowujemy na mleku modyfikowanym lub pokarmie mamy. Kleiki ryżowe i kukurydziane nie zawierają glutenu, mają neutralny smak, delikatną półpłynną konsystencję. To wszystko sprawia, że mogą być podawane maluchowi jako alternatywa dla pierwszych kaszek, dodadzą mu energii, wypełnią brzuszek i zaczną przyzwyczajać do nowej konsystencji pokarmu. Dla starszaków są znakomitym dodatkiem do musów owocowych lub zagęstnikiem zupek.

Czy producent mleka modyfikowanego w kaszce ma znaczenie? – odpowiada lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska

"Wprowadzenie kaszek ma na celu nauczenie dziecka żuć a nie tylko ssać. Kaszka jest produktem gęściejszym, bardziej sycącym. Najczęściej kaszki są przygotowywane na mleku modyfikowanym. Nie ma znaczenia jaka firma jest producentem kaszki. Można je zmieniać i podawać dziecku w ramach urozmaicenia menu. Podawanie mleka modyfikowanego jednej firmy i niezmienianie go (przy dobrej tolerancji) ma znaczenie w pierwszych 3-4 miesiącach życia. Jak wiadomo w tym czasie mleko jest podstawą żywienia i dziecko otrzymuje 8, potem 6 razy dziennie mleko modyfikowane. Natomiast kaszę podajemy 1 razy dziennie, czasami 2 razy, jeżeli mamy do czynienia z "głodomorkiem".

Podsumowując: kaszkę na wodzie dajemy głównie alergikom lub dzieciom, które nie tolerują białka mleka krowiego. Wszystkie inne, które jedzą mleko modyfikowane, mogą jeść kaszki na mleku: kukurydziane, pszenne, ryżowe."


 

Podobne artykuły
pl_PL Czytaj więcej

Zdrowe kasze na 9 sposobów

Kasza, nie dość, że może być bazą wielu pysznych dań, to sama w sobie jest bardzo zdrowym daniem. Jeśli kasza kojarzy Wam się z bezkształtną, rozgotowaną papką bez smaku – czas na zmiany! Dowiedz się, jakie ...

pl_PL Czytaj więcej

Mleczne wariacje – przepisy z wykorzystaniem mleka modyfikowanego

Dzieciom zaleca się spożywanie mleka oraz produktów mlecznych. Twój maluch odmawia? Doradzamy, co wtedy zrobić. Podajemy sprawdzone przepisy.

pl_PL Czytaj więcej

Przepisy na zdrowe i pożywne śniadania

Kaszka, kanapka, parówka, serek… Monotonii i nudzie mówimy dość, stawiamy na zdrowe żywienie. Koktajl pełen energii, różne rodzaje płatków zbożowych, owoce z amarantusem, a może chleb pełnoziarnisty z pastą ...

pl_PL Czytaj więcej

Gdy maluch nie chce pić mleka

Twoje dziecko nie ma ochoty pić mleka? Nie musi. Sprawdź, w jaki sposób dostarczyć mu zawarte w mleku wapń oraz inne niezbędne minerały i witaminy.

pl_PL Czytaj więcej

Alergie pokarmowe u dzieci – objawy, diagnoza, leczenie

Zdarza się, że dzieci już od pierwszych miesięcy życia cierpią na alergie pokarmowe. Dowiedz się, dlaczego tak się dzieje, jak rozpoznać uczulenie u malca i co robić, żeby objawy ustąpiły.

pl_PL Czytaj więcej

13 sposobów na zdrowszą dietę dziecka powyżej 1 roku

Jak sprawić, by dieta Twojego dziecka była zdrowsza niż do tej pory i pełna składników odżywczych? Poznaj nasze sposoby.

Nasze produkty
emmako u nas kaszki weszly po pierwszych warzywach i owocach jak cala reszta ;) Dietę zaczelismy rozszerzac po.ukinczeniu 6msc i z miesiac pozniej juz byly takze kaszki ale glownie to płatki bo te synek wolał. Gotowałam wszystko na wodzie, jak kaszk...
agn_kaw
W okolicy 5 miesiąca powinno się zacząć podawać gluten, ale można to zrobić manną dodając do obiadku, no ale niektóre mamy dają wtedy kaszki właśnie. U nas bardzo sprawdziły się te kaszki wielozbożowe, do dziś córa uwielbia kaszki.
magros
Aha, bo różnie podają, czasami nawet już po 4 czy 5, czasami po 6 miesiącu.
emmkao