Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pogaduchy (1591 Wątki)

Pazdziernikowe mamy2016

Data utworzenia : 2016-05-30 12:54 | Ostatni komentarz 2017-02-14 19:27

Pamela.Mokra

22927 Odsłony
754 Komentarze

Witam . Jestem tu nowa i wogole dopiero wdrazam sie w temat ciąża. Jestem aktualnie w 18 tyg i 3 dniu ciazy moj termin porodu wg OM to 29.10.2016. Jest to moja druga ciaza pierwsza niestety zakonczona poronieniem w 6 tygodniu. Jestem pełna obaw i stresów bo co chwila to mam inne dolegliwosci.. A jak tam u Was samopoczucie i wasze terminy. Pozdrawiam

2016-10-26 22:28

Pamela Zuzia pięknie przybiera na wadze. Super! Faktycznie u Was dużo się dzieje ale początki takie są później jest już spokojniej. A Zuzie układaj częściej na prawym boczku. A dodatkowo specjalista podpowie Ci najlepiej co jeszcze masz robić. Nie martw się wszystko będzie dobrze.

2016-10-26 22:16

Tak pediatra odrazu dal nam.pilne skierowanie do neurologa i wlasnie mowila o tych masazach. Kladziemy ja przewaznie na drugim.boku choc czasami jak to i nas doroslych dziecku niewygodnie i kladziemy ja rowniez na lewy. Na plecach i brzuszku nie lubi lezec.. Z zatwardzeniem juz sobie poradzilismy najprawdopodobniej od herbatki z kopru wloskiego..ale dzisiaj mimo iz robi normalnie kupke to widze ze prezy sie i brzuszek ja boli przy czym marudzi strasznie i nie chce spac i martwie się zeby to nie kolki...

2016-10-26 18:52

Główka wróci do normy, częściej tylko kładz ją na drugim boczku lub pleckach. W ostateczności są specjalne poduszki, ale drogie i nie pamiętam, czy dla noworodka też. Dobrze że Cię skierowali, ja sugerowalam pediatrze, że moja układa się głównie na prawo, ale stwierdzila, że to normalne. A na ostatniej wizycie sama zauwazyla lekka asymetrie prawostronna. Ale ja wcześniej poszłam z nią prywatnie, bo wolałam dmuchac na zimne, też stwierdzili, że to od ułożenia w brzuchu i mamy robić delikatne masaże oraz układać naprzemiennie z mniejszą częstością na prawo. Ale zawsze warto skonsultować ze specjalistą, który obejrzy dokładnie dziecko. Zuzia przybiera pięknie, a z brzuszkiem już nie ma problemów? No to wesoło macie, przynajmniej nie jest nudno ;) ale na początku zawsze jest tyle zamieszania.

2016-10-26 18:14

No hej dziewczyny;) A u nas dobrze rosniemy, spacerujemy i czujemy się dobrze... Mala jest tylko na mleku modyfikowanym. Moj pokarm niestety byl w malych ilosciach i chyba malo tresciwy bo mala zawsze po jego wypiciu wymiotowala. Przybiera na wadze bardzo dobrze. Wychodzilysmy z waga 2950g a dzisiaj rowno mala ma 3 tygodnie i wazy 3750g;)) 4 list mamy wizyte u neurologa ze wzgledu na asymetrie ulozeniowa. Lewa strona glowki jest trochę plaska bo mala nie miała miejsca w brzuchu. Martwie i stresuje sie ta wizyta:( 9 list mamy wizyte u ortopedy plus usg bioderek a 22 list pierwsze szczepienie 5w1 plus pneumokoki. Takze troche sie bedzie dziac a miedzyczasie 13 list malutka bedzie miala chrzciny;))

2016-10-26 11:17

Pamela, jak tam u Was?

2016-10-14 23:26

Pamela nie przejmuj się, że za dużo pokarmu nie udaje ci się odciągnąć. Ważne, tak jak piszesz że twoja córeczka w ogóle skosztuje twojego pokarmu. A dbasz o samą siebie? Chodzi mi czy jesz normalnie, pijesz, czy może coś cię stresuje dodatkowo?

2016-10-14 11:03

Pamela właśnie tego to cchyba nikt nie potrafi wytłumaczyć czemu niektóre kobiety mogą przez kilka lat karmić dzieci a inne zaledwie parę chwil. Taka już jest chyba ludzka natura ze każdy jest inny i każdego organizm inaczej funkcjonuje. Najważniejsze by sąd dziecku chociaż to początkowe mleko czyli siare gdyz ona jest najbardziej wartościowa . A co do łuszczenia się skóry to nam pielęgniarka środowiskowa powiedziała że to jest normalne u dzieci gdyz ten naskórek jest tylko taką powłoką chroniąca skórę. Wiadomo ze trzeba to natłuszczać. używałam kremów z Nivei . Myślę ze są dobre dla skóry maluszka.

2016-10-14 10:10

Pamela kładź jak najczęściej małą na brzuszku, żeby wzmacniała mięśnie kręgosłupa. Im częściej będziesz Zuzie będziesz kładła tym lepiej i wtedy z dnia na dzień będzie chciała leżeć dłużej. Malutka ładnie przybiera na wadze, ale to bardzo dobrze i oby tak dalej. Jeśli chodzi o łuszczącą się skórę to większość dzieci przechodzi tai etap. Maluch przez 9 miesięcy był ciągle w wodach płodowych więc środowisku mokrym a teraz musi się przyzwyczaić do warunków poza brzuszkiem. Ja jak nam schodziła skóra to kąpałam w oilatum i u nas szybko przeszło. Możesz oczywiście smarować ciałko parafinką i też powinno pomóc. Generalnie trzeba natłuszczać skórę. Ale też tak jak napisała Grimper jeśli nie będzie poprawy i skóra będzie się łuszczyć długo to sprawdź czy nie jest to związane z alergią na białko mleka krowiego. Ale wydaje mi się, że Zuzia musi się przyzwyczaić do nowych warunków. :)