Mleczne wariacje – przepisy z wykorzystaniem mleka modyfikowanego

Dzieciom zaleca się spożywanie mleka oraz produktów mlecznych. Maluszki, dopóki mleko jest ich jedynym pożywieniem, z reguły jedzą je chętnie. Starszaki czasem bywają znudzone codziennym kubkiem mleka. Doradzamy, co wtedy zrobić. Podajemy sprawdzone przepisy.

Konsultacja merytoryczna: lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii

Najkorzystniejsze dla zdrowia dzieci jest karmienie mlekiem mamy. Szczególnie do ukończenia 1. roku życia. Jeśli nie jest to możliwe, w tym czasie zaleca się podawanie dzieciom mleka modyfikowanego, jako mieszanki lepiej przygotowanej dla dojrzewającego przewodu pokarmowego, niż na przykład krowie mleko. Jednak zdarza się, że nasze pociechy zaczynają grymasić, są ciekawe nowych rzeczy i smaków i nie chcą pić mleka.

Co wtedy robić? Bo jednocześnie jako rodzic masz świadomość, że w diecie dziecka nie może zabraknąć cennych składników, które są zawarte w mieszankach lub produktach mlecznych.

Proponujemy kilka przepisów, wykorzystujących mleko modyfikowane jako bazę, które pomogą urozmaicić codzienne menu. W ten sposób dzieci dostaną coś nowego, a rodzice będą spokojni o odpowiednią ilość mleka w diecie ich pociech.

Pamiętaj, by dania na mleku modyfikowanym zużywać od razu. Przygotowuj porcje na jeden raz, resztki wyrzuć.

Śniadanie

Od początku rozszerzania diety można wprowadzać do menu dziecka kaszę mannę, kukurydzianą a po 8. miesiącu także jaglaną - szczególnie godną polecenia nie tylko dla najmłodszych. Kasze zawierają składniki niezbędne dla prawidłowej funkcji przewodu pokarmowego jak: witaminy, węglowodany złożone, żelazo a do tego są lekkostrawne i sycące. To dobry wybór zarówno na śniadanie – jako zastrzyk energii na kilka godzin, jak i na kolację, po której dziecko nie będzie w nocy budziło się głodne.

KASZA MANNA NA DOBRY DZIEŃ (po 6. miesiącu lub wyżej w zależności od dodatków)

Składniki:

  • 2 łyżki kaszy manny

  • woda (ok. szklanki)

  • miarka mleka modyfikowanego na 200 ml wody

  • opcjonalnie – dodatki (np. przecier owocowy dostosowany do wieku dziecka)

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy w wodzie według przepisu (najlepiej zagotować większość wody, w reszcie zimnej rozmieszać kaszę i wlać na wrzątek, po kilku minutach jest gotowa). Kaszę studzimy do temperatury, w jakiej przygotowujemy mieszankę (informacja od producenta). Po ostudzeniu do kaszy dosypujemy mleko modyfikowane i dokładnie mieszamy. Na wierzch kładziemy przecier owocowy lub uprażone uprzednio owoce. Kaszę mannę można zamienić na kaszę kukurydzianą.

Naleśniki to żelazne danie jadłospisu prawie każdego malucha. Zanim jednak będziemy mogli użyć mąki pszennej i soli (po 10. miesiącu) oraz krowiego mleka (po ukończeniu przez dziecko roku) możemy przygotować naleśniki lekko zmodyfikowane.

NALEŚNIKI - WERSJA BEZGLUTENOWA (po 8. miesiącu)

Składniki:

  • ok. 200 ml przygotowanej mieszanki mleka modyfikowanego

  • żółtko jajka

  • pół szklanki mąki kukurydzianej

  • olej

Przygotowanie:

Mleko, mąkę i jajko dokładnie mieszamy lub miksujemy. Patelnię smarujemy ręcznikiem papierowym zanurzonym w odrobinie oleju. Smażymy naleśniki. Wierzch można posmarować przecierem z jabłek, w wersji obiadowej – położyć uduszone warzywa lub mięso.

Obiad

Już w 6. miesiącu życia dziecka zaczynamy wprowadzać do jego diety warzywa. Im wcześniej dziecko przyzwyczai się do ich smaku, tym większa szansa, że w przyszłości będzie je chętnie jadło.

ZUPKA - "ZIELONO MI" (po 6. miesiącu)

Składniki:

  • 50 ml mleka modyfikowanego

  • kilka różyczek brokułów

  • woda

  • pół łyżeczki masła lub oliwy - opcjonalnie

Przygotowanie:

Brokuły gotujemy do miękkości. Po odcedzeniu miksujemy lub dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy mleko i masło lub oliwę z oliwek. Mieszamy, można lekko podgrzać. Po jakimś czasie zupę urozmaicamy nowymi składnikami, np. dodajemy kalafiora, ziemniaka lub kawałek mięsa.

RYŻOWY PUDDING (po 6. miesiącu)

Składniki:

  • kilka łyżeczek ryżu

  • woda

  • miarka mleka modyfikowanego

  • warzywa, mięso – opcjonalnie

Przygotowanie:

Dobrze wypłukany ryż wrzucamy na gotującą się wodę. W zależności od wieku dziecka mocniej lub mniej go rozgotowujemy. Po przestudzeniu dodajemy mleko modyfikowane i dokładnie mieszamy. Aby było to pełne danie obiadowe, możemy według uznania i wieku dziecka dodać ugotowane uprzednio warzywa, mięso lub owoce w wersji na słodko.

Podwieczorek lub deser

Dzieci kochają budyń. Jego zaletą jest to, że w zależności od wieku dziecka i pory roku można zmieniać dodatki, np. wykorzystując owoce sezonowe.

BUDYŃ "MNIAM" (po 8. miesiącu)

Składniki:

  • szklanka wody

  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • żółtko

  • miarka mleka modyfikowanego

Przygotowanie:

Zagotowujemy pół szklanki wody. W pozostałej części rozrabiamy żółtko z mąką. Wlewamy delikatnie na wrzątek, mieszamy dokładnie, zagotowujemy. Po ostudzeniu dodajemy mleko w proszku i znów mieszamy. Możemy podać z soczkiem jabłkowym albo uprażonymi owocami.

KOKTAJL NA CO DZIEŃ (po 8. miesiącu)

Składniki:

  • woda

  • miarka mleka modyfikowanego

  • owoce (pół jabłka, pół banana, maliny, kiwi – opcjonalnie, pojedynczo lub w jednym koktajlu nie więcej niż trzy rodzaje owocu)

Przygotowanie:

Przegotowujemy wodę. Dokładnie myjemy owoce, warto przelać je wrzątkiem. Gdy woda przestygnie dokładnie mieszamy ją z mlekiem modyfikowanym, dodajemy owoce. Całość miksujemy.

Kolacja

Kolacje powinny być lekkostrawne a jednocześnie sycące. Zawsze dobrym pomysłem na kolację są dania z kaszą. 

Warto wprowadzić do menu dziecka, a także całej rodziny, owsiankę, która kiedyś była częstym gościem na naszych stołach, potem nieco zapomniana, dziś wraca do łask i słusznie. Płatki owsiane są bogatym źródłem witamin z grupy B, błonnika i cennych kwasów tłuszczowych. Przyzwyczajajmy do nich od małego nasze dzieci i zrezygnujmy ze słodkich, kolorowych płatków śniadaniowych.

OWOCOWA OWSIANKA (po 8. miesiącu)

Pamiętaj, że płatki owsiane zawierają gluten. 

Składniki:

  • woda (ok. 70-90 ml na każdą łyżkę płatków)

  • płatki owsiane

  • miarka mleka modyfikowanego

  • pół banana

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalewamy wodą i gotujemy kilka minut na małym ogniu, do czasu gdy zmiękną. Jeśli są zbyt gęste dolewamy wodę. Studzimy do temperatury podanej przez producenta mleka modyfikowanego, czyli ok. 60 st. C°. Dodajemy mleko modyfikowane, mieszamy dokładnie. Do gotowej papki dodajemy rozdrobnionego banana.

ZIELONY TWAROŻEK (po 11. miesiącu)

Składniki:

  • kawałek twarogu (50 g)

  • 50 ml przygotowanej mieszanki mleka modyfikowanego

  • pietruszka, szczypiorek, koperek – drobno posiekane

Przygotowanie:

Bardzo dokładnie rozcieramy widelcem twaróg, dodajemy mieszankę, najlepiej jeszcze ciepłą. Do twarożku dodajemy po trochę zieleniny. Dla różnorodności smaków możemy pietruszkę, szczypiorek i koperek stosować wymiennie. Jemy łyżeczką lub nakładamy na pieczywo.

Pamiętaj, aby rozszerzać dietę dziecka stopniowo. Podaj dziecku jeden nowy produkt i zachowaj kilkudniowy odstęp przed następnym. Posiłek z nowym składnikiem zaserwuj dziecku w ciągu dnia na przykład na obiad, a nie wieczorem na kolację.

Podobne artykuły

Mama i dziecko siedzą na kocu w parku. Mama ma na sobie sukienkę w kwiatki. W jednej ręce trzyma łyżeczkę, którą karmi dziecko, a w drugiej plastikową miskę. Dziecko ma podkoszulkę w paski. Czytaj więcej

Skaza białkowa a dieta dziecka

Skaza białkowa jest dość powszechna wśród najmłodszych dzieci. Dieta takiego dziecka wymaga od rodziców szczególnej uważności i przestrzegania kilku zasad. Przeczytaj także o zabronionych i dozwolonych produktach.

Kasze i ziarna zbóż leżą w drewnianych miseczkach i na drewnianym stole. Na stole leżą ciemny makaron. Na stole leży drewniana łyżka i woreczek z którego wysypują się ziarna. Czytaj więcej

Zboża bezglutenowe i glutenowe w diecie dziecka

Jak ważne są zboża z pełnego przemiału w diecie dziecka, co zawierają, które z nich mają gluten, i od kiedy najlepiej wprowadzać je do diety niemowlaka – dowiecie się z naszego artykułu.

Trzy biale miski stoja na stole. W jednej znajduje się granola z truskawką, w drugiej jogurt z truskawką, a w trzeciej jajecznica. Obok stoi miska z owocami i ziemniaki w mundurkach. Czytaj więcej

9 cech zdrowego i pożywnego śniadania

„To najważniejszy posiłek w ciągu dnia” – słyszeliśmy od naszych mam i babć, teraz sami powtarzamy to naszym dzieciom. Dowiedz się, jak skomponować śniadanie malucha, by było zdrowe i pożywne.

Jogurt z malinami, borówkami, żurawiną i miętą leży w szklanej miseczce na drewnianym stole. Dookoła leżą borówki i żurawina. Czytaj więcej

Przepisy na zdrowe i pożywne śniadania

Kaszka, kanapka, parówka, serek… Monotonii i nudzie mówimy dość, stawiamy na zdrowe żywienie. Koktajl pełen energii, różne rodzaje płatków zbożowych, owoce z amarantusem, a może chleb pełnoziarnisty z pastą ...

Dziecko siedzi przy stoliku. Ma na sobie śliniak. Jedną ręką trzyma pojemnik z jogurtem. Palce drugiej ręki, ubrudzone w jogurcie, oblizuje mama. Za nimi stoi czajnik. Czytaj więcej

Gdy maluch nie chce pić mleka

Twoje dziecko nie ma ochoty pić mleka? Nie musi. Sprawdź, w jaki sposób dostarczyć mu zawarte w mleku wapń oraz inne niezbędne minerały i witaminy.

Suszona żurawina w szklanej miseczce stoi na drewnianym stole. Za nią leżą liście. Czytaj więcej

9 polskich superfoods

Modne ostatnio słowo „superfoods” oznacza produkty spożywcze o wyjątkowych właściwościach odżywczych i zdrowotnych. Co z naszych rodzimych produktów zasługuje na to miano? Podpowiadamy.

Nasze produkty

Super. Kilka przepisów dołączę na pewno do menu mojej córki. Szczególnie, że już jej nie karmię piersią, więc musi w innej wersji jeść nabiał ;)
kika07645
Jezeli smazymy nalesniki z dodatkiem mm to czy podczas smazenia mm nie straci swoich wlasciwosci ? Bo nie wrzuca sie mm do wrzacej wody a podczas snazenia rowniez wytwarza sie wysoka temperatura . Pytam bo sie wlasnie zastanawiam jak to jest ?
olka00
no dobra, np te nalesniki. robimy mieszankę mleka, potem składniki dodajemy i smazymy. a czy przy tym smażeniu nie dzieje sie nic z mm?
Dominika1990