Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zakupy (894 Wątki)

Nowe czy używane?

Data utworzenia : 2013-01-24 12:34 | Ostatni komentarz 2024-07-27 15:03

konto usunięte

53179 Odsłony
958 Komentarze

Jakie jest Wasze zdanie na temat kupowania nowych i używanych rzeczy dla dzieci?I nie chodzi mi tylko o ubrania.

2014-03-30 11:30

Ja używane mam tylko łóżeczko i ubranka( i to też niewiele) , bo dużo nowych podostawała w prezencie. Buciki też w prezencie podostawała ,więc nie musiałam ja ich kupować. Córeczka i tak ma dopiero 2,5 m-ca ,więc nie chodzi , a buciczki są bardzo miękkie ;) Kupowaliśmy raczej wszystko nowe z myślą ,że będzie jeszcze służyć drugiemu dziecku. Materac również mam nowy i raczej nie chciałabym używanego. A co do takich rzeczy jak smoczki czy butelki - zszokowaliście mnie. Nie sądziłam ,że ludzie takie rzeczy sprzedają. Nie kupiłabym takich rzeczy używanych. Moim zdaniem to każde dziecko powinno mieć nowe. Tak samo dziwi mnie jak ludzie kupują używaną bieliznę....

2014-03-29 22:36

my też nie kupujemy używanych bucików SylwiaS befado to to samo co Bartek a co do bucików bartka czasem jest warto zapłacić, więcej za takie buciki, masz pewność że dziecko chodzi w odpowiednim obuwiu, mnie też na nie stać ale mała musi nosić takie buciki

2014-03-29 21:10

My mamy ubranka nowe, ale i używane, po córeczce brata. Według mnie czy ubranka są nowe, czy używane nie ma znaczenia jeśli nie są zniszczone. Co do bucików używanych, to zgodzę się z innymi mamami, że powinny być nowe i u nas tak właśnie jest, podobnie z bielizną. A jeśli chodzi o zabawki używane, to jeżeli można je wyprać, to czemu nie, gorzej z tymi interaktywnymi, które ciężko samemu wyprać. Akcesoria typu butelki, smoczki, gryzaki itp. według mnie muszą być nowe.

2014-03-29 20:58

ubranka jak najbardziej kupujemy nowe i używane, dwie zabawki też mi się zdarzyło kupić z drugiej ręki ale buciki kupię nowe. Te z befado są w przystępnych cenach bo na buty np Bartek mnie nie stać. a nawet jeśli stać to szkoda mi tyle kasy na coś co bardzo krótko posłuży synkowi.

2014-03-29 16:32

Uważam podobnie jak wy, nóżka małego dziecka zaczyna się odpowiednio kształtować, czasami taka oszczędność jest jedynie pozorna, dlatego uważam ze lepiej kupić but tańszy a nowy. Takich rzeczy jak buciki, bielizna osobista czy butelki nie zdecydowałabym się kupić takich rzeczy używanych. Czasami zdaża się ze kupuję coś używanego wówczas zwracam uwagę na opis i zdjęcia, zdjęcia nawet ubranek wykonanych na podłodze odstraszają mnie i czuję niechęć do takich ogłoszeń, chociaż zdażają się że widziałam i butelki dla dzieci fotografowane właśnie na podłodze... zgroza...

2014-03-28 20:07

Kikacu oczywiście że ubranka i inne rzeczy dla maluszka można kupować używane , nie każdego stać na nowe a wiadomo ile to kosztuje. Ale bucików nigdy bym nie kupiła używanych. Tak jak piszesz stopa się odkształca a po co to serwować dziecku i mieć potem problem

2014-03-28 20:03

Co do bucików tez jestem zdania, że nowe, stopa odkształca bucika i wtedy jak się dziecku używane kupuje można doprowadzić do różnych wad. Dlatego kupuję nowe (szukam jakiś przecen i tyle), a butelki no cóż MamaBasia mnie się nic nie stało z butelkami mimo że mroziłam w nich zupki, nawet nie wiedziałam, że nie można mrozić, a czemu?

2014-03-28 12:54

u nas mała miała większość rzeczy nowych w tym również pościel, sporo ubranek dostała po kuzynce, jednak tak naprawdę do roku czasu to miała sporo ubranek od dziadków czy cioć, więc w zasadzie w większosci chodziła nowych, chociaz i używane też jej kupiłam tak na rzecz piaskownicy ;) jednak stwierdzam ze czasem lepiej kupić oryginalny używany ciuch niż chińszczyznę nową a tańszą, która po kilku praniach się rozłazi, ostatnio uległam kolorystyce i fasonie spodni które po miesiacu wygladają tragicznie;/ Jeśli chodzi o pościel to my mieliśmy nową tak naprawde mamy 3 komplety pościeli i 4 prześcieradła, pościel wygląda jak nowa wystarczyły by spokojnie 2 komplety, z prześcieradłami już gorzej, ale tak naprawdę długo z nich nie korzystaliśmy bo mała już śpi na kanapie ze mną. Nie wiem czy warto oszczędzać na pościeli kiedy tak naprawdę wystarczyły by 2 komplety nowej na allegro z tego co pamiętam zapłaciłam coś ok 25-30 zł z gratisem.