Ziemniak to bardzo popularne a jednocześnie niedoceniane warzywo w naszej kuchni. Poznaj zalety ziemniaków i garść prostych przepisów dla niemowlaków z ziemniakami w roli głównej.
Konsultacja merytoryczna: lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii
Ziemniaki są stale obecne w naszej kuchni. Wiele osób uważa je jednak za mało wartościowy, tuczący „wypełniacz” i dodatek do obiadu. Odkryj z nami na nowo ziemniaki i poznaj proste przepisy odpowiednie dla niemowlaka.
Ziemniaki to źródło wielu cennych minerałów, witamin i składników odżywczych. W ich składzie znajdziesz wapń, potas, magnez, żelazo a także błonnik. Ponadto mają dużo witaminy C, witaminę A, witaminy z grupy B.
W 100 gramach ziemniaków jest zaledwie 75 kcal, nie są więc tuczące o ile oczywiście nie poleje się ich gęstym, tłustym sosem.
Ziemniaki są świetnym wyborem dla małego dziecka. Są lekkostrawne, delikatne w smaku, łatwe do przyrządzenia pod wieloma postaciami, w dodatku nie uczulają. Mogą być pierwszym warzywem malucha, gdy zaczynacie rozszerzać dietę w 5-6 miesiącu.
Zasady przygotowywania ziemniaków:
Kupując ziemniaki wybieraj zdrowe, z gładką skórką.
Jeżeli ziemniak jest miejscami zielony to najlepiej wyrzuć go. Świadczy to bowiem o zbyt dużej zawartości szkodliwej dla zdrowi solaniny.
Cienko obieraj bo pod skórką jest najwięcej witamin lub gotuj ziemniaki w mundurkach, po uprzednim wyszorowaniu a obieraj po ugotowaniu.
Gotuj krótko, w niewielkiej ilości wody.
Jeśli masz możliwość – gotuj na parze. Dzięki temu ziemniaki zachowają więcej składników odżywczych.
Po 5.miesiącu
Delikatne puree
Składniki:
Ziemniak
Odrobina mleka modyfikowanego lub mleka mamy
Ziemniaka dokładnie szorujemy i gotujemy w nieosolonej wodzie. Po przestygnięciu obieramy, dodajemy mleko (ok. 50 ml) i rozgniatamy na papkę. Z czasem możemy dodać do puree rozgniecioną marchewkę czy brokuła a także kapkę dobrego oleju roślinnego.
Po 7. miesiącu
Zupa – krem
Składniki:
Ziemniak
Marchewka
Pietruszka
Jajko
Olej
Woda
Obierz warzywa, pokrój je w kawałki i ugotuj w wodzie. Osobno ugotuj jajko. Zmiksuj warzywa razem z jajkiem i na koniec dodaj łyżeczkę dobrej oliwy lub oleju roślinnego.
Pamiętaj! Jeśli do tej pory nie podawałaś swojemu dziecku jajka to na początek daj mu tylko odrobinę. Jajko ma właściwości uczulające dlatego na początek lepsza będzie mniejsza porcja.
Pieczone ziemniaki z twarożkiem
Składniki:
Ziemniak
Twarożek
Koperek/natka
Sól
Wyszorowane ziemniaki owiń folią aluminiową i upiecz w piekarniku. Twarożek wymieszaj z ziołami i odrobiną soli. Upieczone ziemniaki przekrój po ostudzeniu na pół i nałóż na nie twaróg z ziołami. Starsze dziecko może dostać na twarożek rzodkiewkę lub ogórka.
Gnocchi / kopytka z dynią
Składniki:
2-3 ziemniaki
200 gramów dyni
150 gramów mąki
Jajko
1 – 2 łyżki kaszy manny
Ugotuj warzywa. Po ostygnięciu rozgnieć je widelcem, praską do ziemniaków lub przepuść przez maszynkę. Wymieszaj z mąką, jajkiem i kaszą manną. Wyrób na gładkie ciasto. Uformuj z niego wałki o grubości ok 1,5 cm i pokrój na 1,5 - 2 cm kawałki. Wkładaj gnocchi do wrzątku, gotuj przez chwilę po wypłynięciu.
Po 2 roku
Zapiekanka z mięsem
Składniki
3 Ziemniaki
1 Cebula
Kilka różyczek brokułu
1 marchewka
Filet z indyka/kurczaka
Jajko
Kilka łyżeczek jogurtu naturalnego
Olej
Sól do smaku (w przypadku starszego dziecka można dodać dla smaku czosnek czy trochę pieprzu).
Ziemniaki, cebulę, marchewkę podgotuj w wodzie, na parze lub podduś na patelni z wodą. Zmielone lub drobno pokrojone mięso obsmaż na patelni, jeśli użyjesz gotowanego mięsa przepis będzie odpowiedni również dla dziecka rocznego. Ułóż w naczyniu żaroodpornym rozgniecione warzywa, przełożone mięsem. Podzielone różyczki brokuła połóż na wierzchu, roztrzep jajko z jogurtem naturalnym i na przygotowane warzywa i mięso. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 stopni na pół godziny.
Pomidor stanowi doskonały dodatek do sosów, sałatek i kanapek. Dzieci uwielbiają go jeść w postaci zupy oraz keczupu. Dowiedz się, od którego miesiąca można wprowadzić go do diety malucha i dlaczego należy uważać ...
Jajko jest prawdziwą odżywczą bombą witaminową a do tego łatwo je przygotować i jest lekkostrawne. Jednakże, wprowadzając je maluchowi do diety, należy pamiętać o kilku kwestiach. Podpowiadamy, dlaczego, od kiedy ...
Pasty do chleba to świetny sposób na urozmaicenie dziecięcego jadłospisu. Są smakowicie kolorowe a także pozwalają wpleść do diety malucha zdrowe składniki, za którymi nie przepada.
Rośliny strączkowe to źródło wielu wartości odżywczych oraz błonnika. Które strączki warto włączyć do diety malca oraz jak to robić, żeby nie powodowały one nieprzyjemności dla brzuszka – podpowiadamy.
„To najważniejszy posiłek w ciągu dnia” – słyszeliśmy od naszych mam i babć, teraz sami powtarzamy to naszym dzieciom. Dowiedz się, jak skomponować śniadanie malucha, by było zdrowe i pożywne.