Kasza, nie dość, że może być bazą wielu pysznych dań, to sama w sobie jest bardzo zdrowym daniem. Jeśli kasza kojarzy Wam się z bezkształtną, rozgotowaną papką bez smaku – czas na zmiany! Dowiedz się, jakie dobrodziejstwa niosą ze sobą kasze, oraz wypróbuj nasze przepisy.
Konsultacja merytoryczna: lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii
Kasza, czyli rozdrobnione ziarna zbóż, zawsze była naszym dobrem narodowym. W kuchni staropolskiej używana często i chętnie, z czasem została wyparta przez ziemniaki. Wielka szkoda. Jest lekkostrawna, zawiera wiele witamin i minerałów, łatwo przyswajalne białka i węglowodany. To wymarzone źródło cennych składników oraz energii dla dzieci. Do tego jest tania i łatwa w przygotowaniu. Można ją podawać na słodko i słono, w zupach i sałatkach. Ma wiele odmian, więc dzieci się nią nie znudzą. Szczególnie w sezonie zimowym ciepłe śniadanie na bazie kaszy czy sycący krupnik na obiad po zabawach na śniegu - to wyśmienity wybór.
Kasze są bogate w błonnik a także w węglowodany złożone, które powoli zamieniając się w naszym organizmie w glukozę, powinny być dla nas i naszych dzieci głównym źródłem energii. Zawierają moc witamin np. z grupy B, witaminę E, a także cenne minerały: magnez, cynk, żelazo, potas oraz fosfor. Kasze odradza się jedynie osobom cierpiącym na refluks i chorobę wrzodową żołądka lub dwunastnicy.
„Królowa” kasz. Najzdrowsza, lekkostrawna i bezglutenowa. Świetna przy przeziębieniach, ma działanie wysuszające, pomaga zwalczać wirusy, dobrze działa na stawy, skórę i paznokcie. Zawiera wiele białka i witamin B1, B2 i B6. Jest dość drobna i świetnie nadaje się do użycia w potrawach dla dzieci. Niektórzy unikają jej ze względu na pojawiającą się w jej smaku goryczkę. Można się jej pozbyć płucząc przed gotowaniem we wrzątku lub zamieniając część wody do gotowania na mleko.
Kasza jaglana na słodkie śniadanie (wiek: po 12. miesiącu)
Składniki:
szklanka kaszy jaglanej
szczypta soli
masło – opcjonalnie
owoce suszone
owoce świeże
pestki i nasiona (dynia, słonecznik)
łyżeczka miodu – opcjonalnie
Przygotowanie:
Przepłucz kaszę na sitku wrzątkiem lub bieżącą wodą. Zalej wodą (ok. 2 szklanek), lekko posól. Żeby ziarenka się nie posklejały możesz dodać masło. Gotuj, aż kasza wchłonie wodę. Dorzuć dodatki wedle uznania i smaku: rodzynki, żurawinę, jagodę goji, pokrojone morele, słonecznik, dynię. Kaszę można wymieszać ze startym jabłkiem. Może to stanowić osobny przepis dla maluchów już po 9. miesiącu życia. Po wymieszaniu, na wierzch możesz dodać sezonowe owoce, jogurt naturalny, miód. Atrakcyjność tej potrawy polega między innymi na tym, że w zależności od dodatków, codziennie możesz uzyskać inne danie.
Pamiętaj, by gotować kasze w odpowiedniej ilości wody, którą kasza wchłonie. Wraz z odlaną wodą ucieka część cennych składników odżywczych.
Jaglana z gulaszem warzywnym (wiek: po 12. miesiącu, w zależnosci od użytych warzyw)
Składniki:
szklanka kaszy
szczypta soli
masło – opcjonalnie
warzywa, kilka do wyboru: cebula, marchewka, pomidor, papryka, cukinia
olej
pietruszka, zioła do smaku
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj jak wyżej. Na patelni lub w woku podsmaż delikatnie startą marchew i drobno pokrojoną cebulę, możesz dodać pomidora bez skóry, tak by uzyskać sos. Dodaj pokrojone cukinię i paprykę. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolej wody. Przypraw solą i ziołami. Możesz dodać łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego. Podawaj z ugotowaną uprzednio kaszą, posypane natką pietruszki.
Kasza manna jest drobniutką kaszą powstałą z pszenicy, jest więc kaszą glutenową. Jest źródłem białka, skrobi, kwasu foliowego, witamin z grupy B a także cennych mikroelementów np. jodu.
Kasza manna - klasycznie (wiek: po 10. miesiącu)
Składniki:
2 duże łyżki kaszy manny
ok. 1,5 szklanki mleka
łyżeczka cukru
cynamon, świeże owoce lub sok malinowy na wierzch
Przygotowanie:
Mannę rozprowadź w małej ilości zimnego mleka. Resztę mleka zagotuj, dodaj cukier. Powoli dolej rozprowadzoną w mleku kaszę i mieszaj od czasu do czasu, aż kasza się ugotuje, ok. 10 minut. Podawaj wymieszaną z owocami lub udekorowaną cynamonem bądź gęstym sokiem.
Kasza manna z warzywami (wiek: po 10. miesiącu, w zależności od użytych warzyw)
Składniki:
2 łyżki kaszy manny
ok. 1,5 szklanki mleka
warzywa dowolnie dobrane: ziemniak, marchewka, różyczki brokułów, kalafiora, cukinia, kukurydza
koperek lub natka, zioła do smaku
żółtko
Przygotowanie:
Kaszę mannę rozmieszaj z mlekiem i zagotuj. Warzywa ugotuj, najlepiej na parze. Wymieszaj z kaszą, lekko rozgniatając lub miksując w zależności od wieku dziecka. Dodaj zioła, koperek, żółtko i wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 175-180 stopni. Masę przełóż do żaroodpornych miseczek i zapiekaj kilkanaście minut.
Ma dużo błonnika i wapnia - ważnego budulca kości. Jest bogata w witaminę PP czyli niacynę, która obniża cholesterol oraz chroni przed anemią. Ma delikatny smak a także na długo pozostawia uczucie sytości.
Krupnik na rozgrzewkę (wiek: po 12. miesiącu)
Składniki:
marchew
ziemniak
pietruszka
kawałek pora
kawałek selera
pół szklanki kaszy jęczmiennej
natka lub koperek
sól, oliwa
Przygotowanie:
Umyte i obrane marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach, podduś je na oliwie po uprzednim dodaniu pokrojonego w talarki pora. Dolej wody. Dodaj pokrojonego ziemniaka i wsyp opłukaną kaszę. Posól do smaku, gotuj do miękkości. Na koniec posyp natką bądź koperkiem. Jeśli chcesz osobno ugotuj kawałek mięsa, pokrój drobno i dołóż do zupy.
Gołąbki wege (wiek: po 12. miesiącu)
Składniki:
duże liście białej kapusty
ugotowany pęczak
cebula
kilka pieczarek
zioła, sól do smaku
pomidory na sos – opcjonalnie
Przygotowanie:
Obgotuj liście kapusty, ewentualnie tłuczkiem rozbij grube części. Z kaszy, podduszonej cebuli i pieczarek przygotuj farsz. Dopraw według uznania. Zawijaj farsz w liście kapusty, układaj w garnku na warstwie liści, które nie zostały zużyte do gołąbków, dolej wody i duś na małym ogniu. Z przetartych pomidorów możesz zrobić osobno sos.
Kasza gryczana ma wysoką zawartość błonnika, dużo łatwo przyswajalnego białka i magnezu. Na naszym rynku dużo jest odmian kaszy gryczanej palonej i prażonej, lepsza jest jednak ta naturalna, gdyż w procesach wypalania traci ona aż do 50% swoich cennych składników. Kasza gryczana jest świetnym dodatkiem do mięs, składnikiem farszu do naleśników, pierogów czy gołąbków.
Hreczniaki czyli kotleciki z kaszy gryczanej (wiek: po 12. miesiącu)
Składniki:
szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
twaróg
jajko
natka
zioła, sól do smaku
bułka tarta
olej
Przygotowanie:
Rozgnieć widelcem kaszę razem z twarogiem. Dodaj jajko, przyprawy, drobno pokrojoną natkę. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodaj bułkę tartą. Uformuj kotleciki, panieruj w bułce. Smaż na małej ilości oleju.
Naleśniki na słono (wiek: po 12. miesiącu)
Składniki:
placki naleśnikowe
ugotowana kasza gryczana (najlepiej bez soli)
ser typu feta
ziarna słonecznika, pestki dyni
cebula
oliwa
zioła do smaku
Przygotowanie:
Cebulę podduś na oliwie. Wymieszaj kaszę z serem i ziarnami. Ziarna możesz wcześniej uprażyć na suchej patelni, będą miały głębszy smak. Dodaj cebulę, dopraw do smaku. Nałóż na naleśniki, zawiń, podgrzej całość w piekarniku. Podawaj z lekką sałatką np. z pomidorów.
To nie koniec. Do wyboru mamy też kaszkę kukurydzianą, coraz popularniejszą komosę ryżową (quinoa) czy po prostu ryż (to też kasza).
Kaszka kukurydziana jest drobna, delikatna dla żołądka, ma dużo selenu i świetnie sprawdza się w słodkich deserach. Komosa ryżowa jest bezglutenowa, pełna witamin i białka, ma delikatny smak i zyskuje sobie coraz szersze grono zwolenników.
Deser na zdrowie! (wiek: po 12. miesiącu)
Składniki:
kaszka kukurydziana ugotowana „na gęsto”
płatki z komosy ryżowej
kakao
kilka łyżeczek oleju
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki miodu płynnego
woda, sól
Przygotowanie:
Ugnieć masę z kaszki kukurydzianej, komosy, kakao, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli do smaku. Dodaj olej, po wymieszaniu również miód. W zależności od potrzeby dolej trochę wody. Masę wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie rób z niej kulki i piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 15 minut.
Mroźna i śnieżna zima zachęca do aktywności na świeżym powietrzu. Wystarczy tylko ciepło się ubrać, nasmarować buzię kremem i w drogę. Po powrocie z takiej wyprawy nawet największe niejadki chętnie zjedzą ...
Kaszki są ważnym elementem diety Twojego dziecka. Dostarczają wymagającemu organizmowi malca składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju m.in.: wapnia, żelaza, magnezu, są wzbogacone o witaminy, kwasy omega 3, ...
Kasza jaglana jest jednym z najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Sprawdź, dlaczego jak najczęściej powinna znajdować się na talerzu Twojego malucha.
Modne ostatnio słowo „superfoods” oznacza produkty spożywcze o wyjątkowych właściwościach odżywczych i zdrowotnych. Co z naszych rodzimych produktów zasługuje na to miano? Podpowiadamy.
W Polsce coraz więcej dzieci w wieku szkolnym ma nadwagę. Często powodem są złe nawyki żywieniowe. Problem zwykle zaczyna się już na etapie niemowlęctwa. Skąd się bierze nadwaga oraz otyłość u dzieci i jak możesz ...
ale w tym artykule sa supee przepisy na pewno skorzystam z nich i z tego co tu dziewczyny poleciły bo dopiro sie uczę roszerzac diete dziecka bede miala pole do popisu
Ja właśnie od budyni z kasz zaczynałam wprowadzanie stałych pokarmów. To świetna metoda na zdrowy posiłek.
Iza jak najbardziej :-), szczególnie że masz zblendowaną kaszę.