5 przepisów na proste i zdrowe obiady dla roczniaka

11.4.2019

konsultacja merytoryczna: lek. med. Danuta Chrzanowska - Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii

some desc

5 przepisów na proste i zdrowe obiady dla roczniaka

Przygotowanie zdrowego obiadu dla małego dziecka wcale nie musi zajmować wiele czasu i być pracochłonne. Pamiętaj, by przygotowując posiłki dla dziecka dbać o odpowiednie proporcje składników odżywczych. Przyzwyczajaj dziecko do warzyw, gotuj lekko i unikaj soli i cukru.

1. Zupa z dorszem

Zupa z rybą stanowi świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Dzięki dorszowi jest bogata w białko, wapń i jod, a dzięki warzywom maluch otrzyma dawkę witamin i błonnika.

Składniki:

  • 50 dag filetów z dorsza
  • Warzywa: 2-3 marchewki, 3 ziemniaki, 2 pomidory, 2 średnie cebule, ząbek czosnku

  • 1,5 litra bulionu

  • Oliwa

  • Posiekany koperek

  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: Warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Rybę umyj, pokrój na nieduże kawałki, posól. Na dnie garnka zeszklij na oliwie czosnek i cebulę, dodaj warzywa, dolej bulion i gotuj 20-30 minut. Dołóż dorsza, gotuj jeszcze 10 minut. Dopraw do smaku, posyp koperkiem.

2. Zupa krem z brokułów

Maluchy czasem bronią się przed warzywami. Zupa krem może pomóc przemycić warzywa, za którymi dziecko nie przepada, na przykład brokuły.

Składniki:

  • Brokuł

  • Cebula

  • Litr bulionu

  • Posiekana pietruszka

  • Oliwa

  • Jogurt naturalny

  • Sól, pieprz do smaku

  • Parmezan (opcjonalnie)

Przygotowanie: Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie w rondlu, dodaj podzielonego na różyczki brokuła i bulion. Gdy warzywa będą miękkie dodaj pietruszkę i całość zmiksuj. Przed podaniem dodaj łyżkę jogurtu, sól i pieprz do smaku. Opcjonalnie posyp startym parmezanem.

3. Placki z cukinii

Kolejny sposób na podanie maluchowi warzyw w atrakcyjnej formie. Placki są proste i szybkie w wykonaniu.

Składniki:

  • Cukinia

  • Jajko i bułka tarta na panierkę

  • Olej

  • Sól

Przygotowanie: Pokrój cukinię w cienkie plasterki, obtocz w roztrzepanym jajku i bułce. Usmaż na oleju, odsącz zbędny tłuszcz, posól. Na wierzch możesz położyć kleksa z jogurtu naturalnego lub delikatnie natrzeć placki czosnkiem.

4. Pulpety rybne

Pulpety są lekkie, łagodne w smaku i szybkie w przygotowaniu. Mogą stanowić część drugiego dania lub wkładkę do zupy.

Składniki:

  • 200 gramów filetów z ryby

  • Jajko

  • Cebula

  • Bułka

  • Koperek

Przygotowanie: Bułkę namocz w wodzie, odciśnij i zmiksuj z umytą rybą. Dodaj koperek, posiekaną cebulę i jajko. Dodaj sól do smaku. Wyrób masę. Utocz z niej kulki i wrzucaj je na wrzątek. Gdy zaczną wypływać – odcedź.

5. Risotto z groszkiem i szynką

Ta potrawa jest kolorowa i zawiera ryż, który zwykle jest lubiany przez dzieci. Zachęcamy, by użyć do jej zrobienia dobrej jakości ekologicznej wędliny bez konserwantów.

Składniki:

  • Ryż do risotto (arborio)

  • Olej

  • Cebula

  • Czosnek

  • Zielony groszek

  • Szynka gotowana

  • Bulion

  • Parmezan (opcjonalnie)

Przygotowanie: Zeszklij posiekaną cebulę i ząbek czosnku w rondlu. Dodaj ryż i chwilę razem podsmaż. Dodaj pokrojoną szynkę i groszek. Podgrzej bulion i wlej jedną chochelkę. Całość zamieszaj i gotuj na najmniejszym ogniu. Gdy płyn zostanie wchłonięty dodaj znów bulion i tak kilka razy aż do czasu, gdy ryż będzie ugotowany. Możesz na koniec dodać parmezan i zestawić potrawę pod przykryciem, by do siebie doszła.