Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2330 Wątki)

Poród rodzinny

Data utworzenia : 2015-12-02 12:03 | Ostatni komentarz 2022-01-17 11:21

agnieszkanowobilska

22098 Odsłony
1451 Komentarze

Kochane mamusie,jakie macie o tym zdanie? Wasz mąż / partner był obecny przy porodzie? Chciał sam czy poniekąd zmusilyscie go do tego? Ja sobie nie wyobrażam żeby był tam razem ze mną :) ze szwagierka przy porodzie była jej mama. Jakie macie zdanie na ten temat? :)

2017-10-26 14:54

Z wypowiedzi wielu kobiet wynika, że to ktg często przykuwało je do łóżka (godziły się mimo że nie chciały), a badania wewnętrzne (to znaczy wkładanie paluchów do pochwy) przed porodem i w trakcie porodu to najczęściej głupota, bo nic nie dają, są bolesne, wiec kobiety zazwyczaj nie powinny się na to zgadzać (tak samo jak na wenflon). Bo nawet jeśli rozwarcie nie postępuje tak jak niby powinno, to rzadko oznacza coś złego (a w szpitalach przyśpieszanie na siłę takiego porodu to standard). Nie w każdym porodzie rozwarcie musi się zmieniać w konkretnym czasie. Często jest tak, że kobiety za wcześnie przyjeżdżają do szpitala, albo poród się zaczyna, a w szpitalu akcja porodowa ustaje. Odnośnie tej drugiej przyczyny to powody są najczęściej oczywiste, ale dla osób nierozumiejących porodu będą nieznane.

2017-10-26 14:44

Ulka ja też się pierwszy raz z koleżanką spotkałam na forum ;) ale najwidoczniej jest biedna i miała bardzo nieprzyjemne doświadczenia zwiazane z porodem, tudzież biedota wyraża sie poprzez brak wiedzy i brak doświadczenia co nie zmienia faktu, że w obu przypadkach należy współczuć :)

2017-10-26 14:29

Ja wiem, że wy się w dyskusję z Erisią wdałyście już wcześniej i wam już emocje opadły.... ale ludzie święci anielscy! "Najlepiej się po prostu nie kłaść na to łóżko. Nie pozwalać się podłączyć do ktg i robić sobie te niepotrzebne badania wewnętrzne." - ja już pisałam, że w pewnym momencie zamiast być pod prysznicem czy skakać na piłce, miałam ochotę się na trochę położyć, to co miałam nie słuchać potrzeby swojego organizmu? Bo według koleżanki przecież nie wiedzieć jak się zachować podczas porodu to jakiś skandal...

2017-10-26 14:25

Erisia ja świadomie wybierałam szpital, w którym będę rodziła i oferuje mi wszystko czego będę potrzebowała i wszystkie sposoby porodu jakich oczekuje. Ale współczuję przykrych doświadczeń. Aisa szczerze to wczoraj miałam już nadzieję, że poród się zbliża bo dodatkowo skurcze były, ale dzisiaj już jest spokój a przynajmniej na razie ;)

2017-10-26 14:20

Lina ale porod już zaraz to i kręgosłup daje znać :) ale taka pomoc jest super naprawdę szczególnie przy porodzie by pomóc stanąć na nogi albo usiąść jakoś :)

2017-10-26 14:19

"albo inaczej jest ktoś na kim nam zależy a nie sami obcy jakby nie było :)" A można rodzić tylko z kimś na kim nam zależy. Bez żadnych obcych osób. " bo jak położna wychodziła i jeszcze nikogo nie było to nie wiedziałam co robić trochę panikowalam." Jak można nie wiedzieć co robić podczas porodu? Tego się nie trzeba uczyć. " ja wczoraj mialam takie bóle krzyża, że narzeczony musiał mi pomóc wstawać z łóżka to nawet nie wyobrażam sobie jak może byc juz podczas porodu." Najlepiej się po prostu nie kłaść na to łóżko. Nie pozwalać się podłączyć do ktg i robić sobie te niepotrzebne badania wewnętrzne. Zresztą przenośne ktg to powinien być standard.

2017-10-26 13:44

Oo tak pomoc przy przekrecaniu sie czy wstawaniu z łóżka na pewno bedzie bardzo potrzebna, ja wczoraj mialam takie bóle krzyża, że narzeczony musiał mi pomóc wstawać z łóżka to nawet nie wyobrażam sobie jak może byc juz podczas porodu.

2017-10-26 09:31

To super że miałaś kogoś bliskiego u mnie był mąż :) i przynajmniej miałam do kogo się odezwać :)