Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2322 Wątki)

depresja poporodowa

Data utworzenia : 2013-01-20 12:38 | Ostatni komentarz 2024-09-04 15:11

klamerka123

17964 Odsłony
603 Komentarze

Złe samopoczucie nawet lekka depresja po porodzie są normalne. Może być to chandra, która może ustąpić po kilku dniach. Taki stan rzeczy może przeinaczyc sie włąsnie w depresję poporodową. Każda kobieta inaczej probóje poradzic sobie z taką sytuacją. Nie każda z nas popadnie w depresje, wszystkie jestesmy inne i organizmy nasze rożnie mogą zaregaować w danym momencie. Dlatego uważam ze należy w takiej sytuacji zaufać najbliższym oni będą zawsze przy nas i będą pomocni. Zawsze wiedzą co mowią, a to że zle wygladasz a to ze nie zajmujesz sie dzieckiem tak jak trzeba, albo wcale nie masz ochoty sie nim zajmoac... Jeśli nadal myślisz o tym co było o trudnym porodzie, jesteś zdenerwowana, ciężko nawiązać ci kontakt z dzieckiem, z partnerem, nie lekceważ tego, idź do lekarza lub psychologa. Pamiętajmy, że prośba o pomoc to oznaka mądrości i siły, a nie słabości im szybciej sobie poradzimy z naszym stanem tym szybciej przyzwyczaimy sie do nowej roli w jakiej sie znaleźliśmy

2024-09-04 15:11

Ja też pierwsze słyszę o takiej ankiecie. Miałam cukrzycę ciążową, chodziłam dość mocno wystraszona o zdrowie dziecka, bo pani diabetolog mnie wystraszyła, że przez cukrzycę dziecko może mieć różne wady rozwojowe, że mogę poronić. Raz nawet rozkleiłam się na wizycie u pani ginekolog prowadzącej. Ale nikt nie zainteresował się moim stanem psychicznym. 

Teraz niby coraz więcej mówi się o depresji poporodowej, gdzieś tam słychać ten termin, ale raczej jest to mimo wszystko przemilczany temat. Kobieta po porodzie nie może czuć się bezradnie, nie może mieć chwil słabości, a już broń Boże nie może czuć smutku. Ma być radość, szczęście i promienny uśmiech. Ja sama jak zaczęłam kilka dni temu odczuwać bezsilność, tak wyjść z tego nie mogę. Doszedł smutek i strach. Boję się rano budzić, bo nie wiem, czy sobie w ciągu dnia poradzę. Boję się nocy. Wczoraj była u mnie położna i ona pierwsza od porodu spytała mnie o moje samopoczucie. Kazała mi głośno mówić o tym, że gorzej się czuję, nie przemilczać i nie dusić tego w sobie. Bardzo mądre słowa od niej usłyszałam. 

2024-08-31 21:24

jeju tyle sie teraz mówi o depresjach poporodowych :( dopóki nie zaszłam w ciaze nie wiedziałam ze takie cos istnieje nawet.. nadal wydaje mi sie ze ten temat jest bardzo lekcewazony, a kobiety po porodzie powinny byc objete szczególna opieka 

2024-08-31 00:25

U nas coś mogli wspomnieć jedynie, że dostaniemy ankietę w szpitalu. Teraz nawet do szkoły rodzenia nie idę 

2024-08-30 21:25

Dostałam taka ankietę na szkole rodzenia,  ankieta dotycząca samopoczucia w ciąży. Sprawdzająca czy jestem podatna na depresję poporodową. Wypełnioną ankietę odniosłam do przychodni gdzie miałam ginekologa

2024-08-30 21:12

Ankieta na początku ciąży? Nigdy takiej nie dostałam

2024-08-30 19:38 | Post edytowany:2024-08-30 19:40

Ja dostalam ankietę po porodzie od poloznej a rodziłam w maju. Fakt faktem powinnam dostać tez ankietę na początku ciazy ale o tej zapomnieli. Podczas pobyty w szpitalu mialam bardzo duzy nawal pokarmowy juz w drugą dobe po cc i mialam piersi twarde jak kamienie prawie 4 dni -pamietam, ze w szpitalu sie popłakałam jak położna dokładała mi chłopców do piersi a z racji tego, że byli w dwóch to nie mialam wolnej ręki i poprosiłam położna, by przetarła mi oczy husteczka. Chwile później byla u mnie Pani psycholog na rozmowie. Wiec wydaje mi się, że w szpitalach reagują na jakieś oznaki depresji.

2024-08-30 19:22

Chodzą petycje po internecie mówiące o objęciu każdej kobiety rodzącej opieką psychologa.  Nie wiem czy to realne, czy nie brakuje nam specjalistów, dlatego jest jak jest 

2024-08-30 17:35

Myślę, że te ankiety powinni dawać wszystkim, a nie wybranym. Może zapomnieli