Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pogaduchy (1591 Wątki)

Pazdziernikowe mamy2016

Data utworzenia : 2016-05-30 12:54 | Ostatni komentarz 2017-02-14 19:27

Pamela.Mokra

22921 Odsłony
754 Komentarze

Witam . Jestem tu nowa i wogole dopiero wdrazam sie w temat ciąża. Jestem aktualnie w 18 tyg i 3 dniu ciazy moj termin porodu wg OM to 29.10.2016. Jest to moja druga ciaza pierwsza niestety zakonczona poronieniem w 6 tygodniu. Jestem pełna obaw i stresów bo co chwila to mam inne dolegliwosci.. A jak tam u Was samopoczucie i wasze terminy. Pozdrawiam

2016-11-03 00:15

Pamela te suche gilki mogą się pojawiać z powodu zbyt suchego powietrza. Kup te pojemniki i może coś pomogą.

2016-11-02 13:24

Gimper raczej to sa gilki... Mojej sie cofalo mleczko i bylo ulewanie lacznie z wymiotami ale od kiedy wlozylam pod materaz poduszke klin to malej jak reka odjal i mimo ze rzadko odbija sie jej po jedzeniu czytalam ze widocznie nie nalykala sie powietrza. Dzisiaj kupie takie specjalne pijemniki na grzejniki co sie do nich wode wlewa...

2016-11-02 13:17

Jak są białe, to mogą to być zaschniete resztki mleczka, dziecku jak leży cofa się pokarm, trafia do noska. Moja też tak ma do dziś. Możesz nawilzac powietrze nawilzaczem, a jak nie masz to mokre ręczniki na grzejnik lub miseczki rozstaw z gorącą parujaca woda. Moga też pojawiać się od suchego powietrza. Pamela moja je tyle samo, ale wcześniej nawet co 2 godziny i w dzień, i w nocy. Nie przejmuj się, bo nie wyobrazam sobie odmówić dziecku jedzienia. No chyba że zje Ci 120, mojej nie dało się zmusić. Moja co miesiąc przybiera trochę ponad miarę, ale jak zaliczam dobowa normę mleka, to nawet nie dobija do zalecanej.

2016-11-02 13:12

dziewczyny każda z nas ma swoje obawy, mniej lub bardziej uzasadnione :) nie jestem pierworódką choć choć tak się czuje :) mam bardzo dużą przerwę, bo jeśli synkowi się nie będzie wyjątkowo spieszyło to będzie z nami w połowie stycznia 2017 a zatem moja przerwa będzie 19-letnia :) oczywiście wszyscy oszaleli, że wreszcie nam się udało, ale wiek ma swoje ograniczenia- niestety - mimo iż nie czuję tej czterdziestki na karku to jednak dolegliwości są bardziej odczuwalne albo nie pamiętam jak było wcześniej :) w 24 tygodniu zdiagnozowano u mnie cukrzycę ciążową i cóż restrykcyjna dieta ( bardzo restrykcyjna) ratuje mnie przed insuliną, są niedogodności ale jakie to ma znaczenie w stosunku do właściwego rozwoju maleństwa. Grunt to mieć pozytywne podejście, to w głowie wszystko się zaczyna :) , ważne być pod właściwą opieką osobiście polecam poliklinikę księżnej Anny Mazowieckiej jeśli któraś z was też jest "słodką mamą" warto zasięgnąć tam konsultacji.

2016-11-02 12:13

Tak nawet juz przy koncowce mleka praktycznie zasypia dlatego w nocy przebieram jej pampersa przed karmieniem bo potem sie wybudza a wiadomo jak to w nocy... W dzien raz badz dwa razy przed jedzeniem daje jej jeszxze z okolo 30 ml albo przegotowanej wody albo herbatki rumiankowej bo inaczej niechce pic a na glodnego to wypije i pozniej za 20 min 90 ml mleka. Dopajam ja bo mamy czasami problem z twarda kupka. Ja rowniez mowie tu o 1,1 kg od wagi wyjsciowej ;) a w sumie dp pelnego mies brakuje nam 3 dni;). A czy te suche kozy to moga byc od sychego powietrza w domu? Moze zaczac czyms pomieszczenia nawilzac?

2016-11-02 12:05

Pamela możesz jak najbardziej wcisnąć kilka kropelek soli do każdej dziurki. Wtedy kozy nie będą takie suche i łatwiej Ci będzie je wyciągnąć chociaż mimo wszystko nie będzie to łatwe zadanie. Ja też mam problem z tymi suchymi kozami. Jeśli chodzi o ilość mleka to wg mnie możesz spróbować dać Zuzi 120 ml i sprawdzić czy w ogóle chce tyle zjeść. Bo rozumiem, że te 90 ml wypija w całości? I później zasypia? Nie jest głodna? Niespokojna? Mimo wszystko wg mnie możesz spokojnie spróbować. Zuzia przytyła bardzo ładnie. Mój Synek przez pierwszy miesiąc też przytył 1,3kg licząc od dnia wypisu czyli najniższej wagi bo od wagi urodzeniowej też 1,1 kg. Więc wagą się nie martw bo wszystko jest jak najbardziej w porządku.

2016-11-02 11:09

Pamela jak najbardziej najpierw tą solą aby suche to nie było ewentualnie jak masz spray do nosa są takie fajne w mgielce dla małych dzieci, ja dopiero się w to wszystko wdrazam oglądałam fajny filmik z pielęgnacja niemowlaka i mówili że tak codziennie powinno się oczyszczać nosek dziecku bo na sucho nie da rady albo ciężko.

2016-11-02 10:21

Moja.chyba poprostu tak ma.ze w lozeczku lubi sobie mruczec,bo jak.spi mi na rekach badz na brzuszku tzw."brzuszkiem do brzuszka" to nic nie wydaje z siebie hehe xD. Dziewczyny czy moge malej wpsiknac troche soli fizjologicznej do dziurek od nosa bo ma tam w nosku zaschniete gilki a ani gruszka ani ten katarek nie moga tego chwycic? A widze ze jej to przeszkadza... Polozna dzisiaj mi powiedziala ze moja malutka za czesto je w nocy. Zuzia budzi sie co 3 godz na jedzenie i wypija 90ml tak samo w dzien. Nie chce jej narazie zwiekszac ml czy jednak moge jej na noc np dac tak okolo godz 19:00 120 ml i z rana? Dzisiaj ma rowno 4 tyg i wazy 4040gram czyli przybrala 1,1 kg na mies wiec chyba w normie?