Dieta wzmacniająca odporność

Przeczytaj, jak dietą możesz pomóc dziecku zachować odporność, by żadna choroba nie pokrzyżowała Waszych planów na aktywne spędzanie czasu na świeżym powietrzu.

Przez brzuszek do odporności

Na wzmacnianie odporności dziecka ma wpływ wiele czynników. Przede wszystkim ważne są spacery na świeżym powietrzu, by organizm był dobrze dotleniony oraz miał styczność z drobnoustrojami, z którymi będzie mógł nauczyć się walczyć. Istotne są właściwy dobór ubrania, by nie przegrzewać dziecka i by jego organizm nauczył się właściwie kontrolować temperaturę ciała, aktywność fizyczna oraz dobra atmosfera w domu rodzinnym.

W budowaniu odporności pomoże nam również właściwa dieta. Przewód pokarmowy i układ trawienny to jeden z największych systemów układu odpornościowego, głównie ze względu na przepływającą przezeń krew bogatą w limfocyty, czyli białe krwinki odpowiedzialne za zwalczanie drobnoustrojów oraz przez znajdujące się we florze jelitowej probiotyki, które zapobiegają zakażeniom jelitowym. Probiotyki wspomagają układ immunologiczny, stymulując produkcję przeciwciał i zwiększając aktywność limfocytów.

Woda zdrowia doda

Bez odpowiedniej ilości płynów nie ma mowy o równowadze w organizmie. Najlepiej jeśli uda Ci się nauczyć dziecko pić wodę. Picie wody mineralnej jest dużo korzystniejsze niż picie soków z kartonu czy barwionych napojów z konserwantami, gdyż ma ona właściwości oczyszczające organizm z toksyn i zanieczyszczeń.

Świeżo, zielono i bogato

Jak na wiosnę i za chwilę lato przystało, zadbaj o świeże owoce i warzywa w diecie swojego dziecka. Owoce i warzywa są nie tylko doskonale przyswajalnym źródłem witamin i soli mineralnych ale mają też niespotykane w innych produktach fitoskładniki. Substancje te chronią rośliny przed bakteriami, wirusami i grzybami, a u człowieka przyczyniają się do wzmocnienia odporności, pomagają zwalczać infekcje oraz oczyszczają organizm z toksyn.

Nasyć nienasyconymi kwasami tłuszczowymi

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3 i omega-6) są pobierane tylko z pożywienia, organizm nie jest w stanie ich wytworzyć. Ważna jest proporcja, w jakiej te kwasy są dostarczane - powinna wynosić 1:5 na rzecz omega-3. Kwasy omega-6 znajdują się w olejach roślinnych, szczególnie w słonecznikowym i sojowym. Kwasy omega-3, w tym ważny dla rozwoju mózgu i prawidłowego przebiegu procesów poznawczych kwas dekozaheksaenowy (DHA), znajdziemy w tłustych rybach morskich. NNKT przyczyniają się do ochrony młodego organizmu przed alergiami, działają przeciwzapalnie oraz są niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego.

Prozdrowotne probiotyki

Warto zadbać o to, by probiotyki pojawiły się w diecie dziecka. Są to żywe kultury dobrych bakterii, które produkują kwas mlekowy i występują w mikroflorze przewodu pokarmowego. Niosą organizmowi wiele dobrodziejstw: regulują pracę układu trawiennego, przyczyniają się do zwiększenia wchłaniania witamin i minerałów, korzystnie wpływają na układ immunologiczny, zwiększając odporność na zakażenia. Dostępne w aptece probiotykowe suplementy diety są wskazane w czasie antybiotykoterapii, natomiast na co dzień zachęcamy do podawania dzieciom produktów spożywczych bogatych w probiotyki, jak jogurt naturalny, kefir, kiszona kapusta czy kiszone ogórki.

Witaminy i składniki mineralne

Aby układ odpornościowy spełniał swoje zadanie, trzeba wspomagać jego funkcjonowanie, zapewniając mu wszystkie niezbędne do jego dobrej pracy składniki. Dlatego warto zadbać, by w diecie dziecka znalazły się produkty bogate w:

witaminę A - chroni nabłonek układu oddechowego przed wnikaniem drobnoustrojów; bogatym źródłem witaminy A są warzywa i owoce, jak marchew, brokuły, szpinak, dynia, brzoskwinie, morele.

B6 i inne witaminy z grupy B - odpowiadają za prawidłowy wzrost organizmu, są niezbędne do właściwego funkcjonowania układu nerwowego, pozwalają magazynować energię i zwiększają odporność organizmu; witaminę B6 dostarczymy dziecku podając mu ryby, bogate w witaminy z grupy B są ziemniaki, szpinak, mięso czerwone, drób, jaja, kasze (szczególnie jęczmienna i gryczana), migdały, pestki dyni i słonecznika.

witamina C - wspomaga walkę z wirusami i bakteriami, pobudza syntezę komórek odpornościowych; naturalnie występuje w pomarańczach, czarnej porzeczce, malinach, owocach kiwi, papryce czerwonej i zielonej, szpinaku, brukselce.

witamina D - w pracy organizmu ma wpływ na wchłanianie wapna i fosforu, przez co jest niezbędna do właściwego wzrostu i gęstości kości oraz zdrowych zębów, zapobiega i łagodzi stany zapalne, szczególne stany zapalne skóry, wspomaga odporność; niemowlętom i małym dzieciom zaleca się suplementację witaminy D w kropelkach, dawka zależy od sposobu żywienia oraz diety i powinna być indywidualnie ustalana z pediatrą; bogate w witaminę D są ryby, jak makrela, łosoś, śledź, oraz jaja.

żelazo - jest niezbędne do produkcji czerwonych ciałek krwi, niedobór żelaza powoduje anemię, czyli stan, w którym odporność organizmu jest znacząco osłabiona; bogatym źródłem żelaza jest chude czerwone mięso, wątróbka, ryby, szpinak, botwinka, brokuły, pomidory, jaja, kasza gryczana i jaglana, orzechy laskowe, migdały, pistacje, słonecznik, sezam; warto pamiętać, że dobremu wchłanianiu żelaza pomaga witamina C i kwas foliowy (witamina B9).

cynk - bierze udział w zapobieganiu rozwojowi infekcji, jego niedobór powoduje brak apetytu i anemię; bogate w cynk są pestki słonecznika, kasze, mięso drobiowe, ryby.

magnez - ma znaczenie dla prawidłowej pracy układu nerwowego oraz krwionośnego, pomaga usuwać toksyny (m.in. amoniak) z organizmu; źródłem magnezu jest gorzkie kakao, kasza gryczana, płatki owsiane, orzechy laskowe, banany.

siarka - niedobór obniża odporność organizmu, który staje się bardziej podatny na choroby zakaźne, niewystarczająca ilość tego makroelementu przyczynia się do stanów zapalnych skóry oraz opóźnia proces regeneracji komórek; siarka znajduje się w kalarepie, czarnej rzepie, rzodkwi, czosnku, cebuli.

selen - zwiększa liczbę przeciwciał i hamuje namnażanie drobnoustrojów chorobotwórczych; ten mikroelement znajduje się w rybach, owocach morza oraz orzechach brazylijskich.

Co zamiast słodyczy

  • chipsy jabłkowe, gruszkowe czy truskawkowe wysuszone w suszarce do owoców lub piekarniku

  • świeże owoce

  • suszone owoce

  • świeże warzywa, dla starszych - na przykład pokrojona w słupki marchewka, kalarepka, dla młodszych dzieci podajemy warzywa ugotowane na parze

  • domowy sorbet owocowy

  • jogurt naturalny

  • płatki migdałowe

Temu mówimy stanowcze nie

Słodycze, fastfoody, wysokoprzetworzone produkty nie powinny znaleźć się w diecie dziecka w ogóle, a jeśli już - to gościć tam jak najrzadziej. Cukier ma zły wpływ na stan błon śluzowych w organizmie - stają się one bardziej przepuszczalne dla zarazków. Fastfoodowe i wysokoprzetworzone jedzenie ma stosunkowo mało naturalnych i łatwo przyswajalnych wartości odżywczych, zawiera natomiast wiele niezdrowych tłuszczy, substancji stabilizujących i wzmacniaczy smaku.

Nie tylko co, ale też ważne - jak

Właściwie rozumiana dieta to nie tylko to co podajemy do jedzenia dziecku, ale także to - w jaki sposób. Dla wzmocnienia odporności sposób jedzenia ma ogromne znaczenie. Oczywiście produkty muszą być świeże, z pewnego źródła, umyte, poddane odpowiedniej obróbce termicznej, ręce dziecka i nasze czyste. Ważna jest także częstość posiłków. Najlepiej zaserwować dziecku 5 wartościowych posiłków podawanych co 3-4 godziny. Głody organizm ma ograniczone zasoby energii na walkę z drobnoustrojami i wirusami, więc jest bardziej podatny na infekcje.

Przykładowe dzienne menu

śniadanie
kanapka z ciemnego pieczywa z pastą rybną oraz jogurt naturalny z bananem i malinami

II śniadanie
jajko, szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy lub kisiel zrobiony z powideł porzeczkowych i mąki ziemniaczanej

obiad
zupka warzywna, na przykład dyniowa (z odrobiną oleju roślinnego)
cielęcina duszona z marchewką, ziemniaki lub kasza (gryczana/ jaglana), surówka z kiszonej kapusty lub kiszony ogórek

podwieczorek
sałatka owocowa

kolacja  
płatki owsiane z suszonymi śliwkami, żurawiną i morelami (płatki zalewamy ciepłym mlekiem modyfikowanym, suszone owoce wodą, a gdy zmiękną kroimy na drobne kawałki i łączymy z płatkami)

Podobne artykuły

Dorosły karmi dziecko białą łyżeczką. Dziecko ma na sobie biały śliniak z żółtą obwódką. Czytaj więcej

Zimowa dieta maluszka

W okresie jesienno-zimowym nasze dzieci szczególnie narażone są na infekcje. Czy możemy dietą wzmocnić ich odporność? Czy posiłki powinny być bardziej kaloryczne? Jak urozmaicać dietę, gdy brakuje świeżych produktów? ...

Dorosły karmi dziecko łyżeczką. Dziecko siedzi w foteliku do karmienia,ma na sobie śliniak i niebieski sweterek. Ma brązowe włosy. W tle siedzi na krześle dorosły. Czytaj więcej

8 błędów w żywieniu malca

Chcesz, by Twoje dziecko było szczupłe i zdrowe? Zadbaj o to już teraz! Przeczytaj nasz artykuł i nie popełniaj 8 głównych błędów w żywieniu dziecka.

Batony musli leżą na stole, obok leży drewniana łyżka z musli, miseczka z miodem i pszenica. Czytaj więcej

Dobre przekąski dla dziecka

Spacery wydłużają się do kilku godzin a dzieciaki hasają, zużywając olbrzymie pokłady energii. Zgłodnieją na pewno. Dlatego, żeby po godzinie nie wracać do domu lub awaryjnie nie kupować batonika czy drożdżówki, ...

Kasza z bananami stoi w białej misce na drewnianym stole, obok leży łyżka z czerwoną rączką. Pod nią leży chustka w czerwono-białą kratę. Na stole leży otwarty i zjedzony do połowy banan, Czytaj więcej

Zdrowe kasze na 9 sposobów

Kasza, nie dość, że może być bazą wielu pysznych dań, to sama w sobie jest bardzo zdrowym daniem. Jeśli kasza kojarzy Wam się z bezkształtną, rozgotowaną papką bez smaku – czas na zmiany! Dowiedz się, jakie ...

Dziecko w granatowej koszulce w białe paski jest karmione łyżeczką przez dorosłego. Dorosły w drugiej ręce trzyma słoiczek z jedzeniem. Czytaj więcej

Zasady zdrowego żywienia niemowlęcia

Dajesz mu wszystko to co najlepsze, dużo miłości, czułości, ciepła. Patrzysz jak rośnie, zdobywa nowe umiejętności, pokazujesz mu świat. Przed Wami życie pełne przygód a jedną z nich jest poznawanie świata ...

Mama w fartuchu i koszuli w paski z dwójką dzieci w fartuchach, koszulkach w paski i czapkach kucharskich robią sałatkę warzywną. Mama uśmiecha się i podaje łyżkę uśmiechającemu się dziecku. Drugie dziecko siedzi na stole i trzyma łyżkę.  Na stole leżą warzywa i stoi miska z sałatką. Czytaj więcej

13 sposobów na zdrowszą dietę dziecka powyżej 1 roku

Jak sprawić, by dieta Twojego dziecka była zdrowsza niż do tej pory i pełna składników odżywczych? Poznaj nasze sposoby.

Nasze produkty

My dbamy o odpornosc malca , przede wszystkim duzo spacerujemy na świeżym powietrzu ( z wyjatkiem ulew i silnych wiatrów) nie przegrzewając malca , wietrzymy pokoj przed spaniem , dieta to na razie mleko mamy , ktore rowniez zapewnia odp.odproność...
Martyna002
Teraz w aptece Cosmetica są kwasy Dha z dodatkowym opakowaniem vit d na cały miesiąc za 19,99 zł.
konto usunięte
My od 3 dni podajemy Jasiowi kwasy DHA FIRMY omegamed plus vit D w jednej kapsułce, ja kwasy brałam od 6 mies ciąży a te można podawać niemowlętom od pierwszych dni życia więc podajemy tak jak do tej pory vit D. Wspomagaja odporność i zapobiegają al...
konto usunięte