Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1139 Wątki)

Szczepienia 2018

Data utworzenia : 2018-03-30 17:00 | Ostatni komentarz 2018-05-24 00:10

Konto usunięte

4646 Odsłony
95 Komentarze

Cześć, ostatnio zaczęłam zastanawiać się nad szczepieniami dzieci. W mediach była wielka afera i tzw. antyszczepionkowcy bardzo walczyli, aby nie szczepić dzieci. Co Wy sądzicie na ten temat? Szczepić czy nie szczepić? Szczepić tylko obowiązkowymi czy również tymi zalecanymi? Szczepić darmowymi, czy skojarzonymi? Jakie macie zdanie na ten temat? Oficjalny kalendarz szczepień można znaleźć tu: https://gis.gov.pl/images/pso_2018_r_.pdf

2018-05-22 07:30

Alicja, dokładnie tak, u nas te szczepienia z bezkomórkowym krztuścem poszły super, a ten komórkowy to jakiś dramat był. Drugą córę właśnie od razu 6w1 będziemy szczepić. Co do rotawirusów to u nas tylko córcia nie za bardzo chciała to pić, ale pielęgniarka poradziła sobie. I tego szczepienia chyba bałam się najmniej. Potem trzeba szczególnie uważać i dbać o higienę. Mama, ja też szczepień się bałam ogromnie i dalej się boję. Jestem za szczepieniami, ale to nie znaczy, że mnie nie stresują. Nocami nie spałam, by podjąć dobrą decyzję.

2018-05-22 07:05

Generalnie szczepionka z bexkomorkowym krztuscem jest lepsza, nawet jak nie ma bezpośrednich wskazań ku temu. Przede wszystkim z tego powodu ja dwoje swoich dzieci szczepiłam szczepionkami 6w1. A w Waszym przypadku, Aneta, to już w ogóle nie wiem, czemu lekarz nie zwrócił na to uwagi. Niestety często musi być tak, z e to rodzic musi się dowiadywać i czytać, a nie tylko ufać lekarzowi. Mama_gratki, a czemu boisz się akurat szczepienia przeciwko rotawirusom? To jest szczepionka doustna, wiec tak nie obciąża układu nerwowego. Ja osobiście nie słyszałam o jakiś powikłaniach po tej szczepionce. Ja osobiście polecam, starszak mimo żłobka i kilku naszych gryp żołądkowych nigdy nic nie zlapał. Pierwszy raz wymiotował w wieku 5 lat i to jeden raz, a my z mężem cierpienieliśmy okropnie, tak nas rozłożyło. Pewnie, że są dzieci ktore mimo to.chorują, ale ja wierzę, z e ta szczepionka jednak działa i młodszą core tez zaszczepilismy.

2018-05-21 23:52

Ja za min zaszczepie dziecko te czy kolejne napewno zostanie dokładnie przebadane i jakimi szczepionkami może być szczepione. Ja do szczepień podchodzę z własnego doświadczenia. Ale każdy robi to co uważa za stosowane. My tu możemy pisać tak czy inaczej. Zawsze będą dwie opinie. Ale jest to nasza świadoma decyzja czy szczepimy czy nie szczepumy własnych dzieci. U jednych wyjdzie dobrze u innych źle. Szczepionki są sprawą indywidualną każdego z nas.

Konto usunięte

2018-05-21 21:43

Boję się rotawirusów, nie ukrywam, boję się wszystkich szczepień. Czasu na podjęcie decyzji mam coraz mniej

2018-05-21 20:14

emmkao, my szczepimy. Trochę ze strachu po tych pneumokokach. Pediatrzy z CZD jak najbardziej polecają i zalecają. Czytając w ostatnich miesiącach o zachorowaniach na meningokoki nie mam wątpliwości. Bexsero można od razu, a nimenrix jest po roku.

2018-05-21 20:02

Jak pisałam wyżej ja szczepiłam ale u nas było to najgorzej znoszone przez dziecko szczepienie. Myślę że drugie zaszczepię kilka miesięcy później.

2018-05-21 19:59

Ja szczepiłam na rotawirusy. Zastanawiam się na meningokokami... Ktoś coś w tym temacie?

2018-05-21 19:32

Mama gratki ja nie szczepiłam na rotawirusy ze względu na to że wydało mi się to nie potrzebne dziecko było karmione piersią więc dostawało ode mnie przeciwciała, do tego urodziło się pod koniec marca więc tak poza sezonem. Nie miało styku z innymi dziećmi nie miało starszego rodzeństwa które by przynosiło zarazki ani nie planowaliśmy oddać do żłobka. synek nie zachorował więc jestem zadowolona z tej decyzji. Poza tym szczepiłam 6w1, pneumokoki, meningokoki dwa typy, mmr ale dopiero w 20 miesiącu życia a nie 12 jak zaleca kalendarz (jest to szczepionka żywa i jeśli jej podanie zbiega się z nauką chodzenia to jest bardzo dużym obciążeniem dla dziecka bo jego mózg zaczyna w pozycji pionowej inaczej postrzegać świat tak nam to przedstawił lekarz). sczepiłam w drugim roku życia na ospę ale tylko dla tego że za chwile pojawi się maly braciszek i nie chce by synek który już korzysta z placów zabaw i sal zabaw go zaraził. Czeka nas jeszcze jedna dawka ospy i ostatni typ meningokoków. Napewno polecam pneumokoki 13 walentną szczepionke bo oprócz sepsy to pneumokoki powodują bardzo częste infekcje ucha u dzieci.