Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Proste pasty do chleba dla roczniaka

Pasty do chleba to świetny sposób na urozmaicenie dziecięcego jadłospisu. Są smakowicie kolorowe a także pozwalają wpleść do diety malucha zdrowe składniki, za którymi nie przepada.

Konsultacja merytoryczna: lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii

Data publikacji: 25-05-2018 Data modyfikacji: 10-06-2022

Oto garść prostych przepisów na pasty do chleba. Zastąpcie nimi nudne kanapki z serem żółtym i wędliną i cieszcie się wspólnymi posiłkami. Proponujemy Wam pasty warzywne, rybne, mięsne, znajdzie się też coś dla łasuchów.

Pasty z warzyw strączkowych

Warzywa strączkowe, czyli fasola, groszek, bób, ciecierzyca, soczewica, są bogate w białko i pełne witamin (głównie z grupy B) oraz mikroelementów (wapń, fosfor, żelazo, miedź, cynk i jod),  dlatego warto włączyć je do diety dzieci po 12 miesiącu życia. Wcześniej mogłyby być zbyt obciążające dla małego brzuszka, gdyż potrafią być wzdymające. Są bogate w błonnik, węglowodany i bardzo sycące, dzięki swoim właściwościom stanowią podstawę żywienia na dietach wegetariańskich i wegańskich.

Pasta fasolowa a’la smalec

Składniki:

  • szklanka ugotowanej fasoli

  • mała cebula

  • jabłko

  • majeranek

  • olej

  • sól i pieprz do smaku

Fasolę moczymy przez noc, gotujemy do miękkości. Na patelni podsmażamy delikatnie cebulę i jabłko pokrojone w kostkę, możemy podlać je wodą i poddusić. Blendujemy fasolę na gładką masę, dodajemy cebulkę i jabłko i blendujemy w zależności od wieku i upodobań dziecka na gładko lub tak, by kawałki były wyczuwalne. Dodajemy majeranek, ewentualnie sól i pieprz i mieszamy. Najlepsze po schłodzeniu.

Pasta z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • szklanka soczewicy

  • cebula

  • łyżka oliwy

  • sól i pieprz do smaku

  • przecier pomidorowy

Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą, cebulę szklimy na patelni, dodajemy soczewicę i zalewamy 1,5 szklanki wrzątku. Mieszamy, nastepnie gotujemy ok. 15 minut. Jeśli masa jest zbyt gęsta dolewamy wody. Jeśli dziecko lubi pomidorowe smaki dodajemy przecier. Doprawiamy do smaku.

Hummus,  pastę z cieciorki, również łatwo przygotować w domu. 

Pasty mięsne i rybne

Domowe pasty mięsne są o niebo zdrowsze niż wędlina kupiona w sklepie. Warto włączyć je do jadłospisu malucha.

Pasta z kurczaka

Ta nietypowa pasta z wykorzystaniem bakalii jest nie tylko zdrowa, ale może też przekonać dziecko do siebie atrakcyjnym, lekko słodkim smakiem. Jest też dobrym pomysłem na zużycie mięsa z rosołu.

Składniki:

  • 20 dkg ugotowanego bądź upieczonego kurczaka

  • garść orzechów i żurawiny

  • mała cebula

  • naturalny gęsty jogurt bądź majonez

  • sok z cytryny

  • oliwa

  • sól i pieprz (ewentualnie)

Pokrojoną cebulę lekko szklimy na patelni, miksujemy z kurczakiem. W zależności od wieku dziecka dodajemy drobno pokrojone, pokruszone bakalie lub miksujemy na gładko. Na koniec dodajemy cytrynę i przyprawy do smaku a także jogurt i mieszamy.

Uwaga: orzechy są silnie alergizujące, nie polecamy podawać ich dzieciom przed ukończeniem roku, a i wtedy należy zacząć od małej ilości i pilnie obserwować reakcję organizmu dziecka.

Awanturka

Wiele dzieci nie przepada za rybami, a specjaliści polecają szczególnie jedzenie tłustych morskich gatunków, jako świetnego źrodła wapnia (sardynki wraz z ośćmi) i kwasów omega. Warto dać rybom szansę w menu i podać je dziecku jako pastę na kanapkę.

Składniki:

  • puszka sardynek lub szprotek w oleju

  • 25 dkg twarogu

  • szczypiorek

  • kilka łyżek naturalnego jogurtu

  • ogórek kiszony (ewentualnie)

  • sól i pieprz do smaku

Ryby należy odsączyć i rozgnieść widelcem wraz z białym serem. Dla lepszej konsystencji można dodać trochę masła lub jogurtu. Dodajemy szczypiorek i przyprawy. Jako urozmaicenie można pastę podzielić na części i dodać do nich paprykę, awokado czy pokrojonego drobno ogórka kiszonego, wedle upodobań.

Pamiętaj, żeby pasty rybne robić szczególnie ostrożnie, ze względu na znajdujące się w nich ości!

Pasty serowe

Ser jest wdzięczną bazą past, może być wykorzystywany do past na słodko ale też do tych wytrawnych.

Pasta „Zielona”

  • 20 dkg twarogu lub kremowego serka

  • pestki dyni, słonecznika, siemię lniane

  • siekana pietruszka, bazylia lub koperek

  • kiełki

  • awokado

  • jogurt naturalny (w zależności od konsystencji)

  • sól i pieprz, sok z cytryny do smaku

Pestki i natkę, koperek drobno siekamy lub wręcz miksujemy. Dodajemy roztarty twarożek i awokado. Dla lepszej konsystencji proponujemy jogurt, zaś do smaku - sól, pieprz, kapkę oliwy. Posypujemy kiełkami, o ile nie ma sprzeciwu ze strony malucha.

Pasta „Zimowa”

Składniki

  • serek kremowy lub twaróg roztarty z jogurtem naturalnym

  • garść rodzynek, żurawiny, daktyli

  • cynamon

  • miód

  • cząstki pomarańczy

Bakalie namaczamy we wrzątku, miksujemy lekko wraz z pomarańczą i dodajemy do serka. Mieszamy razem bądź miksujemy. Dosypujemy cynamon i dodajemy łyżeczkę miodu. Dla zaostrzenia smaku i wzmocnienia odporności dziecka można dodać troszkę startego imbiru lub skórki z wyszorowanej uprzednio cytryny.

Pasty na słodko

Słodkie nie musi od razu oznaczać niezdrowe, jednak lepiej zrobić słodkości samemu niż korzystać ze smarowideł dostępnych w sklepach.

Pasta czekoladowa z cieciorki

Składniki

  • szklanka ugotowanej cieciorki

  • gorzkie kakao (do smaku i dla koloru)

  • cukier (wedle upodobań)

Kakao mieszamy z cukrem i zalewamy odrobiną wody do rozpuszczenia. Miksujemy cieciorkę i łączymy z kakao. Ta pasta nadaje się nie tylko do chleba ale też do naleśników czy pancake’ów.

Pasta z daktyli

Składniki

  • suszone daktyle

  • orzechy/migdały/pestki/rodzynki czy żurawina

  • kakao ewentualnie

Namaczamy daktyle, miksujemy razem z dodatkami wybranymi według uznania, w zależności od wieku dziecka i ryzyka uczuleń. Dodajemy wody, jeśli potrzeba, oleju kokosowego lub oliwy dla lepszej konsystencji. Daktyle są naturalnie bardzo słodkie, dlatego nie potrzebujemy dodawać już cukru. 

Podobne artykuły
pl_PL Czytaj więcej

Przepisy na zdrowe i pożywne śniadania

Kaszka, kanapka, parówka, serek… Monotonii i nudzie mówimy dość, stawiamy na zdrowe żywienie. Koktajl pełen energii, różne rodzaje płatków zbożowych, owoce z amarantusem, a może chleb pełnoziarnisty z pastą ...

pl_PL Czytaj więcej

9 polskich superfoods

Modne ostatnio słowo „superfoods” oznacza produkty spożywcze o wyjątkowych właściwościach odżywczych i zdrowotnych. Co z naszych rodzimych produktów zasługuje na to miano? Podpowiadamy.

pl_PL Czytaj więcej

Jajko w diecie malucha

Jajko jest prawdziwą odżywczą bombą witaminową a do tego łatwo je przygotować i jest lekkostrawne. Jednakże, wprowadzając je maluchowi do diety, należy pamiętać o kilku kwestiach. Podpowiadamy, dlaczego, od kiedy ...

pl_PL Czytaj więcej

10 zalet kaszy jaglanej

Kasza jaglana jest jednym z najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Sprawdź, dlaczego jak najczęściej powinna znajdować się na talerzu Twojego malucha.

pl_PL Czytaj więcej

Dobre przekąski dla dziecka

Spacery wydłużają się do kilku godzin a dzieciaki hasają, zużywając olbrzymie pokłady energii. Zgłodnieją na pewno. Dlatego, żeby po godzinie nie wracać do domu lub awaryjnie nie kupować batonika czy drożdżówki, ...

Nasze produkty
Ale jakie przepisy bedziemy testowac te produkty
Justyna2004
a.wasilewska a dla jak dużego dziecka? Mojej córce po majonezie nic nie jest , ale ma już 16 miesiecy.
Jajeczko89
a jaka pasta z avocado ? albo np z jajakiem ? czy majonez jest zbyt ciezki ?
a.wasilewska