Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2330 Wątki)

Poród rodzinny

Data utworzenia : 2015-12-02 12:03 | Ostatni komentarz 2022-01-17 11:21

agnieszkanowobilska

22096 Odsłony
1451 Komentarze

Kochane mamusie,jakie macie o tym zdanie? Wasz mąż / partner był obecny przy porodzie? Chciał sam czy poniekąd zmusilyscie go do tego? Ja sobie nie wyobrażam żeby był tam razem ze mną :) ze szwagierka przy porodzie była jej mama. Jakie macie zdanie na ten temat? :)

2017-10-26 09:27

No i jak coś się będzie działo to nie trzeba będzie gardła zdzierac żeby ktoś przyszedł bo przecież sama nie będziesz biegać i szukać :-D czy to mąż czy ktoś inny to zawsze dobrze mieć ze sobą. U mnie mąż nie zdążył ale dojechala siostra i też od razu lepiej bo jak położna wychodziła i jeszcze nikogo nie było to nie wiedziałam co robić trochę panikowalam.

2017-10-26 08:05

Mi też się wydaje nawet taka pewność jest ze on jest ze zawsze poda wodę że pomoże wstać czy zmienić pozycje itd :) plus nie jest się samej albo inaczej jest ktoś na kim nam zależy a nie sami obcy jakby nie było :)

2017-10-26 08:00

No właśnie tak czytam twoja wypowiedz Kasia. S. I wydaje mi się ze to takie wsparcie jest najważniejsze ze wiesz ze on jest obok i pomoże w razie czego. :-)

2017-10-26 00:20

U mnie też nie było położnej przez cały czas. Ona przychodziła co jakiś czas zbadać zobaczyć zapis ktg itd. Ale w takich wypadkach mąż to prawdziwy skarb. W razie czego zawsze może szybko pójść po położną a i zawsze dotrzyma towarzystwa a na porodówce możemy spędzić dobrych kilka godzin.

2017-10-26 00:11

Trochę źle napisałam, bo w innym filmiku wyjaśnia, że to poród co prawda naturalny, ale indukowany w 37 tygodniu ( lekarze stwierdzili, że dziecko już nie rośnie). Zapewne dlatego ciągle monitorowany za pomocą ktg. Zresztą widać, że ma wenflon w prawej ręce. Ten poród boli ją o wiele bardziej niż gdyby nie był wywoływany, bo ma o wiele mocniejsze skurcze. Ale mimo to zobaczcie że nie leży i nie ma żadnego nacięcia krocza. Wygląda że pęknięcia również nie miała, chociaż dokładnie nie widać.

2017-10-25 23:25

Ktg niepotrzebne ? Boze dziewczyno gdzie Ty żyjesz.... wg ciebie cała technologia i wiedza jest niepotrzebna to po co Ci komputer komórka itd.....

2017-10-25 22:37

To jest dosyć ciekawy temat, ale należy zacząć od tego co oznacza poród rodzinny? Mężczyzna (albo kto inny) stoi jak kołek koło leżącej kobiety, trzyma ją za rękę, albo trochę masuje czy głaszcze? Albo rozmawia z lekarzami czy położnymi o jej porodzie? Piękny poród rodzinny to jest taki z aktywnym udziałem partnera. Partner może być chociażby bardzo pomocny podczas porodu w pozycjach wertykalnych. Zresztą to świadczy o ogromnej bliskości. Poniższy filmik przedstawia naturalny poród szpitalny (USA), ale naprawdę fajny (mimo że z tym niepotrzebnym ktg na jej brzuchu). Super jakby tak (lub podobnie) większość kobiet rodziła, a to niestety wyjątki. Albo nie chcą, albo po prostu w szpitalach im na to nie pozwalają. https://www.youtube.com/watch?v=BU5l8OhqiAw&t=130s Zwróćcie uwagę jak blisko ona ma nogi obok siebie. Te które nie mają pojęcia będą twierdzić, że tak nie powinno być, a w rzeczywistości tak się rodzi łatwiej, niż jak kobieta rozłoży szeroko nogi. Właśnie szerokie rozłożenie nóg utrudnia parcie.

2017-10-24 21:00

Ulka w tym szpitalu, w którym ja będę rodzić jest tak samo. Aisa a ile trwał Twój poród? :)