Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1139 Wątki)

Szczepienia 2018

Data utworzenia : 2018-03-30 17:00 | Ostatni komentarz 2018-05-24 00:10

Konto usunięte

4648 Odsłony
95 Komentarze

Cześć, ostatnio zaczęłam zastanawiać się nad szczepieniami dzieci. W mediach była wielka afera i tzw. antyszczepionkowcy bardzo walczyli, aby nie szczepić dzieci. Co Wy sądzicie na ten temat? Szczepić czy nie szczepić? Szczepić tylko obowiązkowymi czy również tymi zalecanymi? Szczepić darmowymi, czy skojarzonymi? Jakie macie zdanie na ten temat? Oficjalny kalendarz szczepień można znaleźć tu: https://gis.gov.pl/images/pso_2018_r_.pdf

2018-05-05 16:24

To u nas właśnie chyba tak samo 340 zł. Jeszcze mamy troszkę czasu, albo zaszczepimy w przyszłym tygodniu albo za dwa. Bo właśnie musimy iść na pierwsze szczepienie, to może razem to załatwimy. Tylko jak weźmiemy 5w1 lub 6w1, to nie wiem czy jeszcze dodatkowo rota w tym samym dniu to nie za wiele. I czy w ogóle tak można.

2018-05-03 10:22

Ja w zeszłym miesiącu płaciłam 340 zł za jedną dawkę. A są dwie. A pierwsza dawka tak jak napisała Magros do 12 tygodnia zycia maluszka.

2018-05-03 08:51

Agata, tak są dwie dawki, jak u Was kosztuje 300 zł to mało :) My płaciliśmy po 400 zł za dawkę. Przy rotawirusach trzeba pamiętać o czasie, bo szczepionka, pierwsza dawka powinna być podana do 12 tygodnia życia maluszka.

2018-05-03 03:30

Pediatra mówiła, że na rota są dwie dawki, jedna to koszt ponad 300 zl? U Was podobnie?

2018-05-03 01:46

Mama Syna nie szczepiłam na rotawirusa i całkiem nie dawno przez niego przechodziliśmy. Powiem szczerze, że żałuję, że nie zaszczepiliśmy bo męczyło go strasznie (na całe szczęście nietrafiłam z nim do szpitala) jednak kuzynka jedna zaszczepiła córkę a druga syna i mimo że cała trojka miała to samo (zarazili się od kogoś na chrzcinach i złapało każdego) to mój Syn przechodził go najgorzej. Córkę bez zastanowienia zaszczepiłam i mam nadzieję, że żadnego rota więcej u nas w domu nie będzie. Jeśli chodzi o finanse nigdy na to nie patrzę. Uważam, że wolę odmówić sobie czegoś niż oszczędzać na szczepionkach a później żałować że nie zaszczepiłam. Po szczepieniu na Rotawirusa trzeba tylko pamiętać że na początku kupka zarażą bo dziecko musi wydalić całą szczepionkę z organizmu więc higiena wtedy powinna być szczególna. Evli każde dziecko reaguje na szczepienia inaczej u mojej córki np nic się nie zmienia i dzień wygląda normalnie ale u kuzynki np Syn duuużo wtedy śpi. A pierś oczywiście jest świetna bo uspokaja dziecko i czuje się wtedy bezpieczne.

Konto usunięte

2018-05-02 16:31

Evli po szczepieniu dzieciaczki lubią być dłużej przy piersi. Jak sobie radzisz? Z tego co pamiętam to karmisz swoim mlekiem, ale butlą

2018-04-30 08:28

alicja ciekawe jak u nas będzie. Synek dostał rotawirusy. Dla mnie czas po szczepieniu to horror, synek taki niespokojny i rozdrażniony, ze cały dzień noszenia. Na szczęście daję już czopek i troszkę pomaga...

2018-04-30 08:25

Mama, ja też polecam, szczepiliśmy córkę i 2,5 roku, a ona nigdy nic, nawet jak my oboje z mężem mieliśmy grypę żołądkową. I drugą córcię też na pewno zaszczepimy. P.Zomzalska, odradzasz ze względu na finanse? No to Ci powiem, że zwlekaliśmy z pneumokokami. I niestety córcia przeszła sepsę. Gwarancji, że będzie dobrze nikt Ci nie da, ani jak zaszczepisz, ani jak nie zaszczepisz. Ale finanse to akurat ostatnia rzecz, którą bym się kierowała. Wyrzuty sumienia później nie do zniesienia. A pieniądze raz jest więcej raz mniej.