9 polskich superfoods

25.5.2018

Konsultacja merytoryczna: lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii

some desc

9 polskich superfoods

Coraz częściej zachwycamy się nasionami, owocami i warzywami, które płyną do nas z zagranicy i są uważane za szczególnie zdrowe. Jednak obok nasion chia, jagód goji czy komosy ryżowej warto zwrócić uwagę na nasze krajowe superfoods, często znane nam od lat i niedoceniane. Warto przyjrzeć się ich właściwościom i włączyć je na stałe do menu malucha a także reszty rodziny.

Pamiętaj, aby poszczególne składniki posiłku wprowadzać malcowi zawsze w oparciu o kalendarz żywienia niemowląt.

Od zawsze stosowane przez nasze mamy i babcie jako środek zapobiegający infekcjom. Poza ich walorami smakowymi ich właściwości powodują, że są nazywane naturalnymi antybiotykami. Czosnek zawiera flawonoidy, cenne aminokwasy, witaminy, mikro- i makroelementy. Wzmacnia układ odpornościowy, niszczy pasożyty a także dobrze działa na układ krwionośny. Cebula ma podobne cechy, właściwości bakteriobójcze i jest bogata w witaminę C.

Ich smak jest ostry i potrafią obciążać delikatny brzuszek małych dzieci, więc nie należy podawać ich najmłodszym. Jednak z czasem warto wprowadzać je do diety, zaczynając od niedużych ilości.

2. Natka pietruszki

Uznawana za jedno z najbardziej wartościowych źródeł witaminy C, bogata również w żelazo, witaminę E, prowitaminę A, magnez, wapń oraz wiele innych cennych składników. Działa dezynfekująco, ale również moczopędnie, o czym należy pamiętać. Działa rozkurczowo i przeciwbólowo, odtruwająco i pomaga w trawieniu.

Dzieci często krzywią się na widok „zieleniny” w postaci natki. Warto jednak przyzwyczajać je od małego do jej smaku na przykład w zupkach albo na kanapce, bo jej właściwości są nie do przecenienia, szczególnie w okresach osłabienia i rekonwalescencji.

3. Żurawina

Owoce żurawiny posiadają wielkie właściwości odkażające, dlatego są tak cenne przy wszelkiego rodzaju infekcjach, szczególnie związanych z drogami moczowymi. Zapobiegają przyczepianiu się drobnoustrojów do ścianek układu moczowego i pomagają je wypłukać. Żurawina posiada również właściwości probiotyczne, zawiera witaminę C, wapń, kwasy organiczne i inne cenne składniki odżywcze.

Żurawina może być podawana już małym dzieciom, choć jej cierpki smak czasem je odstrasza. Żurawina nadaje się na soki a także na przygotowanie z niej kisielu.

4. Dynia

Dynia jest cennym źródłem beta-karotenu, jej miąższ zawiera witaminy PP, C, B1 i B2 a także mikroelementy takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor i wiele innych. Działa odtruwająco, łagodząco na zaburzenia przemiany materii. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna.

Dynia jest polecana już dla najmłodszych dzieci, których dietę zaczyna się rozszerzać. Można przygotować z niej przecierową zupkę albo przygotować lekkie placki. Wspólnie ze starszymi dzieci łuskajcie pestki dyni, mają one silne działanie przeciwpasożytnicze, posiadają witaminy A, E i C a także bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe.

5. Kasza jaglana

Królowa kasz. Rzadko uczula, jest bezglutenowa, lekkostrawna. Jest bogata w witaminy z grupy B, wapń, magnez, fosfor, żelazo. Świetnie działa przy przeziębieniach.

Kasza jaglana powinna od najmłodszych lat zagościć w menu malucha. Jest bardzo elastyczna, można ją przygotować na słono, jako dodatek do obiadu, na śniadanie z owocami czy sokiem owocowym a także zrobić z niej placki czy ciasto. Przed ugotowaniem warto sparzyć ją wrzątkiem, by pozbyć się charakterystycznej dla niej goryczy.

6. Kasza gryczana

Zawiera wiele mikro- i makroelementów np. magnez, wapń, żelazo a także witaminy z grupy B i PP. Rutyna wchodząca w skład gryki ma zdolności uszczelniania ścianek naczyń krwionośnych i przeciwdziała stanom zapalnym. Jest bogata w błonnik.

Kasza gryczana jest bardzo cenna w dziecięcej diecie, jako pomocnik w walce z zaparciami i stanami zapalnymi organizmu.

7. Jarmuż

Zielone liście jarmużu, dzięki dużej zawartości witaminy K, mają świetne działanie na układ krwionośny a także na kości. Jarmuż działa przeciwzapalnie, jest bogaty w przeciwutleniacze oraz witaminy. Znany jest ze swoich właściwości antynowotworowych.

Jarmuż nie jest łatwym warzywem i może być trudno przekonać do niego dziecko. Jeśli jednak robicie sobie koktajle możecie do nich dodawać jarmuż i udawać, że pijecie napój ufoludków albo Shreka. Jarmuż można poddusić na wodzie i dodać do potraw z jarzyn, które zwykle przygotowujecie np. do zupy.

8. Aronia

Bogata w witaminę C, flawonoidy, pektyny. Zawiera rutynę (wzmacnia działanie witaminy C) i antocyjany. Aronia to źródło antyutleniaczy. Podobne działanie mają czarna porzeczka i jagoda.

Owoce jagodowe są zwykle lubiane przez dzieci i warto to wykorzystać, gdyż są bardzo cenne, podnoszą ich odporność i wzmacniają.

9. Siemię lniane

Bogate w błonnik, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, białko, witaminy E i z grupy B a także składniki mineralne.

Siemię lniane jest bardzo odżywcze, ale też usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Te niepozorne ziarenka potrafią podane w całości pomóc przy zaparciach, a zmielone - złagodzić biegunkę.