Przeczytaj, jak dietą możesz pomóc dziecku zachować odporność, by żadna choroba nie pokrzyżowała Waszych planów na aktywne spędzanie czasu na świeżym powietrzu.
Na wzmacnianie odporności dziecka ma wpływ wiele czynników. Przede wszystkim ważne są spacery na świeżym powietrzu, by organizm był dobrze dotleniony oraz miał styczność z drobnoustrojami, z którymi będzie mógł nauczyć się walczyć. Istotne są właściwy dobór ubrania, by nie przegrzewać dziecka i by jego organizm nauczył się właściwie kontrolować temperaturę ciała, aktywność fizyczna oraz dobra atmosfera w domu rodzinnym.
W budowaniu odporności pomoże nam również właściwa dieta. Przewód pokarmowy i układ trawienny to jeden z największych systemów układu odpornościowego, głównie ze względu na przepływającą przezeń krew bogatą w limfocyty, czyli białe krwinki odpowiedzialne za zwalczanie drobnoustrojów oraz przez znajdujące się we florze jelitowej probiotyki, które zapobiegają zakażeniom jelitowym. Probiotyki wspomagają układ immunologiczny, stymulując produkcję przeciwciał i zwiększając aktywność limfocytów.
Bez odpowiedniej ilości płynów nie ma mowy o równowadze w organizmie. Najlepiej jeśli uda Ci się nauczyć dziecko pić wodę. Picie wody mineralnej jest dużo korzystniejsze niż picie soków z kartonu czy barwionych napojów z konserwantami, gdyż ma ona właściwości oczyszczające organizm z toksyn i zanieczyszczeń.
Jak na wiosnę i za chwilę lato przystało, zadbaj o świeże owoce i warzywa w diecie swojego dziecka. Owoce i warzywa są nie tylko doskonale przyswajalnym źródłem witamin i soli mineralnych ale mają też niespotykane w innych produktach fitoskładniki. Substancje te chronią rośliny przed bakteriami, wirusami i grzybami, a u człowieka przyczyniają się do wzmocnienia odporności, pomagają zwalczać infekcje oraz oczyszczają organizm z toksyn.
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3 i omega-6) są pobierane tylko z pożywienia, organizm nie jest w stanie ich wytworzyć. Ważna jest proporcja, w jakiej te kwasy są dostarczane - powinna wynosić 1:5 na rzecz omega-3. Kwasy omega-6 znajdują się w olejach roślinnych, szczególnie w słonecznikowym i sojowym. Kwasy omega-3, w tym ważny dla rozwoju mózgu i prawidłowego przebiegu procesów poznawczych kwas dekozaheksaenowy (DHA), znajdziemy w tłustych rybach morskich. NNKT przyczyniają się do ochrony młodego organizmu przed alergiami, działają przeciwzapalnie oraz są niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego.
Warto zadbać o to, by probiotyki pojawiły się w diecie dziecka. Są to żywe kultury dobrych bakterii, które produkują kwas mlekowy i występują w mikroflorze przewodu pokarmowego. Niosą organizmowi wiele dobrodziejstw: regulują pracę układu trawiennego, przyczyniają się do zwiększenia wchłaniania witamin i minerałów, korzystnie wpływają na układ immunologiczny, zwiększając odporność na zakażenia. Dostępne w aptece probiotykowe suplementy diety są wskazane w czasie antybiotykoterapii, natomiast na co dzień zachęcamy do podawania dzieciom produktów spożywczych bogatych w probiotyki, jak jogurt naturalny, kefir, kiszona kapusta czy kiszone ogórki.
Aby układ odpornościowy spełniał swoje zadanie, trzeba wspomagać jego funkcjonowanie, zapewniając mu wszystkie niezbędne do jego dobrej pracy składniki. Dlatego warto zadbać, by w diecie dziecka znalazły się produkty bogate w:
witaminę A - chroni nabłonek układu oddechowego przed wnikaniem drobnoustrojów; bogatym źródłem witaminy A są warzywa i owoce, jak marchew, brokuły, szpinak, dynia, brzoskwinie, morele.
B6 i inne witaminy z grupy B - odpowiadają za prawidłowy wzrost organizmu, są niezbędne do właściwego funkcjonowania układu nerwowego, pozwalają magazynować energię i zwiększają odporność organizmu; witaminę B6 dostarczymy dziecku podając mu ryby, bogate w witaminy z grupy B są ziemniaki, szpinak, mięso czerwone, drób, jaja, kasze (szczególnie jęczmienna i gryczana), migdały, pestki dyni i słonecznika.
witamina C - wspomaga walkę z wirusami i bakteriami, pobudza syntezę komórek odpornościowych; naturalnie występuje w pomarańczach, czarnej porzeczce, malinach, owocach kiwi, papryce czerwonej i zielonej, szpinaku, brukselce.
witamina D - w pracy organizmu ma wpływ na wchłanianie wapna i fosforu, przez co jest niezbędna do właściwego wzrostu i gęstości kości oraz zdrowych zębów, zapobiega i łagodzi stany zapalne, szczególne stany zapalne skóry, wspomaga odporność; niemowlętom i małym dzieciom zaleca się suplementację witaminy D w kropelkach, dawka zależy od sposobu żywienia oraz diety i powinna być indywidualnie ustalana z pediatrą; bogate w witaminę D są ryby, jak makrela, łosoś, śledź, oraz jaja.
żelazo - jest niezbędne do produkcji czerwonych ciałek krwi, niedobór żelaza powoduje anemię, czyli stan, w którym odporność organizmu jest znacząco osłabiona; bogatym źródłem żelaza jest chude czerwone mięso, wątróbka, ryby, szpinak, botwinka, brokuły, pomidory, jaja, kasza gryczana i jaglana, orzechy laskowe, migdały, pistacje, słonecznik, sezam; warto pamiętać, że dobremu wchłanianiu żelaza pomaga witamina C i kwas foliowy (witamina B9).
cynk - bierze udział w zapobieganiu rozwojowi infekcji, jego niedobór powoduje brak apetytu i anemię; bogate w cynk są pestki słonecznika, kasze, mięso drobiowe, ryby.
magnez - ma znaczenie dla prawidłowej pracy układu nerwowego oraz krwionośnego, pomaga usuwać toksyny (m.in. amoniak) z organizmu; źródłem magnezu jest gorzkie kakao, kasza gryczana, płatki owsiane, orzechy laskowe, banany.
siarka - niedobór obniża odporność organizmu, który staje się bardziej podatny na choroby zakaźne, niewystarczająca ilość tego makroelementu przyczynia się do stanów zapalnych skóry oraz opóźnia proces regeneracji komórek; siarka znajduje się w kalarepie, czarnej rzepie, rzodkwi, czosnku, cebuli.
selen - zwiększa liczbę przeciwciał i hamuje namnażanie drobnoustrojów chorobotwórczych; ten mikroelement znajduje się w rybach, owocach morza oraz orzechach brazylijskich.
chipsy jabłkowe, gruszkowe czy truskawkowe wysuszone w suszarce do owoców lub piekarniku
świeże owoce
suszone owoce
świeże warzywa, dla starszych - na przykład pokrojona w słupki marchewka, kalarepka, dla młodszych dzieci podajemy warzywa ugotowane na parze
domowy sorbet owocowy
jogurt naturalny
płatki migdałowe
Słodycze, fastfoody, wysokoprzetworzone produkty nie powinny znaleźć się w diecie dziecka w ogóle, a jeśli już - to gościć tam jak najrzadziej. Cukier ma zły wpływ na stan błon śluzowych w organizmie - stają się one bardziej przepuszczalne dla zarazków. Fastfoodowe i wysokoprzetworzone jedzenie ma stosunkowo mało naturalnych i łatwo przyswajalnych wartości odżywczych, zawiera natomiast wiele niezdrowych tłuszczy, substancji stabilizujących i wzmacniaczy smaku.
Właściwie rozumiana dieta to nie tylko to co podajemy do jedzenia dziecku, ale także to - w jaki sposób. Dla wzmocnienia odporności sposób jedzenia ma ogromne znaczenie. Oczywiście produkty muszą być świeże, z pewnego źródła, umyte, poddane odpowiedniej obróbce termicznej, ręce dziecka i nasze czyste. Ważna jest także częstość posiłków. Najlepiej zaserwować dziecku 5 wartościowych posiłków podawanych co 3-4 godziny. Głody organizm ma ograniczone zasoby energii na walkę z drobnoustrojami i wirusami, więc jest bardziej podatny na infekcje.
śniadanie
kanapka z ciemnego pieczywa z pastą rybną oraz jogurt naturalny z bananem i malinami
II śniadanie
jajko, szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy lub kisiel zrobiony z powideł porzeczkowych i mąki ziemniaczanej
obiad
zupka warzywna, na przykład dyniowa (z odrobiną oleju roślinnego)
cielęcina duszona z marchewką, ziemniaki lub kasza (gryczana/ jaglana), surówka z kiszonej kapusty lub kiszony ogórek
podwieczorek
sałatka owocowa
kolacja
płatki owsiane z suszonymi śliwkami, żurawiną i morelami (płatki zalewamy ciepłym mlekiem modyfikowanym, suszone owoce wodą, a gdy zmiękną kroimy na drobne kawałki i łączymy z płatkami)
W okresie jesienno-zimowym nasze dzieci szczególnie narażone są na infekcje. Czy możemy dietą wzmocnić ich odporność? Czy posiłki powinny być bardziej kaloryczne? Jak urozmaicać dietę, gdy brakuje świeżych produktów? ...
Chcesz, by Twoje dziecko było szczupłe i zdrowe? Zadbaj o to już teraz! Przeczytaj nasz artykuł i nie popełniaj 8 głównych błędów w żywieniu dziecka.
Spacery wydłużają się do kilku godzin a dzieciaki hasają, zużywając olbrzymie pokłady energii. Zgłodnieją na pewno. Dlatego, żeby po godzinie nie wracać do domu lub awaryjnie nie kupować batonika czy drożdżówki, ...
Kasza, nie dość, że może być bazą wielu pysznych dań, to sama w sobie jest bardzo zdrowym daniem. Jeśli kasza kojarzy Wam się z bezkształtną, rozgotowaną papką bez smaku – czas na zmiany! Dowiedz się, jakie ...
Dajesz mu wszystko to co najlepsze, dużo miłości, czułości, ciepła. Patrzysz jak rośnie, zdobywa nowe umiejętności, pokazujesz mu świat. Przed Wami życie pełne przygód a jedną z nich jest poznawanie świata ...
<p>Należy unikać najbardziej szkodliwych dla zdrowia produktów przetworzonych. Najlepsze i najzdrowsze są tłuszcze, białko należy spożywać w umiarkowanej ilości, a węglowodanów w diecie powinno być jak najmniej.</p>
<p>beata oj to prawda...zawsze cos jest nie odpowiedniego,</p>
<p>Dużo warzyw i na pewno będzie w porządku :)</p>