Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1138 Wątki)

Spacery

Data utworzenia : 2013-01-15 11:31 | Ostatni komentarz 2017-05-21 21:05

Proud Mommy

45841 Odsłony
1042 Komentarze

Którego dnia po urodzeniu maluszka wyszłyście na pierwszy spacer? Jak często i na jak długo wychodzicie na spacery?

2013-02-27 22:24

Miał jakoś dwa tyg. i stopniowo był przyzwyczajany do temperatury panującej na dworze... Jak w maju zrobiło się ciepło to czasem było tak że całe dnie spędzaliśmy na dworze :) zabierałam wszystko na spacer, a jak byliśmy na podwórku to wiadomo, że zawsze mogłam skoczyć po coś do domu :) I tak jest do tej pory, że jak musi być w domu to jest to dla niego największa kara.

2013-02-27 21:35

Ja urodziłam na początku września i ponieważ było ciepło, pierwszy spacer synek miał po dwóch tygodniach (tydzień pierwszy byliśmy w szpitalu, więc po tygodniu w domu). Nie werandowałam małego. W czasie zimy wychodziłam jak była znośna pogoda i temperatura, poza tym mieszkam na wsi, więc czasem są problemy z poruszaniem się - nieodgarniany śnieg, nie wszędzie są chodniki itd. Ale jesienią chodziliśmy często na spacery, przy pogodzie minimum godzinę. A jak była gorsza pogoda, to tak z pół godzinki. Teraz też jak już jest cieplej wychodzimy częściej :) dla mnie ograniczenia to niska temperatura, zimny i mocny wiatr, opady mocne zarówno deszczu jak i śniegu no i nieprzejezdny teren ;)

2013-02-27 12:39

Moja Ania ma półtora miesiąca. Pierwszy spacer zaliczyłyśmy po dwóch tygodniach. Był krótki bo na dworze był spory mróz. Najpierw po tygodniu zaczęłyśmy werandowanie. Po kilka minut dziennie codziennie. Potem dwa dni na balkonie. Dużo spacerujemy i zgadzamy się z Wami, że spacery są bardzo dobre dla dziecka.

2013-02-26 18:04

Ja swojego małego urodziłam ponad miesiąc temu i mimo moich obaw czy mogę wychodzić z nim na spacer położna powiedziała że spacer to super rzecz jaką mogę zrobić, ponieważ wychodzenie na dwór z noworodkiem to najlepszy sposób by maluch mógł się zahartować i dobrze rozwijać. Spacery są dozwolone również gdy temperatura jest poniżej 0 jednak nie może być niższa niż -5. Ale nim wyszliśmy na pierwszy spacer mały przeszedł werandowanie czyli czyli przyzwyczajanie się do niższych temperatur a dokładniej gdy skończył 2 tygodnie ubrałam go cieplutko i postawiłam w wózku przy otwartym oknie pierw na krótki okres czasu a kolejne dni na dłużej po tygodniu takiego werandowania wyszliśmy dopiero na pierwszy spacer.

2013-02-26 16:38

My wyszłyśmy pierwszy raz po tygodniu (styczeń). Potem pogoda zrobiła się nieciekawa, więc było werandowanie, ale po ok. trzech tygodniach wyszłyśmy znowu i od tamtej pory robimy to codziennie. Mała to uwielbia i zazwyczaj zasypia zaraz po wyjściu na świeże powietrze.

2013-02-26 16:28

Ewo, nie zgodzę się z pierwszym zdaniem - nie zawsze pierwszy spacer musi poprzedzić werandowanie. W szkole rodzenia mówiono nam, że jeśli za oknem jest ładna pogoda, to od razu można brać noworodka na spacer. Koleżanki, które urodziły miesiąc przede mną (lipiec/sierpień) od razu wychodziły z maluchami. Żadna nie bawiła się w werandowanie przy ponad 20 st C.

2013-02-26 13:24

Pierwszy spacer należy poprzedzić werandowaniem dziecka. Pierwsze werandowanie powinno trwać w zależności od pory roku 15 minut - mroźną zimą - 30 min. Jeśli temperatura na zewnątrz jest zbliżona do panującej w domu, na zewnątrz można wyjść już po kilku dniach po narodzinach, a spacer może być dłuższy. Jednak obowiązuje zasada, że spacer przedłużamy stopniowo. Niemowlę leżące w wózku ubieramy o jedną warstwę więcej niż siebie, a każdej porze roku wskazana jest czapeczka chroniąca główkę przed chłodem, wiatrem i słońcem. Nie należy przegrzewać maluszka, gdyz prowadzi to do częstych infekcji o ile zimne rączki i stópki nie muszą oznaczać wyziębienia, o tyle pot na szyi, karku, główce i pod pachami to pewny sygnał, że dziecko jest przegrzane. Zimą i późną jesienią najlepsza pora do spacerów to godziny południowe od 10-14. Należy zrezygnować ze spacerów, gdy temperatura spadnie do - 6, a przy tym pada i bardzo wieje, lecz moja córcia urodziła się w lipcu i chodziliśmy do temperatury - 10 (po wcześniejszej konsultacji z pediatrą). Latem nie jest wskazane wychodzenie z dzieckiem na spacer podczas upałów. W szczególnie gorące dni trzeba ograniczyć spacerowanie do godzin przedpołudniowych od 8-10 i w godzinach od 17-20. Zwłaszcza zimą i latem trzeba przed spacerem nasmarować skórę dziecka. Promieniowanie UV wpływa niekorzystnie na skórę dziecka nie tylko w słońcu, ale i w cieniu.Należy posmarować maluszka na pół godziny przed planowanym spacerem, ponieważ krem musi się wchłonąć, nie zapominając o posmarowaniu uszu i boków szyi. Zanim wybierzemy krem przeciwsłoneczny zwracamy uwagę, aby zawierał filtry UVA i UVB. Zima stosujemy kremy tłuste nie zawierające wody. Ja osobiście polecam krem NIVEA "Na każdą pogodę" świetnie chroni skórę maluszka. Zasadniczo lekki katar i infekcja nie wykluczają spacerów w idealnych warunkach, ale warto zasięgnąć opinii choćby telefonicznej u pediatry

2013-01-30 14:14

stokrotko, to podobnie było u nas :) z a tym prowadzeniem wózka to do tej pory mąż włada limuzyną, bo inaczej jest zły :P