Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1139 Wątki)

Szczepienia 2018

Data utworzenia : 2018-03-30 17:00 | Ostatni komentarz 2018-05-24 00:10

Konto usunięte

4645 Odsłony
95 Komentarze

Cześć, ostatnio zaczęłam zastanawiać się nad szczepieniami dzieci. W mediach była wielka afera i tzw. antyszczepionkowcy bardzo walczyli, aby nie szczepić dzieci. Co Wy sądzicie na ten temat? Szczepić czy nie szczepić? Szczepić tylko obowiązkowymi czy również tymi zalecanymi? Szczepić darmowymi, czy skojarzonymi? Jakie macie zdanie na ten temat? Oficjalny kalendarz szczepień można znaleźć tu: https://gis.gov.pl/images/pso_2018_r_.pdf

2018-05-20 15:33

Ja nie jestem za szczepieniem dzieci. Po jednej ze szczepionek u córki uaktywnila się genetyczna choroba. Szczepionka spowodowała to, że do tego doszła padaczka. Córka powinna dostać szczepionki bezkomorkowe, a dostała komorkowe przez niewiedzę lekarzy. Gdyby lekarze córkę przebadali to córka by nie miała padaczki i przyjmowała by o wiele leków mniej niż teraz. Szczepionki pomagają na jedno a na drugie szkodzą. Lekarze podają też dzieciom szczepionki na choroby które już praktycznie nie występują.

Konto usunięte

2018-05-11 21:33

Agata i jak córa zareagowała na szczepionkę? Nas to czeka za jakieś 2 tygodnie.

2018-05-10 17:04

Agata, pytaj jaka szczepionka jest na pneumokoki, 10-walentna nazywa się Synflorix i to jest ta szczepionka refundowana od 2017 roku, szczepionka 13-walentna to Prevenar13. Jeśli chodzi o meningokoki to jest szczepionka przeciwsko tym z grupy B Bexsero się nazywa, i jest jeszcze Nimenrix przeciwsko meningokokom z grupy A,C,W,Y, ale ona jest po roku.

2018-05-10 02:06

Wczoraj zaszczepiłam córkę tylko szczepionką 6w1 Hexacima. Na rota pójdziemy za tydzień lub dwa. U nas w mieście podobno prezydent refunduje pneumokoki i meningokoki, ale nie orientuje się czy to jakieś lepsze czy gorsze wersje szczepionek. O co pytać żeby się dokładnie dowiedzieć?

2018-05-10 01:36

Moje zdanie jest takie nie chce się z nikim kłócić bo uważam że każdy ma swoje zdanie teraz zbierane są podpisy aby był wybór szczepień chcesz albo nie i za Tym jestem jeżeli wy jesteście Za to szczepcie ja nie mam nic przeciwko . Każda Mama chce dla swojego dziecka jak najlepiej.

2018-05-09 23:24

Ja synkowi szczepilal tylko te refundowane..teraz sa dla rocznika hakos 2013,3014 i chyba 2015r. Za darmo przeciw meningokoki i pneumokoki ale i tak nie szczepie..mysle ze jak synek na skonczone 4latka to i tak za pozno..dawniej nie bylo takich szczepionek i jakos ludzie z tamtych czasow mniej choruja itp..ale jaka podejmed decyzje z drugim...to nie wiem..ale pneumokoki sa teraz tez refundowane.

2018-05-09 23:04

Ja obydwoje dzieci szczepie na pneumokoki w czasie pierwszej wizyty szczepiennej. Maningokoki mój Syn dostał później ale jutro sprawdzę w książeczce ile miał miesięcy.

2018-05-08 15:57

emmkao, córę chciałam zaszczepić po roku z uwagi na mniejszą liczbę dawek, ale jak pisałam nie zdążyłyśmy ostatecznie. Z drugą córką nie będę czekała i chcę szczepić od razu. Pneumokoki i meningokoki poszły jakoś tak w podobnym czasie. Jedna dawka była nawet jednocześnie na jednej wizycie z uwagi na częste chorowanie córki i ciągłe odwlekanie szczepienia.