Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pielęgnacja (278 Wątki)

Pieluszki jedno czy wielorazowe ?

Data utworzenia : 2013-01-17 11:51 | Ostatni komentarz 2024-07-03 12:28

Guasia

74733 Odsłony
949 Komentarze

Dziewczyny jakich pieluszek używacie dla swoich maluchów ? Wolicie pieluszki jednorazowe czy tak modne ostatnio wielorazowe ? Jakie macie doświadczenia zwiazane z pieluszkami ?

2013-05-01 13:06

zapomniałam, ze twój maluszek jeszcze w dwójkach, ja pamperki używam tylko na noc i na wyjścia kupuje jedna paczkę na miesiąc na dzień kupuje najtańsze, zależy od promocji gaga dada helen harper i inne też 22-25zł od 54-62szt A pytanko do dziewczyn które sa na wielorazówkach do jakiego wieku siusiają wasze maluszki w tego typu pieluszki?chodzi mi o to czy szybciej uczą się siusiać na nocniczku?

2013-05-01 12:52

anita - m.in. w rossmanie czy schleckerze :) ostatnio były za 9 zł 32 szt (dzienne) oraz za 14 zł 52 szt (nocne) te i te rozmiar 2 :) maluszek juz potrzebuje 3 wiec sa droższe, ale nadal to 20 zł za 46 szt :) jak ktos kupuje Pampers bo markowe to i cena duza. Ja firmy pampers nie znosze. wg mnie sa beznadziejnie cienkie , maluszkowi siuski przeciekaja koło ud w nich. i ogólnie szkoda mi pieniedzy na firme :) a nawet jak ktos nie ma w miescie rossmana czy schleckera to mozna w necie kupic tanie pieluszki. nawet firmy pampers na noc widziałam za 20 zł. poza tym w rossmanie pampersy firmy pampers rozm 2 sa za 21 zł bodajze 42 szt. zalezy jakie kto ma dzieco duze ale w rossmanie do rozm 5 sa za 20 zł. pomijam juz znizki z karta rossne , do 10%

2013-05-01 12:37

Kaja o jakim pasku wigotności piszesz? czyżby huggies cos takiego miał a ja nie zauważyłam? krótko je używałam wiec może dlatego, kolejna sprawa 14 zł za paczkę pieluszek? gdzie masz taka cenę? co do 5 sztuk na dobę to i tak mało;) ja używam dużo wiecej, uczę małą sadzać na nocniczek i czasami taka podsikaną juz pieluszkę wyrzucam, nie mam sumienia małej zakładać nawet z taką nie wielką ilością moczu. Używam wielorazówek podobnie jak Kaja nie mam miejsca na suszenie a piorę co dziennie;( poza weekendami;) Zapas pieluszek tetrowych mam bo na poczatek kupiłam 20 szt i w sumie bardzo sie przydały poczatkowo mała starsznie ulewał, teraz przydają się jako śliniaczki przy nauce jedzenia. Czekam z utęsknieniem na lato, gdyż planuję małą puszczać w samych gatkach i wówczas moze szybciej się nauczy siusiać tam gdzie potrzeba;) Majtasy wielorazowe... myslę ze nie sa złe o ile masz miejsce gdzie trzymać zasiusiane podkłady (w moim mieszkaniu nawet śmiecie kilka razy dziennie wyrzucamy, aby nie śmierdziało) wiem zapewne sa specjalne pojemniki ale one tez zajmują trochę miejsca i sa kosztowne;)

2013-04-30 21:57

patrzyłam na te przeliczenia, przynajmniej na te związane z liczeniem, że na dziecko na miesiąc schodzi minimum 100 zł na pieluszki i nie zgadzam się z tym. to zalezy od dziecka to raz, a dwa - maluszek potrzebuje wymiany pieluszki co okolo 4 godzinki , jak zrobi kupkę to częściej ale kupki robi rzadko. raz na dwa-trzy dni, w nocy ma pieluszki na noc i całą noc przesypia w jednej. także wychodzi mi okolo 5 pieluszek na dobę. paczkę pieluszek sztuk 52 mam za 14 zł a to starcza na 10 dni. miesiąc ma 30 dni więc wydaje okolo 40 zł za miesiąc. za tą cene mam jedną pieluszkę wielorazową a to o wiele za mało dla dziecka. więc potrzebuje kolo hmm 10 ? nawet piorąc od razu nie wyschną mi w 4 godziny więc potrzebuje więcej. skoro nie pierzesz ręczne to nie oplaca się pralki włączać na 1 pieluszkę więc conajmniej te parę sztuk potrzeba na pranie, czyli trzeba więcej jak 10. pralka pierze 2,5 godz (przynajmniej moja, jest stara , może nowsze mają krótszy czas , ale moja nie.) dodatkowo mam w ciagu dnia prąd droższy niż norma, a w nocy bardzo tani ( zanim pojawił się synek było to dla nas bardzo wygodne) wiec pralke puszczam tylko nocą, co za tym idzie przez cały dzień plus kolejny na schnięcie nie mogę używać tych pieluszek. kolejna sprawa suszenie - co dnia trzeba mieć rozwaloną suszarkę a mam małe mieszkanie i ona naprawde bardzo przeszkadza. pranie dziecięcych ciuszków robię raz w tyg na week bo ani nie mam potrzeby czesciej, ani miejsca zeby je suszyc. także krótko mówiąc nijak mi się to nie opłaca - oto moje wyliczenia :)

2013-04-30 21:33

Kaajkaa pranie dla mnie to kwestia kilku minut, przecież nie piorę w rękach więc nie widzę problemu;) schną bardzo szybko - w zasadzie moment i gotowe bo prasować nie trzeba, a cenowo - oj jest różnica. Mamunia robiła gdzieś tu kalkulację.

2013-04-28 17:29

P.Janik ja używałam Huggisa od poczatku, mialam go na wyprawdke i jestem brdzo zadowolona szczegolnie ze wzgledu na pasek pomiaru wilgotnosci. niby niepotrzebne ale synek ale siusiał w szpitalu i gdyby nie to to bym nie wiedziala czy w ogole coś popuścił. no i teraz też wiem czy zrobił troszkę siusiu czy czas już na wymianę pampersa. zglądam do niego co okolo godzinkę czy nie ma większej niespodzianki , a dzięki pomiarowi nie muszę dotykać pieluszki tylko widzę co i jak :) co do wielorazowych - dla mnie to taka kolorowa pielucha tetrowa. prać trzeba, a to czasochlonne a ja mam malo czasu przy małym zeby miec dwie rece wolne bo placze bardzo jak nie jest na rekach. suszyc trzeba a ja mam w domu nie za dobre warunki do suszenia. no i w ogóle... jakoś nie widzę siebie piorącej kupki ręcznie. to nie dla mnie :) wole jednorazowe. a wg mnie to cenowo na jedno wychodzi bo plyny i woda + prąd to chyba tyle co kupić pampersy. szczególnie z rossmana z babydream bo mają dobre za 14 zł 32 szt :)

2013-04-25 00:07

My używamy tylko jednorazowych. Przez pierwsze pół roku kupowaliśmy pieluchy z firmy "Pampers", a obecnie jestem bardzo zadowolona z pieluszek "Dada".

2013-04-20 21:48

Widzę, że mamunia już szczegółowo odpowiedziała:) mogę tylko dodać, a w zasadzie potwierdzić, że bibułki są rewelacyjne i ułatwiają życie z tymi pieluszkami:) Ponadto jeśli chodzi o różne firmy pieluszek typu kieszonka, bo ja również tylko tych używam to wydaje mi się, że lepsze są pieluszki na napy ja mam część właśnie na napy (różnych firm)i część na rzepy. Te na rzepy mam wrażenie, że częściej przeciekają. U nas na noc niestety wielorazówka nie wystarcza, młody przesypia całą noc w jednorazówce, nie budzi się już na mleko więc stosuję jednorazówkę w nocy. Pieluszki bambusowe są znacznie chłonniejsze, kupiłam ostatnio jedną + 2 takie wkłady (węglowo - bambusowe) i chyba gdybym miała jeszcze raz startować z zakupami to przynajmniej w połowie zainwestowałabym właśnie w te. Ponadto są antyalergiczne i nie uczulają, polar czasem uczula (mój maluch miał z tym problemy przez pierwsze 6 miesięcy). Jeśli chodzi o pranie to ja dodaję specjalnego środka antybakteryjnego więc piorę pieluchy razem z ubrankami. Do prania nie należy dodawać płynów zmiękczających ponieważ sklejają włókna i zmniejszają chłonność. Również suszenie nie powinno się odbywać na kaloryferze. Suszarka bębnowa też nie jest wskazana, nicy niektórzy sprzedawcy piszą, że można ale ja w ten sposób obniżyłam chłonność niektórych pieluch. Jeśli chodzi o kupowanie używanych to należy mieć na uwadze, że ktoś przed nami mógł w niewłaściwy sposób prać i suszyć pieluchy więc kupując je może się okazać, że przeciekają.