Owoce są pełne witamin i mikroelementów, dlatego każdej mamie zależy by dzieci je jadły. Niestety różnie z tym bywa. Jeśli Twoje dziecko nie jest wielkim fanem owoców to mamy dla Ciebie kilka pomysłów na atrakcyjną formę ich podania.
Konsultacja merytoryczna: lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii
Owoce zawierają witaminy (A, C, E), mikroelementy (potas, magnez), błonnik, przeciwutleniacze i nikogo nie trzeba przekonywać, że ich jedzenie jest bardzo korzystne dla zdrowia. Najbardziej polecanym sposobem jedzenia owoców, dzięki któremu organizm ludzki korzysta najwięcej – to jedzenie owoców sezonowych, lokalnych, najlepiej ze skórką, o ile jest to możliwe. Jednak dla niemowlęcia, które ma jeszcze kłopoty z gryzieniem skórka mogłaby być problemem, małe dziecko nie poradzi sobie też z dużymi kawałkami owocu czy wyjęciem pestki. Jak podać dziecku owoce w atrakcyjnej formie, bezpiecznie i tak by zachowały jak najwięcej wartości odżywczych? Podpowiadamy.
Dokładnie myj owoce! Pamiętaj, by zawsze dokładnie myć owoce nawet te ze swojego ogrodu, najlepiej w ciepłej wodzie, ze względu na środki ochrony roślin.
Przecier to surowe owoce, zblendowane lub starte na gładką masę. Do zrobienia przecieru nadaje się wiele owoców – jabłka, gruszki, banany czy brzoskwinie. Jeśli chcesz podać maluszkowi przekąskę na spacerze weź ze sobą umyte owoce i łyżeczkę. Możesz skrobiąc zetrzeć trochę banana czy jabłka i podać dziecku na łyżeczce.
Konsystencja musu zależy od Waszych aktualnych potrzeb. Jego przygotowanie zajmie kilka chwil. Owoce pokrój na kawałki lub w przypadku miękkich przetrzyj przez sitko, dodaj trochę wody i podduś. Jeśli mus jest zbyt grudkowaty możesz dodatkowo go zblendować. Do musu można wykorzystać owoce typu jabłka czy gruszki, ale też śliwki albo truskawki. Jeśli chcesz go zagęścić – dodaj trochę kaszki.
Najlepsze soki to te wyciskane w domu i wypijane tuż po przyrządzeniu. W zależności od potrzeb sok można rozcieńczyć wodą lub zrobić z kilku rodzajów owoców. Na początku warto jednak podawać dziecku jeden rodzaj owoców naraz żeby prześledzić ewentualne reakcje alergiczne. Później można zacząć łączyć różne owoce, jednak nie więcej niż 3 gatunki jednocześnie.
Zrób zapasy! Uznanym sposobem przechowywania owoców jest mrożenie ich. W ten sposób owoce zachowują większość swoich wartości odżywczych i możesz ich użyć do kompotu czy kisielu także poza sezonem.
Smoothie różni się od soku tym, że miksuje się w nim owoce w całości. Jeśli jest zbyt gęsty do picia możesz dodać wody. Smoothie jest też świetnym sposobem na podanie dziecku warzyw, za którymi może nie przepadać. Do smoothie z truskawek, banana i jabłka możesz dodać pietruszkę lub kawałek buraka, które nadają napojowi piękny kolor, są bardzo zdrowe a w smaku prawie niewyczuwalne.
Owoce są dość kaloryczne, dlatego jeśli dajesz dziecku owoce jako przekąskę musisz pamiętać, że są one sycące i maluszek może mieć potem kłopot ze zjedzeniem głównego posiłku.
Koktajle znamy od zawsze. Możesz je przygotować na bazie swojego mleka, mleka modyfikowanego a przy starszym dziecku na bazie przetworów mlecznych typu maślanka. Zmiksuj truskawki czy banany z mlekiem i podaj dziecku do picia.
Kisiel to propozycja dla trochę starszych niemowląt, które poradzą sobie z miękkimi wprawdzie, ale jednak kawałkami owoców. Dla dziecka powyżej 10. miesiąca wartościową propozycją będzie kisiel z żurawiny - jeden z naszych polskich „superfoods”. Owoc ten jest pełen witaminy C, działa świetnie na odporność a także na drogi moczowe. Świeżą żurawinę przebierz i dokładnie umyj a następnie przetrzyj przez sitko. Do przetartej żurawiny dodaj wodę i zagotuj. Smak żurawiny może być zbyt cierpki dla malucha dlatego możesz dodać trochę cukru. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszaj z zimną wodą i wlej do gotującej się żurawiny stale mieszając. Gdy zgęstnieje odstaw z ognia, przelej do salaterek i ostudź.
Galaretka nadaje się dla dzieci od 10. miesiąca życia i możesz przygotować ją samodzielnie z soku i owoców. Do niedawna do galaretek używano głównie żelatyny ale teraz możesz użyć agaru, wytwarzanego z krasnorostów. Przyrządź substancję żelującą według przepisu na opakowaniu i połącz z sokiem i kawałkami owoców. Odstaw do lodówki żeby całość stężała.
Sałatka owocowa to świetny pomysł dla dziecka, które już potrafi dobrze gryźć, je świadomie i uważnie. Nałożona do wydrążonego arbuza może być atrakcją pierwszych urodzin Twojego dziecka. Sałatkę owocową możesz przygotować z różnego rodzaju owoców, dobrze, żeby były pokrojone na podobnej wielkości kawałki. Dla nadania jej wyrazistego smaku możesz całość skropić sokiem z cytryny.
6 - 7 miesięcy – podawaj owoce w gładkiej formie (sok, mus czy przecier), dziecko na tym etapie nie pogryzie owoca w kawałku
8 – 10 miesięcy – można podawać już miękkie owoce, także w formie kisielu czy koktajlu
11 – 12 miesięcy – dziecko pewnie siedzi, potrafi rozdrabniać pokarm, może zacząć dostać kawałki owoców do gryzienia
Pamiętaj, że każde dziecko rozwija się indywidualnie i powinnaś dopasować sposób podawania owoców do jego możliwości. Rodzaj owoców wprowadzanych do diety musi być zgodny z zaleceniami żywienia niemowląt do ukończenia 1 roku życia.
<p>Ja juz dawno szczawiowej nie jadłam ale chyba muszę zrobić niedługo </p>
<p>Moja najbardziej pomidorowa i ogórkowa lubi no i rosół </p>
<p>Ewabrz to kupny szczaw nie to samo wiec raczej doradzam z łąki ☺</p>