Jeśli zaczęliście już rozszerzanie diety, ale maluch kręci nosem na kanapki z żółtym serem, mamy kilka pomysłów na sprawdzone i smaczne smarowidła do chleba. Poznaj nasze przepisy.
Konsultacja merytoryczna: lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii
Fasola to bogactwo białka, zawiera potas, fosfor i wapń. Jest świetnym źródłem witamin z grupy B, a szczególnie witaminy B1. Warto włączyć ją do diety dziecka, należy mieć jednak na uwadze, że fasola ma właściwości wzdymające, dlatego dziecko nie powinno dostawać jej w dużych ilościach.
Składniki:
Składniki należy zblendować na gładką masę. Na koniec, dla zaostrzenia smaku, można dodać do pasty drobno pokrojone, podprażone jabłko lub pokrojonego ogórka kiszonego.
Soczewica to kolejne godne polecenia źródło białka i wielu witamin. Jest bogata w potas i kwas foliowy, dlatego warto polecać ją także przyszłym mamom. Na rynku można dostać soczewicę czerwoną, zieloną, brązową a także czarną. Czerwona soczewica świetnie nadaje się do przygotowywania gęstych, sycących zup, bo szybko się rozgotowuje na papkę. Będzie też dobrym wyborem przy robieniu past.
Składniki:
Do tego przepisu można tez wykorzystać biały ser. Cebule należy zeszklić i zblendować razem z soczewicą i serem. Posolić do smaku. Można dodać odrobinę przyprawy curry.
Awokado jest kaloryczne i tłuste, ale jednocześnie bardzo zdrowe. Jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-9, ale także omega-3 i omega-6. Ponadto zawiera potas, witaminy C, E, A, a także z grupy B. Awokado możesz rozsmarować na kromce chleba zamiast masła pod wędlinę czy ser. Ale możesz też zrobić z niego głównego bohatera kanapki.
Składniki:
Awokado obierz i skrop cytryną. Wyciśnij czosnek przez praskę, dodaj do awokado, daj troszkę soli i oliwy. Do tej pasty możesz dodać świeże zioła. Dobrze sprawdzi się natka pietruszki lub kolendra. Na wierzchu możesz dać plasterek pomidora, bo pomidor i awokado to jedno z najlepszych smakowych i prozdrowotnych połączeń.
Warto zastąpić wędlinę własnoręcznie przygotowaną pastą. Dzięki temu unikamy zbędnych składników, np. konserwantów czy dużej ilości soli.
Składniki:
Kurczaka z pozostałymi składnikami należy zblendować na gładką masę. Zamiast musztardy, dla zaostrzenia smaku i ciekawszego koloru, można dodać do masy kilka suszonych pomidorów. Jeśli pasta jest zbyt mdła można dodać szczyptę soli.
Sardynki znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Mają też dużo witaminy D i B12. Jeśli tylko to możliwe należy unikać kupowania sardynek z puszki, warto poszukać takich w szklanym opakowaniu.
Składniki:
Rozetrzyj widelcem ser z sardynkami dodając oliwę. Dla zaostrzenia smaku można dodać pokrojonego drobno ogórka kiszonego.
Roczne dziecko może jeść w zasadzie wszystko to, co jego rodzice. Ważne, by posiłki były zdrowe, różnorodne i zbilansowane.
Placki to proste, szybkie i pożywne danie, które sprawdzi się znakomicie jako posiłek główny albo przekąska. Placki są smaczne i łatwe do zrobienia, a składniki do ich wykonania z reguły mamy pod ręką.
Kaszka, kanapka, parówka, serek… Monotonii i nudzie mówimy dość, stawiamy na zdrowe żywienie. Koktajl pełen energii, różne rodzaje płatków zbożowych, owoce z amarantusem, a może chleb pełnoziarnisty z pastą ...
Kasza, nie dość, że może być bazą wielu pysznych dań, to sama w sobie jest bardzo zdrowym daniem. Jeśli kasza kojarzy Wam się z bezkształtną, rozgotowaną papką bez smaku – czas na zmiany! Dowiedz się, jakie ...
<p>Fajne pomysły:)) super </p>
<p>Fajne pomysły przyda się gdy zaczniemy rozszerzać diete mozna sie zainspirowac</p>
<p>Pasta z awokado pasta humus i pasta rybna </p>