Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1139 Wątki)

Szczepienia 2018

Data utworzenia : 2018-03-30 17:00 | Ostatni komentarz 2018-05-24 00:10

Konto usunięte

4647 Odsłony
95 Komentarze

Cześć, ostatnio zaczęłam zastanawiać się nad szczepieniami dzieci. W mediach była wielka afera i tzw. antyszczepionkowcy bardzo walczyli, aby nie szczepić dzieci. Co Wy sądzicie na ten temat? Szczepić czy nie szczepić? Szczepić tylko obowiązkowymi czy również tymi zalecanymi? Szczepić darmowymi, czy skojarzonymi? Jakie macie zdanie na ten temat? Oficjalny kalendarz szczepień można znaleźć tu: https://gis.gov.pl/images/pso_2018_r_.pdf

2018-05-08 10:05

Kiedy najlepiej zaszczepić na peeumokoki i meningokoki? Kiedy szczepiłyście swoje dzieci?

2018-05-07 21:19

Ewcia masz rację tą decyzję musi podjąć każdy sam indywidualne. my możemy powiedzieć komuś że ma szczepić płatnymi bądź refundowanymi. Tą decyzję podejmujemy sami oczywiście możemy się kogoś poradzić ale musimy wszystko przemyslec o zdecydować sami. Emkao rotawirusa możemy podać tylko do 12 tygodnia a najlepiej zrobić to podczas pierwszej wizyty szczepiennej. Pneumokoki od 2017 roku są bezpłatne ale jest to szczepionka 10 walentna. Lepsza jest 13 walentna ale ona już jest platna.

2018-05-07 17:21

Agata, można i tak też robiliśmy. Rotarix jest doustny, więc przynajmniej dla mnie to nie był jakiś duży stres, jak w przypadku kłucia. Podobno jest to bardzo bardzo słodkie i generalnie dzieci chętnie piją, no moja nie bardzo chciała, ale pielęgniarce sprawnie udało się podać szczepionkę. Evelin, tak są refundowane, ale niestety nie jest to ta najlepsza szczepionka, czyli 13-walentna, Ponieważ pierwsza córka przeszła sepsę pneumokokową drugą chcemy zaszczepić tą płatną Prevenar13, a nie refundowaną - Synflorixem. Ale super, że jest refundowana chociaż ta, bo wielu rodziców rezygnowało ze szczepienia z uwagi na wysoki koszt.

2018-05-07 12:44

Szczepienie na pneumokoki są już za darmo z tego co mi wiadomo

2018-05-07 08:02

To już bardzo indywidualne spawa czy ktoś decyduje się na szczepionki refundowane czy też nie. Na pewno warto dodatkowo zaszczepić na rotawirusy, nawet od razu, a po zakończeniu tych obowiązkowych szczepień na meningokoki i pneumokoki.

2018-05-06 23:43

Ja rowniez nie wiedzialam jak szczepic ale lezalam z taka dziewczyna po cc ktora miala az 3ciocie polozne i jej doradzali tylko te na NFZ..i ja tez tak zrobilam ...w sumie dawno szczepilo sie tylko te normalne bez zadnych dodatkowych..a jak jest to ciezko sie wypwiedziec...zlapie jakies wirus dziecka to w tedy sie zaluje..takze kazda mama mysle ze niech zrobi jak chce...doradzic mozna a decyzje musimy juz podjac same..niestety malo sie znamy czy.pomga czy nie czy bedzie gorzej czy lepiej...takze ciezko powiedziec..

2018-05-06 16:19

Agata możesz wziąć Rotawirusa w tym samym dniu. To jest szczepionka do wypicia. :) ja dawałam przy pierwszym szczepieniu córki.

2018-05-05 19:15

Agata, można. My tak szczepiliśmy dwoje dzieci. Szczepionka przeciw rotawirusom jest doustna, wiec generalnie chyba aż tak nie obciąża dzieciaczka, przynajmniej jeśli chodzi o układ nerwowy. A akurat z ta szczepionka nie ma co zwlekać, b o trzeba ja podac do określonego wieku.