Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1138 Wątki)

Spacery

Data utworzenia : 2013-01-15 11:31 | Ostatni komentarz 2017-05-21 21:05

Proud Mommy

45839 Odsłony
1042 Komentarze

Którego dnia po urodzeniu maluszka wyszłyście na pierwszy spacer? Jak często i na jak długo wychodzicie na spacery?

2013-01-21 15:32

A więc tak : dziecko może być szczepione od 6 miesiąca życia jednak odpowiednią szczepionkę przepisze / zaleci lekarz. To on podejmie taka decyzję ,bo na podstawie karty chorobowej określi czy nie ma żadnych przeciwwskazań jak np.uczulenie na jakiś składnik szczepionki.Co do zmiany przychodni nie ma problemu .Rodzic podaje adres przychodni do której zapisuje dziecko i siebie , a obecna przesyła tam kartę szczepień.Po tym jak karta dotrze do nowego ośrodka zdrowia można zacząć przygotowania do szczepienia (wyznaczenie daty i kontrolna wizyta u lekarza).

2013-01-21 14:17

ja dziś waśnie byłam z moją malutką na spacerze ,przewietrzyła się dobrze wpłyneło powietrze na nią pojadła obiadek i śpi etraz

2013-01-21 13:40

u mnie jest właśnie dziwnie. Przyszlam na badania kontrolne bo miałam wyznaczoną datę, a tu mi mówią że zlą datę mi napisali i muszę wrócić z dzieckiem wtedy, kiedy przyjmuje mój pediatra - chore jakieś. Dostałam następny termin. To juz moja druga taka "przygoda" dlatego chcę zmnienić przychodnię a nawet ni mam jak się wyrwać bo nie ma kto z synem zostać, bo mąż ostatni tydzień na nocki ma i tak potem spi cały dzień.

2013-01-20 21:58

olciaa w poniedziałek po południu napiszę czego się dowiedziałam w przychodni tzn. od jakiego wieku można szczepić dziecko na grypę.Co do zmiany przychodni :Z tego co wiem jak zmieniałam miejsce zamieszkania musiałam się przepisać razem z dzieckiem, bo dziecko należy do tej przychodni co matka.A jest jeszcze możliwość aby inny pediatra w twojej przychodni dał pozwolenie na szczepienie dziecka? Przed szczepieniem dzieciaczek i tak musi przejść badanie.

2013-01-20 14:05

lusi_ja jak będziez w najbliższej okazji u pediatry to daj znać, bo moja podobno jest L4 więc nie dam rady na razie zapytać, a nie wiem jak wygląda zapisanie dziecka do innej przychodni i czy w ogóle tak można. Tak to bym zapisała i sama poszła zapytac.

2013-01-20 13:47

Spacery są mega ważne i dla świeżo upieczonej mamy i dla dzidziusia, który uczy się współpracy ze środowiskiem zewnętrznym. My poszliśmy na spacer na drugi dzień po przybyciu do domu z Jaśkiem, była to 4 doba po urodzeniu. Oczywiście wszyscy - czytaj dziadkowie - małego trzęśli się i narzekali, że za szybko, że będzie chore albo inne przykre wydarzenia przytrafią się takiemu maluszkowi. A my korzystając z tego, że czerwiec był przepiękny, ciepły wręcz upalny momentami wyruszyliśmy na pierwszą wycieczkę:) Mały zaraz za rogiem nam zasnął więc mogliśmy nacieszyć się słoneczkiem. Aż do pierwszych mrozów, mały korzystał z dworu jak tylko często było to możliwe. Czasami siedzieliśmy na ogrodzie nawet 3-4h w cieniu, delektując się tak teraz brakującym ciepłem. A teraz no cóż chociaż do godzinki po dworze śmigamy, żeby mały nie zapomniał jak to jest:) Nie ma co się bać spacerów, dobry ubiór i w drogę:)

2013-01-20 13:37

Ja z małym wyszłam po 2 tygodniach teraz w listopadzie 2012 roku. Był 10 minut z tym że każdego dnia czas był wydłużany. Teraz mały wychodzi na godzinke już a ma 2 miesiące. Stopniowo musiłbyć przystosowywany do temperatury

2013-01-20 11:43

najlepiej spytać lekarza on zna dziecko i będzie wiedział co robić ,teoretycznie WHO zaleca, by szczepić przeciw grypie dzieci od 6. miesiąca do 2 lat. To one mają najpoważniejsze pogrypowe powikłania. Ja jednak i tak spytam naszą Panią Pediatrę.