Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Kwas foliowy w ciąży – dlaczego jest tak ważny i skąd go wziąć

 

Dlaczego lekarze zalecają suplementację kwasu foliowego w ciąży? Czym jest kwas foliowy i w jakich produktach występuje? Odpowiadamy. 

Data publikacji: 31-05-2021 Data modyfikacji: 10-06-2021

O kwas foliowy najlepiej zadbać jeszcze przed zajściem w ciążę. Zapobiega on wrodzonym wadom układu nerwowego (cewy nerwowej). Chroni malucha przed rozszczepem kręgosłupa i przepukliną oponowo- rdzeniową.  

Odpowiedni poziom kwasu foliowego ważny jest także dla przyszłej mamy. Niedobór może prowadzić do niedokrwistości, a także wpływać niekorzystnie na samopoczucie czy zasypianie. 

Czym jest kwas foliowy? 

Kwas foliowy jest organicznym związkiem z grupy witamin B. Występuje w produktach żywnościowych pod postacią folianów, czyli soli kwasu foliowego, nazywanych też witaminą B9, witaminą M, lub folacyną. W przyrodzie występuje w tkankach wielu roślin i zwierząt.

Występowanie kwasu foliowego

Kwas foliowy występuje przede wszystkim w zielonych warzywach liściowych: szpinaku, salacie, kapuście, ale także w brokułach, szparagach, kalafiorze czy brukselce. 

W mniejszych ilości jest obecny w pomidorach, buraku, słoneczniku, awokado czy migdałach,  oraz w warzywach strączkowych: bobie, fasoli, grochu czy soczewicy. 

Czy należy suplementować kwas foliowy?

Kwas foliowy nie syntetyzuje się sam w organizmie. Trzeba go sobie dostarczać. W czasie ciąży zapotrzebowanie na niego rośnie. Nie zawsze niestety wystarcza dawka, którą dostarczamy sobie z pożywieniem. 

Zwykle lekarz zaleca przyszłej mamie przyjmowanie specjalnie skomponowanych suplementów dla kobiet w ciąży. W składzie na pewno jest też odpowiednia dawka kwasu foliowego. Jeśli masz wątpliwości co do dawki, którą przyjmujesz, skonsultuj to ze swoim lekarzem prowadzącym ciążę. 

Jeśli planujesz ciążę, to warto zatroszczyć się o kwas foliowy wcześniej. Jest on ogromnie ważny na początku ciąży, dlatego suplementację można wdrożyć już na etapie przygotowań. 

Po wchłonięciu przez organizm kwasu foliowego jego nadmiar magazynowany jest w wątrobie. Ten zapas może wystarczyć człowiekowi na kilka tygodni. Nadmiar kwasu foliowego zostaje wydalany wraz z moczem, dlatego raczej trudno kwas foliowy przedawkować. 

Czego nie robić z produktami bogatymi w kwas foliowy? 

Kwas foliowy jest wrażliwą substancją i łatwo go zniszczyć. Nie służy mu długie gotowanie. Warzywa gotuj więc krótko, a te, które się do tego nadają – jedz na surowo. 

Trzymaj warzywa w ciemnym i chłodnym miejscu, bo poza wysoką temperaturą nie służy im także światło słoneczne. 

Nie przechowuj długo warzyw. Najlepiej jeść je świeże, niedługo po zakupie i nie robić dużych zapasów. 

Kwas foliowy w codziennej diecie

Możesz zwiększyć naturalną dawkę kwasu foliowego w swojej diecie poprzez picie zielonych koktajli. Dodaj do nich natkę pietruszki, jarmuż czy szpinak. W takim napoju łatwiej przyswoić dużo zielonych liści niż jedząc je w sałatce. 

Przykładowy przepis na smoothie bogate w kwas foliowy 

Składniki:

  • Kawałek zielonego ogórka
  • ½ awokado
  • Duża garść zielonych liści szpinaku
  • Pomarańcza                                                                                                                                                                                           Sok jabłkowy świeżo wyciśnięty

Przygotowanie: Obierz awokado i usuń pestkę. Awokado powinno być dojrzałe i miękkie. Umyj szpinak, możesz oderwać twarde łodygi. Obierz ogórka i pomarańczę. Zblenduj składniki na gładką masę, dolej sok jabłkowy. 

Podobne artykuły
pl_PL Czytaj więcej

7 faktów na temat suplementacji w ciąży

Aby ciąża rozwijała się prawidłowo, przyszła mama w ramach uzupełnienia diety, powinna przyjmować witaminy. Podpowiadamy, czemu suplementacja jest potrzebna i o jakich zasadach musi pamiętać ciężarna, aby nie ...

pl_PL Czytaj więcej

Jak przygotować się do ciąży

Ciąża to wspaniałe przeżycie, ale też spory wysiłek dla organizmu, dlatego warto się do niej odpowiednio przygotować. Jak to zrobić? Podpowiadamy.

pl_PL Czytaj więcej

Choroba Hashimoto a ciąża

Hashimoto może powodować problemy z zajściem w ciąże, a także zagrażać rozwijającemu się dziecku. Jak mimo choroby zostać mamą i urodzić zdrowego malucha? Podpowiadamy

pl_PL Czytaj więcej

Skąd się bierze cukrzyca w ciąży

Cukrzyca ciążowa to przypadłość, z którą zmaga się coraz więcej przyszłych mam. Przeczytaj artykuł, sprawdź jej objawy i konsekwencje, dowiedz się, czy cukrzyca ciążowa może zaszkodzić ciężarnej i dziecku.

pl_PL Czytaj więcej

Tarczyca w czasie ciąży

Jeśli planujesz zajść w ciążę lub spodziewasz się dziecka – koniecznie zadbaj o swoją tarczycę. Zaburzenia w jej funkcjonowaniu, niedoczynność bądź nadczynność, mogą źle wpływać na Ciebie i na rozwijającego ...

pl_PL Czytaj więcej

Rwa kulszowa w ciąży

Jeśli czujesz mrowienie w nogach i uczucie słabości, boli Cię dolny odcinek pleców, a ból promieniuje przez pośladki i nogi aż po stopy, to może być atak rwy kulszowej. Dowiedz się, jakie są jej przyczyny, czym ...

Nasze produkty