Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2299 Wątki)

Cesarskie cięcie - prawdy i mity

Data utworzenia : 2013-06-22 16:47 | Ostatni komentarz 2019-08-19 11:19

Redakcja LOVI

48164 Odsłony
839 Komentarze

Przygotowujesz się do porodu? Zamierzasz rodzić naturalnie, ale z doświadczenia innych kobiet wiesz, że nie zawsze jest to możliwe? A może ze względu na wskazania położnicze lub pozapołożnicze masz już zaplanowany termin rozwiązania ciąży przez cesarskie cięcie? Bez względu na to jaki rodzaj porodu planujesz, dowiedz się więcej na temat cesarskiego cięcia.

2014-03-07 10:33

Natalia noe nastawiaj sie na SN po CC.

2014-03-07 10:14

Rodziłam 12 godzin, i niestety poród zakończył się cesarskim cięciem. Jednym z powodów była duża waga synka (4020d 58cm), zaczęło zanikać tętno oraz brak skurczy partych. Znieczulenie oczywiście w kręgosłup, a przy skurczach to dość trudne było. Od razu po cięciu położono mi synka a po przewiezieniu na sale od razu przystawiono mi go do piesi. Ból brzucha na drugi dzień był duży, ale widok synka wszystko wynagradzał :) Po cesarce doszłam do siebie w 2 tygodnie. Jest wiele mitów na temat cesarskiego cięcia, ludzie gadają głupoty po prostu z niewiedzy. Mam ogromną nadzieję, że gdy w przyszłości będę w drugiej ciąży rozwiązanie będzie siłami natury :)

2014-03-06 15:52

Ja podobnie jak Carol86 miałam cesarkę ze wskazań nagłych - dziecku ginął puls. Dodatkowo mały zakleszczył się w kanale rodnym i jak mówiła lekarka - ciężko go było wyjąć. Ja niestety tego nie wiem. CC miałam w całkowitej narkozie, bo dodatkowo pękła mi macica. Synka zobaczyłam dopiero po 4 godzinach, ale w książeczkę wpisali, ze był kontakt 'skóra do skóry'

2014-03-06 15:08

Miałam znieczulenie podpajęczynówkowe n i zaczęło mnie brać praktycznie od razu. Ból był potem po kilkunastu godzinach jak znieczulenie przestało działać. Czasem dziewczyny piszą że czują jak im wyjmuje się dzidziusia ja też troszkę czułam ale to nic strasznego,

2014-03-01 18:19

tak jak zaczęło działać znieczulenie też aż zaczęłam się śmiać do pana doktora, że ja mogłam tak od razu;)

2014-03-01 18:12

Mnie tam też nie bolało a po chwili poczułam błogość - niesamowitą ulgę.. Było to dla mnie przyjemne uczucie po tylu godzinach bóli..

2014-03-01 00:02

ja równiez w planach miałam sn bez znieczulenia, a po 9 godzinnym porodzie marzyłam, żeby wreszcie mnie na sale zabrali;) nawet nie poczułam wkłucia już taka obolała byłam, a mówili że to boli jak kłują w kręgosłup. Pierwszy dzień po cc już sama wstawałam chodziłam wyprostowana i sama sobie radziłam z 4250gramami szczęścia. Moja koleżanka rodziła obok i dzis mija 5 miesięcy a ona nadal twierdzi, że potrzebuje pomocy bo ja boli blizna, kregosłup itd hmmm. ja po prostu się zawzięłam i dlatego chodziłam wyprostowana pierwszego dnia, bo pierwsza próba wstania i ten ból, niemoc a dziecko obok płacze i wtedy sobie w duchu powiedziałam nie musisz wstać i dasz radę, ale czasem cos tam bolała i miałam słabsze dni

2014-02-28 23:47

Ja miałam planowaną CC ze wzg ułożenia pośladkowego dzidziusia . Miałam znieczulenie podpajęczynówkowe . Po 2 tygodniach doszłam do siebie :)