Kaszka, kanapka, parówka, serek… Monotonii i nudzie mówimy dość, stawiamy na zdrowe żywienie. Koktajl pełen energii, różne rodzaje płatków zbożowych, owoce z amarantusem, a może chleb pełnoziarnisty z pastą kanapkową? Poznaj nasze urozmaicone przepisy na zdrowe śniadania dla dzieci.
Konsultacja merytoryczna: lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii
Przedstawiamy Wam przepisy na wartościowe śniadania.
szklanka pełnoziarnistego makaronu
jogurt – naturalny lub sojowy
sezonowe owoce
cukier, cynamon
Jako bazę wykorzystaj ugotowany pełnoziarnisty makaron. Na rynku znajdziesz dużo różnych, także dedykowanych najmłodszym, kształtów. Dodaj jogurt naturalny lub sojowy jogurt waniliowy. Następnie szczyptę brązowego cukru. Wymieszaj. Podawaj z sezonowymi owocami i przyprawami, na przykład śliwki lub jabłka czy gruszki z cynamonem. Jeśli chcesz mieć gorące śniadanie, wystarczy podgrzać danie chwilę w piekarniku w żaroodpornym naczyniu.
mango
awokado
banan
mały jogurt naturalny
Owoce umyj i przygotuj do rozdrobnienia w blenderze. Zmiksuj i dodaj jogurt. Jeśli uznasz, że konsystencja nie jest wystarczająco płynna, możesz dodać mleko roślinne lub modyfikowane. W zamian wymienionych owoców lub dodatkowo możesz dołożyć kiwi, które ma dużo witaminy C, jednak wtedy smak może być trochę cierpki i nie wszystkim dzieciom przypadnie on do gustu.
Koktajl na śniadanie proponujemy podać z wypieczonymi własnoręcznie ciastkami owsianymi albo z pełnoziarnistym pieczywem, ewentualnie z pieczywem chrupkim wysokiej jakości (zawsze czytajcie skład na etykiecie – im mniej składników tym lepiej, a wszystkie nazwy powinny być łatwe do rozpoznania bez przeszukiwania w tym celu stron internetowych).
łosoś w plastrach
pieczywo pełnoziarniste
warzywa do pochrupania / szczypior / ogórek kiszony
Szybkie, proste i bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 śniadanie. Na kromkę pełnoziarnistego pieczywa połóż plaster łososia. Formy możesz dowolnie wycinać czy pokroić w małe kawałki wprost do buzi. Do kanapek zaproponuj dziecku pokrojone w słupki czy plastry warzywa, możesz je posypać szczypiorem, czy wzbogacić o twarogową wyściółkę dla ryby.
płatki owsiane
płatki jęczmienne / żytnie / orkiszowe / jaglane / inne
dwie łyżeczki jogurtu naturalnego
pół łyżeczki cukru brązowego
owoce świeże / uprzednio namoczone owoce suszone
Owoce umyj i zmiksuj na mus w blenderze. W małym garnuszku zagotuj niewielką ilość wody, dodaj dwie łyżki płatków owsianych oraz po łyżeczce lub łyżce pozostałych. Po uzyskaniu miękkiej masy przełóż ją do miski, dodaj dwie łyżeczki jogurtu, trochę cukru, mus owocowy, wymieszaj. Niezwykle zdrowe i pożywne śniadanie gotowe :)
jajko
kawałki grahamki / dwie łyżeczki płatków owsianych
szczypior / pietruszka / bazylia / kiełki
Przygotuj miseczkę, która nie pęknie pod wpływem wysokiej temperatury. Do garnka nalej kilka centymetrów wody, włóż do niej miseczkę. Jajko umyj, następnie rozbij i wlej do naczynia. W czasie gotowania wody, gdy białko i żółto zacznie się ścinać, wymieszaj zawartość miseczki i dorzuć wybrane dodatki (kawałki grahamki czy płatki owsiane). Przed podaniem posyp jajecznicę świeżymi ziołami, kiełkami i/ lub szczypiorkiem.
banan
jabłko / gruszka / kiwi / śliwka / mango / awokado / inne
amarantus ekspandowany (popping)
Owoce umyj i zmiksuj w blenderze. Obecność banana jako podstawy, oprócz minerałów w postaci m.in. potasu i cynku, zapewni potrawie odpowiednią konsystencję. Mus posyp obficie amarantusem ekspandowanym, wymieszaj.
jajko
6 czubatych łyżek mąki gryczanej
4 łyżki jogurtu naturalnego lub około pół szklanki mleka roślinnego / modyfikowanego / krowiego
woda gazowana do uzyskania gładkiej i lejącej konsystencji – ilość w zależności od tego, czy poprzednim składnikiem jest jogurt czy mleko
cukier do smaku, może być cukier puder
Mąkę przesiej i wsyp do miski, dodaj jajko, jogurt lub mleko, oraz wodę. Zmiksuj i odstaw na 20 minut do lodówki. Jeśli po tym czasie masa będzie wymagała dodatkowego nawodnienia (mąka gryczana bardziej chłonie wodę niż pszenna), zrób to i dokładnie wymieszaj lub zmiksuj. Smaż na rozgrzanej patelni teflonowej, najlepiej bez użycia tłuszczu.
Oczywiście naleśników wyjdzie więcej niż na samo śniadanie dziecka, jednak pomysłów do ich wykorzystania jako przekąskę także dla dorosłych nie powinno Wam zabraknąć :)
Jeśli chodzi o nadzienie, to pozostawiamy Wam całkowitą dowolność. Gryczane placki naleśnikowe wyśmienicie smakują i na słodko i na ostro. Wasze dzieci mogą zakochać się w wersji twarogowo – owocowej z posypką ze skruszonych orzechów.
2 jabłka
2 jajka
6 łyżek płatków owsianych
6 łyżek mąki pełnoziarnistej
1 łyżka brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Jabłka (mogą być z gatunku kwaskowatych) należy umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki lub pokroić na niewielkie kawałki. Składki suche oraz jajka umieść w misce, wymieszaj lub rozrób ciasto przy użyciu robota kuchennego. Na końcu dodaj jabłka i wymieszaj. Smaż na rozgrzanej patelni teflonowej, najlepiej bez użycia tłuszczu.
Są alternatywą dla wędliny czy żółtego sera, a jednocześnie okazją do „przemycenia” mnóstwa wartości odżywczych.
Wiosenna pasta twarogowa
twaróg półtłusty
jogurt naturalny
rzodkiewka / szczypior / natka pietruszki / kiełki
Do półtłustego twarogu dodajemy jogurt naturalny, tak by uzyskać aksamitną konsystencję. Dodajemy drobno posiekaną rzodkiewkę, szczypiorek, kiełki, natkę pietruszki. Możecie dodać szczyptę cukru i soli do smaku. Uwaga – nie podawajcie dzieciom nowalijek, zazwyczaj warzywa, które są dostępne dużo wcześniej od sezonowych, nie urosły bez chemicznego wsparcia.
Pasta z awokado
pół awokado
jajko ugotowane na twardo
kilka kropel cytryny
łyżka jogurtu naturalnego
1/2 - 1/3 ząbka czosnku (jeśli dziecko nie odrzuca smaku)
Miąższ z połówki dojrzałego awokado, ugotowane jajko, opcjonalnie czosnek (który jest bardzo zdrowym dodatkiem, jednak nie wszystkie dzieci go lubią), zmiksuj w blenderze na gładką masę. Dodaj łyżkę jogurtu naturalnego oraz do smaku kilka kropel cytryny. Dokładnie wymieszaj.
Pasta brokułowa
brokuł
łyżka jogurtu naturalnego
kilka kropel oleju lnianego lub oliwy z oliwek
mały ząbek czosnku (jeśli dziecko toleruje)
dla starszaków zamiast jogurtu można zaproponować ser feta i więcej czosnku
Brokuł należy ugotować na parze lub w wodzie, uważając, by go nie przegotować, bo straci wtedy wiele walorów smakowych i odżywczych. Wystudzone różyczki włóż do blendera, dodaj resztę składników i zmiksuj.
„To najważniejszy posiłek w ciągu dnia” – słyszeliśmy od naszych mam i babć, teraz sami powtarzamy to naszym dzieciom. Dowiedz się, jak skomponować śniadanie malucha, by było zdrowe i pożywne.
Placki to proste, szybkie i pożywne danie, które sprawdzi się znakomicie jako posiłek główny albo przekąska. Placki są smaczne i łatwe do zrobienia, a składniki do ich wykonania z reguły mamy pod ręką.
Pasty do chleba to świetny sposób na urozmaicenie dziecięcego jadłospisu. Są smakowicie kolorowe a także pozwalają wpleść do diety malucha zdrowe składniki, za którymi nie przepada.
Kasza, nie dość, że może być bazą wielu pysznych dań, to sama w sobie jest bardzo zdrowym daniem. Jeśli kasza kojarzy Wam się z bezkształtną, rozgotowaną papką bez smaku – czas na zmiany! Dowiedz się, jakie ...
Mroźna i śnieżna zima zachęca do aktywności na świeżym powietrzu. Wystarczy tylko ciepło się ubrać, nasmarować buzię kremem i w drogę. Po powrocie z takiej wyprawy nawet największe niejadki chętnie zjedzą ...
Dokładnie, kto jak woli. Wiadomo, że mniejszemu dziecku mozna cukru oszczędzić i nie dodać a przepis potraktować jako inspirację. Ja na przykład naleśniki gryczane robię znacznie prostsze - wystarczy połączyć mąkę gryczaną z wodą aby uzyskać konsys...
Zaraz, przecież nie każdy przepis ma cukier. Gdzie tu cukier w pastach, jajecznicy np. ? Wiadomo, że cukier nie jest zbyt zdrowy ale bez przesady. Chyba nic złego się nie stanie gdy raz na jakiś czas dziecko zje coś z małym dodatkiem cukru. Dla mni...
SZok !!!! przecież tu w prawie każdym przepisie jest cukier - nie ma znaczenia, że brązowy. Cukier powoduje próchnicę, uzależnia, prowadzi do otyłości u dzieci, zaburza smaki- jest po prostu niezdrowy !!!!