Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zakupy (895 Wątki)

Fotelik samochodowy

Data utworzenia : 2013-02-04 16:08 | Ostatni komentarz 2023-05-02 15:19

Iwona

77246 Odsłony
1144 Komentarze

Jaki wybrać fotelik samochodowy? Do ilu kilogramów? Z jakiej firmy?

2014-03-09 18:27

Paulina91 to podobnie jak u nas, z tym że ja mam tapicerkę zwykła materiałową, ale jestem bardzo zadowolona z tego względu, że jest zdejmowana i mogę ją uprać. Niestety w przypadku fotelika córki nie mam takiej opcji i znów czekam lata żeby go wyprać i wysuszyć na podwórku rodziców innego wyjścia nie mam jak całego wyprać albo tylko przetrzeć szmatką, co wiadomo nieraz kończy się efektem większej plamy niż dziecko zrobiło.

2014-03-09 13:11

My się zastanawialiśmy na wyborem fotelika bardzo długo - czy dobrać taki dostępny razem z wózkiem, czy skorzystać z opcji dokupienia droższego. Po dłuższych rozmowach zdecydowaliśmy się dołożyć 300 zł do bezpieczeństwa naszego dziecka i kupić wózek 2w1 + adapter z fotelikiem Maxi-Cosi Cabriofix w kolorze orzecha włoskiego - fotelik jest bezpieczny, na tyle duży, że mały będzie mógł w nim spokojnie jeździć 10-12 miesięcy, ma wyciąganą wkładkę. Może nie pasuje kolorystycznie do wózka, bo zdecydowaliśmy się na szaro-beżowy (ot taki uniwersalny jeśli za drugim razem trafi się dziewczynka), ale uznaliśmy, że lepiej zrezygnować z droższego wózka na rzecz droższego fotelika.

2014-03-08 13:07

Ja wybierając drugi fotelik kierowałam się przede wszystkim bezpieczeństwem oraz tym, aby się rozkładał do pozycji leżącej, bo małe dziecko często ucina sobie drzemki podczas podróży. Kupiłam fotelik z grupy 0-25 ponieważ ten rozkładał się najbardziej i miał dwie wkładki spłycające także mógł służyć również noworodkowi. A wybrałam też tapicerkę z ekologicznej skóry na razie jest dobrze ciekawa jednak jestem jak to bedzie w lato...

2014-03-07 21:13

Czytałam posty na tamtym "forum" i poczytałam o tych nowych przepisach i teraz wiem że póki mały jeszcze się mieści i zapinam go w pasy zostaniemy przy tym foteliku :) A jak już będzie się nie mieścił to zrobię jakąś zrzutę z rodziną aby kupić taki fotelik co się obraca :) A propo tego fotelika, jak myślicie czy jest on wystarczająco bezpieczny? Pytam bo nie mam wprawy w tych sprawach :)

2014-03-07 20:38

J. Orzechowska Ja rowniez twierdze ze lepiej poczekac, rowniez czytalam ze chocby dziecku bylo ciasno itd, to warto jak najdluzej wozic go tylem do kierunku jazdy. Zaden fotelik nie da ci tego bezpieczenstwa. Pozatym sadzanie dziecka na sile w eiku 6 miesiecy kiedy jeszcze ksztaltuje sie kregoaslu i dziecko powinno jak najwiecej lezec lub poruszac sie a nie siedziec to troche niebepieczne. Poczekaj jeszcze chocby ze dwa miesiace. Ja rowniez mam corke duza , ale przesadzilam ja jak miala 10 miesiecy . W zimie kiedy w kombinezonie poprostu nie miescila sie tam. Ale ze wszystkimi fotelikami jest tak ze zima w kombinezonie kazdem dziecku jest ciasno, nawet w foteliku na wyrost. Tak mowil mi sprzedawca. Ze foteliki robiona sa jakby na wiosne, lato , jesien, a zima to kazde dziecko musi sie meczyc i kazdemu ciasno. J., Orzechowska wstrzymaj sie moze wlasnie do wiosny kiedy bedziesz syna tam sadzac w luzniejszych ubrankach , nie takich grubych, moze wtedy sie okaze ze moze dlugo jescze pojezdzic w takim foteliku. Chocby do tych 10 miesiecy/ Gdzies czytalam ze zalecane jest wozenie do 12 miesiecy w foteliku tylem, wiec jakbys wytzrymala do wiosny to byloby fajnie, bo ubrany w cienka kurteczke napewno posiedzi tam wygodniej i dluzej

2014-03-07 19:53

poczytaj jeszcze tutaj http://osiemgwiazdek.blogspot.com/

2014-03-07 19:44

Ja mam dla Emilci Maxi cosi Tobi tyle,że Emila skończyła właśnie 16 miesięcy:)Jeżeli główka jeszcze nie wystaje to niech sobie pojeździ Ksawery jeszcze tyłem:)

2014-03-07 19:24

Wiem już dziewczyny że "tani" fotelik = tandeta :) Nogi wystają ale główka jeszcze nie :D No i pasy jeszcze są dobre więc chyba jeszcze zaczekam miesiąc lub dwa :) Dwa miesiące to i tak max bo mały ma 74cm i 9 kilo ;) A fotelik mamy z wózka tako jumper x czyli przedział pewnie od 0 do 13 kilo :) Podobno ma wejść ustawa że dzieci do 15go miesiąca będą musiały jeździć tyłem więc kto wie :D może będą tańsze :) a na oku mam fotelik z maxi cosi, przekonałam się po forach itp że na bezpieczeństwie syna nie ma co oszczędzać :) A dziękujemy że imię się podoba :)