Pomidor stanowi doskonały dodatek do sosów, sałatek i kanapek. Dzieci uwielbiają go jeść w postaci zupy oraz keczupu. Dowiedz się, od którego miesiąca można wprowadzić go do diety malucha i dlaczego należy uważać na niedojrzałe pomidory.
Konsultacja merytoryczna: lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii
Pomidory stanowią bardzo ważny składnik diety dziecka. Są bogatym źródłem wielu witamin i minerałów, które wpływają pozytywnie na organizm człowieka. Kojarzone są przede wszystkim z potasem, którego w 100 g jest ok. 280 mg, ale to nie jedyny ich cenny składnik. Pomidory zawierają również beta-karoten, foliany, luteinę, fosfor, żelazo, brom, wapń, sód i cynk, a także witaminy K, E, A, C, B6 oraz B9.
Występujący w pomidorach likopen ma działanie przeciwutleniające, chroni skórę przed promieniowaniem UV, a także neutralizuje wolne rodniki, opóźniając proces starzenia się skóry. To właśnie dzięki niemu pomidory mają piękny, czerwony kolor. Warto zaznaczyć, że likopen nie ginie podczas obróbki cieplnej, dlatego możemy cieszyć się jego dobroczynnym działaniem jedząc zarówno surowe pomidory, jak również przygotowane z nich przetwory.
Pomidory można wprowadzić do diety dziecka od 10. miesiąca życia. Jednak trzeba pamiętać, że mogą być uczulające. Jeśli więc w Twojej rodzinie występowały objawy alergii pokarmowej, powinnaś zachować szczególną ostrożność.
Na początku wprowadzaj pomidora w małych ilościach i obserwuj, czy nie wystąpiły żadne niepokojące objawy. Jeśli u dziecka nie pojawiły się żadne symptomy, możesz pomidora na stałe włączyć do jego diety.
Wpływają korzystnie na serce i układ krążenia.
Dzięki zawartości potasu regulują ciśnienie krwi.
Wzmacniają mikroflorę bakteryjną jelit.
Wspierają trawienie i zapobiegają zaparciom, dzięki zawartości błonnika.
Zapobiegają infekcjom układu moczowego, ponieważ mają lekkie działanie moczopędne.
Wzmacniają odporność organizmu.
Dzięki zawartości witaminy C oraz antyoksydantów, mają działanie antynowotworowe.
Zapobiegają zatrzymywaniu się płynów w organizmie.
Wspierają zdrowie oczu, ponieważ zawierają beta-karoten, likopen oraz luteinę.
Poprawiają działanie układu nerwowego, dzięki zawartości bromu.
Nie jedz zielonych pomidorów!
Zielone, niedojrzałe pomidory zawierają alkaloid – tomatynę. Jest to substancja toksyczna, która zjedzona w dużej ilości, może powodować takie dolegliwości jak: biegunka, mdłości, a nawet wymioty. Aby uniknąć zatrucia, staraj się wybierać czerwone, w pełni dojrzałe pomidory
Oczywiście najsmaczniejsze i najzdrowsze są pomidory gruntowe w sierpniu, we wrześniu oraz październiku. Są wtedy nie tylko mięsiste, ale i najbardziej pachnące. Podczas zakupów staraj się wybierać nieuszkodzone sztuki, z gładką skórką i bez plam. Poza sezonem warto kupować je od polskich producentów, ponieważ importowane pomidory są specjalnie konserwowane, aby przetrwały dłuższy transport.
Leczo
Składniki:
papryka
cukinia
pomidory
natka pietruszki
ewentualnie cebula
pieprz, sól do smaku
Cebulkę zeszklij na odrobinie oleju w rondelku. Następnie dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę i cukinię. Sparzone pomidory obierz ze skórki i wrzuć do gotujących się warzyw. Gdy się lekko rozgotują, utworzą w potrawie pyszny sos. Możesz do smaku dosypać trochę pieprzu i soli. Kilka minut przed końcem gotowania dodaj jeszcze do leczo świeżo posiekaną natkę pietruszki. Potrawę można podawać samą lub z dodatkiem ryżu, jako pełnowartościowe danie.
Pasta pomidorowa a’la Guacamole
Składniki:
dojrzałe awokado
średni pomidor
łyżka soku z cytryny
koperek
cebula
przyprawy do smaku
Obierz awokado i usuń z niego pestkę. Miąższ rozgnieć widelcem w miseczce. Pomidora sparz, obierz ze skórki, a następnie pokrój w drobną kosteczkę i zmieszaj z awokado. Na koniec dodaj sok z cytryny, koperek i ulubione przyprawy do smaku. Podawaj go na świeżym pieczywie lub grzankach.
Awokado, choć niewątpliwie bardzo zdrowe, podawaj dziecku nie częściej niż raz w tygodniu.
Zupa pomidorowa z lanymi kluskami
Składniki na zupę:
marchewka
pietruszka
pół selera
pół pora
dwa średnie pomidory
Składniki na kluseczki:
1 żółtko
1 łyżka mąki
pół szklanki wody.
Marchewkę, pietruszkę, selera oraz pora pokrój drobno i wrzuć do wrzącej wody. Gotuj je pod przykryciem. Następnie sparz pomidora, obierz go ze skóry i pokrojonego w kostkę wrzuć go gotującej się wody. Gdy już wszystkie warzywa będą miękkie, zmiksuj je. Jeśli chcesz łagodniejsza w smaku zupkę, przed miksowaniem wyjmuj pietruszkę, selera i pora.
Następnie przygotuj ciasto na lane kluseczki. Wymieszaj dokładnie mąkę, wodę i żółtko. Tak przygotowane ciasto wlewaj powoli do zupy. Potem wymieszaj i gotuj wszystko jeszcze przez kilka minut.
Smacznego!
W upalne dni zwykle spada nam apetyt. Dotyczy to również dzieci. Ogromnie ważne jest jednak, by w ciepłe dni uzupełniać płyny i się nie przegrzewać. Mamy na to świetne rozwiązanie – zupy na zimno.
Jajko jest prawdziwą odżywczą bombą witaminową a do tego łatwo je przygotować i jest lekkostrawne. Jednakże, wprowadzając je maluchowi do diety, należy pamiętać o kilku kwestiach. Podpowiadamy, dlaczego, od kiedy ...
Ekologiczne jedzenie to powrót do natury. To prawda. Ale ten powrót jest dokładnie pilnowany przez naukowców i Unię Europejską. Niech nas nie zmylą bajania o „wsi spokojnej, wsi wesołej”. Żeby nie dać się oszukać ...
Woda, sok, napój, kompot? Czym gasić pragnienie malucha i jakie ilości płynów podawać mu każdego dnia? Jakie objawy związane z małą ilością przyjmowanych płynów powinny nas zaniepokoić? Co jest zdrowe dla malca, ...
<p>My też jakoś dawtona zawsze używamy, ale jeszcze dodajemy swój zrobiony, chociaż nie jest on taki gęsty, bo robiliśmy z pomidorków koktajlowych. </p>
<p>Ja też zawsze przecier pudliszki kupowałam ale niedawno sprawdziłam biedronkowy culineo i jak dla mnie też jest ok, nie widzę różnicy a połowę tańszy.</p>
<p>u nas najlepsze pudliszki </p>