Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2331 Wątki)

Poród rodzinny

Data utworzenia : 2015-12-02 12:03 | Ostatni komentarz 2022-01-17 11:21

agnieszkanowobilska

22105 Odsłony
1451 Komentarze

Kochane mamusie,jakie macie o tym zdanie? Wasz mąż / partner był obecny przy porodzie? Chciał sam czy poniekąd zmusilyscie go do tego? Ja sobie nie wyobrażam żeby był tam razem ze mną :) ze szwagierka przy porodzie była jej mama. Jakie macie zdanie na ten temat? :)

2017-10-27 08:34

Juz sie uspokoilam:-). Raczej nie jest w stanie poszanowac zdanie innych ludzi. Daleko mi do obrazania kogokolwiek. Ale jak po raz setny czyta sie praktycznie to samo no to az rece opadaja

2017-10-27 08:03

Nie jesteśmy w przyszłości tylko tu i teraz więc nie rozmawiajmy o tym co będzie a co jest. Powoływanie się na "bo w telewizji mowili" też mnie nie przekonuje. O podpisywaniu dokumentów wiem, niejednokrotnie byłam pacjentem w szpitalu a także sama pracuję w placówce medycznej także nie musisz mnie uświadamiać, że coś trzeba podpisać, ale Ty nadal nie musisz tego robić. Możesz zrezygnować z leczenia w szpitalu i urodzić w domu, z własną polozna, doula i mężem w takich warunkach i pozycjach jakie sama sobie wybierzesz. To jest tylko i wyłącznie Twoja decyzja. Agniejeska nie denerwuj się bo Ci nie wolno, miałaś się zrelaksować :) Ktoś tu poznał jedyną święta prawdę na temat placówek medycznych i prawa medycznego i nie jest w stanie poszerzyć swojej wiedzy w tym zakresie :) No nic, przynajmniej może nasze odpowiedzi w tym temacie pomogą innym :)

2017-10-27 07:35

Ej no naprawde mialam sie nie odzywac juz wiecej ale cos musze napisac. Tak jak napisala Lina nie porownuj to co robia w przypadku maloletniego i pelnoletniego. Myslisz ze na tak zachwalanym w wielu postach przez ciebie zachodzie postapili by inaczej jesli chodzi o maloletniego? Uwierz mi w niemczech jugemsamt juz dawno bylby w szpitalu. Weszlo prawo? Jakie? Dziennik ustaw? Numer? Jak juz chcesz uswiadamiac nas biedne niedoinformowane marki polki to najpierw podaj rzetelne dane. I wiesz co z takimi ogolnikami to na wiejska do warszawy sie nadajesz. Tam siedzi takich pelno co udaja ze postradali wszytskie rozumy. No i tyle. Musialam to napisac bo az mnie szlak by trafil.

2017-10-27 02:42

"bo dostałam od szpitala plan porodu i mogę zarówno zaznaczyć, że nie chcę wenflonu jak i badań dopochwowych - jedynie co to musze wypełnić oświadczenie i je podpisać. " Wiadomo nie od dziś, że tych planów porodu mało kto przestrzega (często są po prostu wyśmiewane), a w dodatku weszło jakiś czas temu prawo, które w przyszłości całkiem znosi plany porodów. Nawet w telewizji o tym mówili. Przed przyjęciem na porodówkę szpitala zawsze należy coś podpisać i jest to na przykład ogólnie sformułowane "zgadzam się na leczenie szpitalne". To tak naprawdę oznacza wszystko, czyli zrobią to co sami będą uważali za słuszne i rodzącej nawet się nie będą pytać.

2017-10-26 23:18

Erisia Tak uważam, że mogę tego odmówić i nawet mam do tego prawo bo dostałam od szpitala plan porodu i mogę zarówno zaznaczyć, że nie chcę wenflonu jak i badań dopochwowych - jedynie co to musze wypełnić oświadczenie i je podpisać. Nie porównujmy statusu osoby dorosłej i samostanowienia o sobie do decyzji na temat małoletnich, takie jest prawo w Polsce, że szpital i lekarze mają możliwość podważenia decyzji rodziców jeżeli według ich wiedzy, decyzja rodziców jest ze szkoda dla dziecka. Wtedy w trybie natychmiastowym sprawa rozstrzygana jest przed sąd rodzinny.

2017-10-26 23:05

Mam nawet nie próbuj analizować jej wpisów bo szkoda czasu, a już na pewno onic ja nie pytaj bo te części naszych wypowiedzi pomija...szkoda czasu i nerwów, lepiej tak jak pisze Aleksandraajk nie czytaj pomijać...po prostu odpisujmy na swoje posty a jej pomijać - jak powietrze traktować może w końcu jej się znudzi, bo nosz kurde ile można...co wątek otworzę w zakładce "ciąża i poród" to wszędzie jej pełno....

2017-10-26 22:30

To chyba logiczne i my kobiety rodzące z pewnością doskonale sobie z tego zdajemy sprawę, więc proszę Cię nie traktuj nas jak głupie dziewuchy, które będąc w ciąży skupiają się na kompletowaniu wyprawki.

2017-10-26 21:37

"co chcesz przez to powiedzieć" Bardzo częstym powodem zatrzymania lub spowolnienia porodu po trafieniu do szpitala jest stres, zdenerwowanie, obcy ludzie, obce miejsce/środowisko (kortyzol zaburza wydzielanie oksytocyny). Poza tym leżenie. Porody najszybciej przebiegają gdy jest się w ruchu. To są fakty stwierdzone przez położne, które można również znaleźć w internecie.