Zupa to proste do przygotowania i pełnowartościowe danie, które świetnie nadaje się na początki rozszerzania diety malucha. Poznaj proste przepisy na zupy dla niemowlaka.
Pierwsze zupki, gdy niemowlę jeszcze nie gryzie – zmiksuj. Wystarczy ugotować kilka warzyw i zblendować. Pierwsza zupką może być krem z brokułów, albo marchewki i ziemniaka. Z czasem zupa powinna zawierać drobne i miękkie kawałki warzyw czy mięsa, by dziecko ćwiczyło żucie i gryzienie. Pamiętaj, by dostosować konsystencję zupy do umiejętności dziecka.
Składniki:
Przygotowanie:
Warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do niewielkiej ilości wody, ugotować. Dodać oliwę i zblendować. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dodać wody. Dla starszego niemowlaka, który poradzi sobie z gryzieniem, można przed zblendowaniem odłożyć część warzyw i dodać po zblendowaniu do kremu.
Składniki:
Przygotowanie:
Dynię umyć, obrać, usunąć włókna i pestki. Ziemniaki umyć, obrać. Pokroić warzywa w kostkę. Włożyć do buliony, gotować aż warzywa zmiękną. Wsypać kleik, zagotować. Dodać oliwę. Zmiksować . Jeśli zupa jest za gęsta, można dodać trochę wody.
Składniki:
Przygotowanie:
Ziemniaka i marchewkę umyć, obrać, pokroić na kawałki i włożyć do gotującej się wody (około szklanki, półtorej). Po 10 minutach dołożyć umyte kawałki brokułów, gotować kolejne 10 minut. Pod koniec dosypać kaszę, gotować jeszcze 5 minut. Dodać ugotowane żółtko oraz oliwę, wszystko zblendować. Można dodać wody, jeśli zupa jest zbyt gęsta.
Składniki:
Przygotowanie:
Umyć i obrać ziemniaka i marchew. Pokroić w kostkę, wrzucić na gotującą się wodę, gotować 10 minut. Dodać brokuły/kalafior i gotować kolejne 10 minut. Rybę najlepiej ugotować oddzielnie na parze, podzielić na kawałki i dodać do zupy. Całość zblendować, dodać oliwę i zagotować. Na koniec posypać koperkiem.
Składniki:
Przygotowanie:
Ugotować mięso. Pokroić drobno włoszczyznę i dodać do mięsa wraz z groszkiem. Gdy warzywa się podgotują dodać ziemniaki i płatki ryżowe. Dzieci do 1.roku życia nie powinny jeść wywarów z mięsa, dlatego dla nich można mięso ugotować oddzielnie lub z niego zrezygnować. Jeśli odejmiemy od przepisu groszek, a płatki zastąpimy kasza jęczmienną otrzymamy sycący i rozgrzewający krupnik.
Składniki:
Przygotowanie:
Włoszczyznę umyć, obrać, drobno pokroić i gotować. Gdy warzywa zmiękną dodać pokrojone ziemniaki i wypłukaną soczewicę, posolić do smaku. Na oliwie poddusić obranego pomidora, dodać do zupy. Młodszym dzieciom zupę można zmiksować, dodając uprzednio łyżeczkę jogurtu. Udekorować natką, bazylią lub kolendrą.
Odpowiedź na pytanie: po co rozszerzać dietę dziecka, wydaje się banalna. W pewnym momencie mleko po prostu przestaje wystarczać. Dowiedz się, jak prawidłowo rozszerzać dietę dziecka.
Jesteś na początku rozszerzania diety Twojego dziecka? A może masz roczniaka, który chce jeść tylko kanapki z keczupem? Radzimy, jak zachęcić dziecko do jedzenia nowych rzeczy.
Wiele młodych mam, rozpoczynając przygodę z rozszerzaniem diety, stoi przed dużym dylematem – karmić malucha gotowymi posiłkami czy gotować domowe obiadki? Z jednej strony kusi nas wygoda i szybkość podania dań ...
Roczne dziecko może jeść w zasadzie wszystko to, co jego rodzice. Ważne, by posiłki były zdrowe, różnorodne i zbilansowane.
Owoce są pełne witamin i mikroelementów, dlatego każdej mamie zależy by dzieci je jadły. Niestety różnie z tym bywa. Jeśli Twoje dziecko nie jest wielkim fanem owoców to mamy dla Ciebie kilka pomysłów na atrakcyjną ...