Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pielęgnacja (278 Wątki)

Pieluszki jedno czy wielorazowe ?

Data utworzenia : 2013-01-17 11:51 | Ostatni komentarz 2024-07-03 12:28

Guasia

74732 Odsłony
949 Komentarze

Dziewczyny jakich pieluszek używacie dla swoich maluchów ? Wolicie pieluszki jednorazowe czy tak modne ostatnio wielorazowe ? Jakie macie doświadczenia zwiazane z pieluszkami ?

2013-03-04 21:35

W weekend sprawdzałam zastosowanie wielorazówki w nocy. Niestety u nas to nie zdało egzaminu:( O trzeciej w nocy mały obudził nas płaczem. Był totalnie przemoczony. Trzeba było wszystko przebierać, przewijać małego. Mocno się bałam, że się rozbudzi i nie będzie chciał zasnąć, na szczęście obyło się bez problemów:) U nas nocki od 6 miesiąca są przesypiane w całości, bez nocnego przewijania, a niestety pielucha wielorazowa z wkładem z mikrofibry nie wchłania takiej ilości moczu. Jestem ciekawa jak się sprawdzają wkłady z włóknem bambusowym, nikt tego nie próbował??

2013-02-25 10:37

Bardzo cenna uwaga. Faktycznie można dzięki zastosowaniu takiej pieluchy przeprowadzić szybsze rozstanie się z pieluchami jednorazowymi.

2013-02-24 22:57

Patuszka, nie wiem ile Twoje dziecko ma ale jeśli jeszcze jest pieluchowane to wydaje mi się, że mimo wszystko się jeszcze opłaca:) Widziałam u znajomych jak długo potrafi trwać okres odchodzenia od pieluszek, szczególnie na noc. Kumpela mi się żaliła, że jej synek ma w tym roku prawie pięć lat i w zasadzie od dwóch lat nie używa pieluszek ale na noc ma zakładane bo mu się zdarza siusiu zrobić. Mało tego sama zauważyła, że budzi się i jak ona to nazwała dostaje błogiego wyrazu twarzy, co ewidentnie wskazuje na to, że z lenistwa robi siku w założoną pieluchę zamiast wstać i iść do toalety. Wiele razy jej mówiłam, żeby kupiła majteczki treningowe, wtedy maluch czuje wilgoć i nie jest już przyjemnie jeśli sobie nasiusia, a nic nie wycieka. Ona twierdzi, że jej się nie opłaca, a skutek taki, że kolejny rok jedzie z pampersami i wydaje na nie 30 zł miesięcznie, gdzie majtki treningowe kosztują około 20 zł. Tak samo możesz zrobić z wielorazowymi pieluszkami wkładając wkład na wierzch pieluchy. Jeśli więc jeszcze korzystacie z pieluszek to możesz wielorazówek używać jak pampersa, a gdy przyjdzie czas zamienić ja na coś w rodzaju majteczek treningowych.

2013-02-24 20:52

Rany, naprawdę ciekawy temat przy kolejnym dziecku poważnie się nad tym zastanowię, bo przy tym to chyba już mi się nie opłaca inwestować w takie pieluszki.

2013-02-23 10:08

Ja również nie używam do prania płynów do płukania bo czytałam, że one sklejają włókna i powodują, że wkładka jest mniej chłonna. Ja zresztą do niczego nie używam płynu zmiękczającego bo suszę wszystko w suszarce bębnowej, a ona zmiękcza znacznie lepiej. Moje wkłady to też mikrofibra tyle, że Ty masz maleństwo, mój jak czasami do nocnika nasika to jest pół wypełnione:) chyba się skuszę na te bambusowe wkłady jak już nakupiłam tyle kieszonek to chcę je wykorzystywać. O ręcznikach słyszałam, że można tak robić, nawet ze zwykłymi. Zobaczę może jakieś stare potnę i poszyję to dam ci znać jaki rezultat, bo szczerze mówiąc jak wkładałam pieluchę tetrową to nieciekawie chłonie. Ktoś tu już zauważył że obecnie tetra jest kiepskiej jakości i po kilku praniach jest sito. Mogę Ci też podpowiedzieć, że fajnie sprawdza się na wierzch zwykły kawałek polaru. Mi został taki kawałek z kocyka, który robiłam. Pocięłam to na odpowiedniej wielkości paski, nie trzeba odszywać, bo ten materiał się nie siepie. Wkładam ten polar na wierz pieluchy, dzieciak ma w ten sposób bardziej sucho, nie czuje wilgoci i możesz zmieniać jedynie ten polar, żeby skóra nie miała kontaktu z moczem.

2013-02-22 23:24

Wiesz ja mam większość wkładów z grubej 3warstwowej mikrofibry,mam też kilka bambusowych tyle,że my jeszcze nie mieliśmy przecieków więc nie widzę wielkiej różnicy jak na razie.Daję na noc i na wyjście po 2 wkłady i jest ok:) Wkłady dopiero po kilku praniach nabierają chłonności,piorę je w połowie proszku i nie używam płynów do płukania. Czytałam ,że dużo osób kupuje ręczniki z mikrofibry w ikei jako wkładów do pieluszek,ale nie wgłębiałam się w to bardzo bo nie mamy ikei w pobliżu,większe ręczniki tną i przeszywają mniejsze składają.Polecane są tez wkłady bambusowe kokosi podobno nie są za grube a po kilku praniach bardzo chłonne. Tak,że nam na razie wkłady z mikrofibry sprawują się :)

2013-02-22 21:46

Mamunia powiedz mi jeszcze, czy używałaś/używasz wkładów lub pieluszek bambusowych? Bo właśnie się czję na nie. Dokupiłam kieszonki ale z wkładami z mikrofibry. Tak patrzyłam są jeszcze wkłady bambus - mikrofibra i bambusowo - węglowe. Miałaś któreś z nich? Niby piszą, że są znacznie bardziej chłonne i nadają się na noc lub spacer. Ja próbowałam wkładać dwa wkłady ale efekt był taki, że jeszcze szybciej przeciekało bokami. To chyba dlatego, że mój ma już na to dupkę za dużą:) i właśnie dlatego zastanawiam się nad bardziej chłonnymi wkładami ale nie wiem czy są faktycznie lepsze.

2013-02-22 09:52

Bardzo ciekawy temat. My nigdy nie myśleliśmy o takim rozwiązaniu ale faktycznie jak to przeliczyć to może jest gra warta świeczki. Dzięki dziewczyny za tak szczegółowe informacje.