Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2330 Wątki)

Zgaga w ciąży

Data utworzenia : 2013-01-16 11:48 | Ostatni komentarz 2024-08-04 07:20

Konto usunięte

91009 Odsłony
1951 Komentarze

Też was w ciąży tak męczyła? Jakie miałyście sposoby? ----- Dziewczyny jestem w końcówce ciąży, i mam okropną zgage, bardzo jest to uciążliwe.. Gdzieś na jakimś forum czytałam o mleku że pomaga, mi niestety nie. :( Macie jakieś inne sposoby?

2015-03-09 16:14

Hirudo-bonum a to chyna ze tak :) to juz inna inszosc :) Kumpela ns mnie migdaly dzialaly jak nie przestawalam ich jesc bo jak tylko przestalam to zgaga natychmias wracala :)to prawda na mnie tez dzialalo renni, ale tylko do 8 miesiaca zgage mialam tylko wieczorami bralam jedna tabletke o 18 druga o 20 i mialam spokoj. W polowie 8 miesiaca zgaga sie niestety nasilila i juz nic mi nie pomaga na chwile neutralizuja mi ja landrynki mietowe wiec przed snem zjadam ich ok 5 szt. Po mleku i reszcie nabialow tylko sie nasila.

2015-03-09 14:43

Wiele osob chwali sobie wlasnie migdały a na mnie np za słąbo działają migdały , mleko zneutralizuje tez ale nie tak szybko jak rennie

2015-03-09 14:41

Niunia989 - ja nie pisałam o zwykłym mleku, tylko o mleczku na zgagę dostępnych jedynie w aptece. Bardziej jednak polecam odpowiednią dietę. Ja dzięki niej już nie uskarżam się na zgagę. Co więcej, dzisiaj ważąc się u ginekologa, okazało się, że w ciągu 1 m-ca schudliśmy z moim maleństwem ciut ponad 1kg :).

2015-03-09 12:26

Zuza no wlasnie bo wielszosc kobiet twierdzi ze pomaga na zgage mleko ale nie tlumaczy dalej ze za pol godz czy goszine zgaga wraca i musza znowu pic mleko i tak w kolko... A to juz wielkie wprowadzanie w blad bo mleko owszem pomaga ale na chwile. Wiadomo ze sa tez mamy ktore pija mleko przedmsnem i zasna zanim zgaga zdorzy powrocic i takze twierdza ze to im pomaga no owszem bo zasypiajac nie zdaza doczekac sie skutkow. Fakt jest taki ze aby zgagi nie bylo trzyba nosic zoladek w gorze czyli nie wolna spuszczac glowy nigdy ponizej piersi... Kolejna rzecz to tak jak napisala hirudo-bonum dietawzbogacona w rozne skladniki a zmniejszona o produkty wzbogacone w kwasy. Jesli chodzi o Twoja siostre mysle ze zaczelo sie od mleka, moze sok zoladkowy wolniej u niej wytwarzal kwasy i dlatego zgaga pojawiala sie nieco pozniej. Jednak mylnym stwierdzeniem jest ze mleko na zgage pomaga, ja po wypiciu mleka czy zjedzenia jakiego kolwiek nabialu po 20 min mam taka zgage ze nie moge sobie poradzic.

2015-03-09 09:15

Ja jestem niestety przeciwniczką wszelkich medykamentów w ciąży (biorę tylko witaminy i magnez). Na zgagę polecam więc bardziej naturalne sposoby: - zwiększcie ilość spożywanego ziarna w postaci brązowego ryżu, płatków kukurydzianych, czy ciemnego pieczywa, - pełnotłuste mleko zamieńcie na mleko sojowe, - pijajcie herbatki z kopru włoskiego (polecam ją również mamom karmiącym, by uniknęły kolek u swoich dzieciaczków), - nie jedzcie w pośpiechu, - jedzcie często, ale małe porcje, - nie popijajcie posiłku dużymi ilościami płynów (rozcieńczą soki żołądkowe). Wymienione metody powinny w zupełności pomóc. Mi pomagają, dlatego dajcie znać, czy pomagają i Wam. Ps. Niunia989 - picie mleczka dla kobiet ciężarnych, przynosiło ulgę mojej siostrze na około 3 godziny. Po tym czasie zazwyczaj coś jadła i problem powracał. Trudno jej jednak stwierdzić, czy wina tego stanu rzeczy tkwiła w pokarmie jaki spożyła, czy w obniżonej "mocy" mleczka po tym czasie :).

2015-03-09 08:29

i pastylki rennie mozna miętowe kupić też sa fajne bo neutralizują kwasy w zoładku i natychmiast jest ulga . ja mam pod poduszka zapas bo jak mnei w nocy złapie to sobie sokam

2015-03-08 20:01

Iza ja piłam mleko w ciąży na zgaga i słabo mi pomagało. Mo jakieś pół godziny był spokój a potem od nowa. Zjadłam tez migdały bo ktoś mówil ze pomagają ale po migdałami miałam jeszcze większą zgage. Jakoś te naturalne sposoby u mnie nie zdały egzaminu. Najlepiej działało mleczko MAALOX.

2015-03-08 17:26

Dziewczyny mam pytanie do tych ktore pija mleko na zgage . powiedzcie mi na jak dlugo przestaje was palic zgaga jesli napijecie sie mleka?