Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1139 Wątki)

Szczepienia 2018

Data utworzenia : 2018-03-30 17:00 | Ostatni komentarz 2018-05-24 00:10

Konto usunięte

4639 Odsłony
95 Komentarze

Cześć, ostatnio zaczęłam zastanawiać się nad szczepieniami dzieci. W mediach była wielka afera i tzw. antyszczepionkowcy bardzo walczyli, aby nie szczepić dzieci. Co Wy sądzicie na ten temat? Szczepić czy nie szczepić? Szczepić tylko obowiązkowymi czy również tymi zalecanymi? Szczepić darmowymi, czy skojarzonymi? Jakie macie zdanie na ten temat? Oficjalny kalendarz szczepień można znaleźć tu: https://gis.gov.pl/images/pso_2018_r_.pdf

2018-04-29 22:38

Obserwuję z niepokojem cały szczepionkowy bój. Oczywiście każdy ma prawo mieć swoje zdanie, ale ja swoje dziecko szczepię. Tak, wiem, że są odczyny poszczepienne i różnorodne zagrożenia, lecz ja nie jestem lekarzem, nie mam odpowiedniej wiedzy i dlatego zdaję się na ekspertów w tej dziedzinie. Jeśli zdecydowana większość mówi, że szczepienia są ważne i pomagają uchronić dziecko przed wieloma groźnymi chorobami, to ja nie mam powodu, by im nie zaufać (tym bardziej, że sama byłam szczepiona i nie sądzę by mi to w jakiś sposób zaszkodziło). Jeśli skończę studia medyczne, zostanę lekarzem, wykonam mnóstwo badań i okaże się, że antyszczepionkowcy mają rację, to wtedy nie będę szczepić swoich dzieci.

2018-04-29 19:30

Mama_gratki, ja polecam szczepienie przeciwko rotawirusom. Syna szczepiliśmy, nawet jak.w żłobku panowała grypa żołądkowa, to nigdy nie złapał, my w domu jak mieliśmy to on tez zawsze zdrowy. Teraz ostatnio w wieku 5 lat dosłownie raz zwymiotował, a poza tym czuł się ok, a nas z mężem w dni później tak rozłożyło, że masakra. Młodsza core tez zaszczepilismy, jak my byliśmy ostatnio chorzy to się nie zaraziła. I mam nadzieję, że później też będzie taka ochrona.

2018-04-29 12:32

Ja zamierzam zaszczepić tylko na obowiązkowe szczepienie, nasi znajomi pierwsze dziecko szczepili na wszystko i odradzają ze względu na finanse drugie dziecko szczepili wg kalendarza obowiązkowych szczepień i wszystko jest w porządku.

Konto usunięte

2018-04-29 12:07

Zastanawiam się nad rotawirusami. Słyszałam, że często po nich właśnie dzieciaczek choruje. Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?

2018-04-28 22:26

Autyzm? O rany. Muszę się zagłębić w temat, bo się obwiam, chyba nie będę spała tylko obserwowała dziecko po szczepieniu kilka nocek. Wiem, że nie ma co panikować i warto szczepić, ale mimo wszystko jakiś strach czuję.

2018-04-27 23:13

Agata jak spytasz lekarza o roznice hexacima a infanrix to usłyszysz ze hexacima jest krócej na rynku a ja wylapałam takie różnice w ulotkach po podaniu infanrix i prevenar 13 ryzyko wysokiej goraczki, w infanrix podaja skutki uboczne azs i w angielskich ulotkach wpisany jest też autyzm

2018-04-26 19:00

U nas corka była szczepiona po porodzie. Potwierdzam, że można było nie wyrazić zgody na szczepienie. Jesteśmy na etapie wyboru dalszych szczepień i właśnie nie wiem, co będzie lepsze. Chyba zdecydujemy sie na skojarzone. Właśnie nie przemyślałam kwestii tego, że może być o tę jedną dawkę za dużo po tym poporodowym. Zapytam lekarza, jaki to może mieć wpływ na córkę. Wiecie może jaka jest różnica miedzu Hexacima a Infanrix Hexa? W cenie spora.

2018-04-25 00:38

Szczepionki są bardzo drażliwym tematem. Tutaj znajdą się zarówno zwolennicy jak i przeciwnicy. Sylwia dzieci po porodzie śpią długo bo są zmęczone porodem i tutaj nie koniecznie ma to jakikolwiek związek ze szczepieniem. Pchela możesz w szpitalu nei wyrazić zgody na zaszczepienie dziecka. O tym decydujesz Ty czy mają w szpitalu zaszczepić Twoje dziecko. U nas na szkole rodzenia jak chodziłam przed urodzeniem syna położne mówiły, że jeśli decydujemy się zaszczepić dziecko szczepionką 6w1 lepiej nie wyrazić zgody na te pierwsze szczepienie bo wtedy dziecko nie otrzyma nie potrzebnej jednaj dawki wirusa. Syna szczepiłam skojarzonymi miałam szczepić tymi na NFZ ale Syn miał darmowe 5w1 Córkę szczepie tym na NFZ. Szczepie nimi bo chciałam zobaczyć jej reakcję. Jesteśmy po pierwszej dawce i nic się nie działo dlatego na razie zostajemy przy nich. Z tym, że ja nie podaję i nie zgadzam się na wszystkie szczepionki na raz. Rozkładam je bo wolę przyjść kilka razy do przychodni więcej niż dać takiego kombosa córce. Córka też jest szczepiona na Rotawirusa i pneumokoki. Syn miał pneumokoki i meningokoki. Córkę zamierzam również zaszczepić na meningokoli.