Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Kwasy omega-3 w diecie dziecka

W codziennej diecie dziecka nie powinno zabraknąć kwasów omega-3. Mają one pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu immunologicznego oraz są niezbędne do rozwoju układu nerwowego. Dowiedz się, w jakich produktach można je znaleźć i jakie są konsekwencje w przypadku ich niedoboru.

Data publikacji: 13-08-2018 Data modyfikacji: 10-06-2022

Co to są kwasy omega-3?

Kwasy omega-3 należą do grupy wielonasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wśród nich wyróżnia się:

  • kwas eikozapentaenowy czyli EPA;

  • kwas dokozaheksaenowy czyli DHA;

  • kwas alfa-linolenowy czyli ALA.

Organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować kwasów omega-3, dlatego musisz mu ich dostarczać w odpowiedniej ilości, dzięki prawidłowej diecie.

Jaka jest rola kwasów omega-3 w organizmie dziecka?

Kwasy tłuszczowe omega-3 są jednym ze składników budulcowych komórek układu nerwowego, dlatego są niezbędne do prawidłowej pracy m.in. mózgu. Biorą udział w rozwoju funkcji poznawczych - zwiększają zdolność zapamiętywania, myślenia oraz koncentrację u dziecka. Wpływają również na jego rozwój intelektualny i działają pozytywnie na samopoczucie.

Dzięki wyjątkowym właściwościom kwasy omega-3 wspomagają regenerację organizmu po przebytych chorobach, łagodzą różnego rodzaju stany zapalne oraz podnoszą odporność. Wspierają pracę serca oraz działanie układu krążenia, a także zapobiegają nadciśnieniu i miażdżycy.

Kwasy omega-3 mają wpływają korzystnie na kondycję włosów, skóry i paznokci oraz wspomagają prawidłowy rozwój siatkówki oka i ostrości widzenia.

W jakich produktach można znaleźć kwasy omega-3?

Organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć kwasów omega-3, dlatego musisz zadbać o odpowiednią dietę dziecka, aby nie dopuścić do ich niedoboru.

Doskonałym źródłem kwasów omega-3 są przede wszystkich ryby, dlatego nie powinno ich zabraknąć w tygodniowym menu Twojego dziecka. Szczególnie polecane to tłuste, morskie ryby, takie ja: łosoś, halibut, sardynki, dorsz i makrela. Do diety warto również wprowadzić owoce morza. Krewetki, małże, a także ostrygi zawierają sporą ilość kwasów DHA oraz EPA.

Źródłem kwasów ALA są oleje m.in.: arachidowy, lniany i rzepakowy. Staraj się je dodawać regularnie do dań i sałatek. Oprócz tego, że udoskonalą smak potraw, to dodatkowo wzbogacą dietę dziecka o cenne składniki.

Jeśli Twój maluszek jest jeszcze na piersi, nie obawiaj się o niedobory kwasów omega-3. Znajdują się one w Twoim mleku i dostarczasz je dziecku wraz z pokarmem. Oczywiście musisz pamiętać, by w czasie laktacji wzbogacić swoją dietę o kwasy omega-3.

W sytuacji, gdy Twoje dziecko karmione jest mlekiem modyfikowanym, sprawdź czy wybrana przez Ciebie mieszanka, zawiera kwasy omega-3. Jeśli się okaże, że nie, będziesz musiała je zacząć suplementować, oczywiście po wcześniejszej konsultacji z lekarzem.

Jakie są konsekwencje niedoborów kwasów omega-3?

Niedobory kwasów omega-3 mają negatywny wpływ na metabolizm, czego konsekwencją może być otyłość, a nawet cukrzyca. Mogą pojawić się również problemy z układem krążenia.

W przypadku niemowląt, niedobory kwasów omega-3 mogą się objawiać atopią, zapaleniem skóry, a w skrajnych przypadkach nawet zahamowaniem wzrostu. Natomiast u starszych dzieci konsekwencją mogą być zaburzenia ostrości widzenia, a także opóźnione funkcje poznawcze – trudności z zapamiętywaniem czy koncentracją.

Jak wygląda prawidłowa suplementacja kwasów omega-3?

Rekomenduje się, aby dzieci do 3.roku życia spożywały 150-200 mg kwasów omega-3. Jednak zanim sięgniesz po suplementy diety, konieczna będzie konsultacja z lekarzem rodzinnym lub pediatrą, który oceni stan zdrowia dziecka i zadecyduje o dawkowaniu kwasów omega-3.

Preparat należy dobrać do wieku dziecka. 6. miesięcznemu maluchowi możesz podawać kwasy omega-3 w postaci tranu, natomiast starszym dzieciom w formie żelków lub kapsułek twist-off. Sprawdź tylko koniecznie ich skład. Unikaj preparatów, które zawierają sztuczne aromaty, barwniki oraz substancje zapachowe czy słodzące.

Podobne artykuły
pl_PL Czytaj więcej

Tłuszcze w diecie dziecka

W diecie Twojego dziecka nie powinno zabraknąć zdrowych tłuszczy niezbędnych do prawidłowego rozwoju. Jak odróżnić dobry tłuszcz od złego? Po co sięgać, a czego unikać? Podpowiadamy.

pl_PL Czytaj więcej

9 polskich superfoods

Modne ostatnio słowo „superfoods” oznacza produkty spożywcze o wyjątkowych właściwościach odżywczych i zdrowotnych. Co z naszych rodzimych produktów zasługuje na to miano? Podpowiadamy.

pl_PL Czytaj więcej

Kalendarz warzyw i owoców sezonowych w diecie malucha

Do tego, że warzywa i owoce powinny mieć swoje stałe miejsce w diecie dziecka, nikogo przekonywać nie trzeba. Warto jednak używać ich w zgodzie z naturalnym rytmem przyrody tak, by zawsze skorzystać z tego, co w nich ...

pl_PL Czytaj więcej

Nabiał w diecie dziecka – jaki wybrać?

Mleko i przetwory mleczne są w diecie dziecka źródłem wapnia, białka i wielu cennych witamin. Jednak nie każdy produkt mleczny jest godny polecenia. Podpowiadamy, co warto wybierać.

pl_PL Czytaj więcej

8 sposobów na owoce w diecie niemowlaka

Owoce są pełne witamin i mikroelementów, dlatego każdej mamie zależy by dzieci je jadły. Niestety różnie z tym bywa. Jeśli Twoje dziecko nie jest wielkim fanem owoców to mamy dla Ciebie kilka pomysłów na atrakcyjną ...

pl_PL Czytaj więcej

Jak zapobiegać otyłości u niemowląt i dzieci

W Polsce coraz więcej dzieci w wieku szkolnym ma nadwagę. Często powodem są złe nawyki żywieniowe. Problem zwykle zaczyna się już na etapie niemowlęctwa. Skąd się bierze nadwaga oraz otyłość u dzieci i jak możesz ...

Nasze produkty