Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1139 Wątki)

Szczepienia 2018

Data utworzenia : 2018-03-30 17:00 | Ostatni komentarz 2018-05-24 00:10

Konto usunięte

4638 Odsłony
95 Komentarze

Cześć, ostatnio zaczęłam zastanawiać się nad szczepieniami dzieci. W mediach była wielka afera i tzw. antyszczepionkowcy bardzo walczyli, aby nie szczepić dzieci. Co Wy sądzicie na ten temat? Szczepić czy nie szczepić? Szczepić tylko obowiązkowymi czy również tymi zalecanymi? Szczepić darmowymi, czy skojarzonymi? Jakie macie zdanie na ten temat? Oficjalny kalendarz szczepień można znaleźć tu: https://gis.gov.pl/images/pso_2018_r_.pdf

2018-04-23 13:19

Zuzę szczepiłam 5w1 +rotawirusy, Igę planuję tak samo.

2018-04-21 08:03

Zaczęliśmy szczepić córkę bezpłatnymi, i tak jest rozłożyłam, nie podaliśmy 3 ukłuć na raz. Po szczepieniu krztuścem to był dramat. Płacz, obrzęk, spuchnięta nóżka. Wtedy zdecydowaliśmy, że przechodzimy na 5w1. Każde kolejne szczepienie obyło się bez problemów. Drugą córkę szczepię od razu skojarzonymi. Rotawirusy. Córkę szczepiliśmy i nie żałuję, możliwe że to zbieg okoliczności, bo bywa że dzieci i tak przechodzą rotawirusa mimo szczepienia. Jednak córka odpukać nigdy go nie miała, nawet jak w domu oboje z mężem przechodziliśmy. Drugą córkę też na pewno zaszczepimy. Pneumokoki. Zwlekałam z córą, chciałam, żeby było mniej dawek, nie chciałam szczepić już na pierwszej wizycie. Nie zdążyłam. Córka przeszła sepsę pneumokokową. Drugą córcię zaszczepię od razu. Meningokoki. Oczywiście też szczepiliśmy i drugą córkę też zaszczepimy. Wszystkie szczepienia, z wyjątkiem tych na nfz córka zniosła bardzo dobrze.

Konto usunięte

2018-04-20 20:40

My zdecydowaliśmy się na skojarzone 6 w 1. Dzisiaj receptę od lekarza braliśmy

Konto usunięte

2018-04-20 20:33

Dziewczyny, wybieracie szczepienia bezpłatne czy płatne skojarzone ? Jakie macie doświadczenia?

Konto usunięte

2018-04-20 10:58

ja dzisiaj trafiłam na taki artykuł: https://niebieskiepudelko.pl/szczepienia-dzieci/ Niby wszystko wytłumaczyli, co i jak.

2018-04-17 14:45

ogólnie też planuję szczepić, ale nie od razu a już na pewno nie w pierwszej dobie

2018-04-16 17:51

Planuję szczepić :) Jeśli chodzi o szczepionki skojarzone to jeszcze się zastanowię, mam chwilkę czasu

Konto usunięte

2018-04-12 16:51

Przed Nami dopiero te szczepionki. Ale po pierwszej szczepionce, którą młoda dostała w szpitalu to maleńka spała pół dnia :) Bardzo spokojna była. Żadne odczyny się nie zrobiły.