Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2322 Wątki)

Kompletujemy wyprawkę dla noworodka

Data utworzenia : 2014-04-02 10:29 | Ostatni komentarz 2016-11-25 10:11

Redakcja LOVI

81911 Odsłony
1892 Komentarze

Za chwilę Twój maluszek pojawi się świecie. Chciałabyś dać mu wszystko co najlepsze i wskazane. Podpowiemy Ci, jak skompletować wyprawkę, by z dbałością o racjonalność i kieszeń, zapewnić maleństwu wszystko, co potrzebne.

2014-04-05 21:20

BeMam jak kopiujesz skads artykul to podawaj link zrodlowy - prawa autorskie szanujmy :)

2014-04-05 19:11

Żeby nie zwariować, zaczęlam wcześnie (dla niektórych bardzo wcześnie ;p ) rozglądać się po sklepach (nie zabierając pieniążków, by nie kusiło) co i w jakich cenach oferują. Spisuję firmy, modele interesujących mnie przedmiotów a w necie zasięgam opinii czy warto, no i porównuję ceny. Na pewno wózek kupię w komisie a łóżeczko z materacem w sklepie stacjonarnym z rzeczami nowymi, bo musze to wymacać- materacyk czy jest odpowiednio twardy, łóżeczko czy się nie kolebocze (bo i takie w sklepach napotkałam). Natomiast rożki, pieluchy wielorazowe, aspiratory tańsze są w necie, a ubranka oczywiście ciucholandy. Pościel (poszewki, prześcieradła) dla Maluszka uszyję sama, gdyż mam sporo materiału z bawełenki w domu, a jeszcze od teściowej mam dostać- zresztą jakbym miała kupić materiał w sklepie też by to taniej wyszło.

2014-04-05 18:45

Nie lubię niepotrzebnie wydawać pieniędzy. Poniżej wrzuciłam informację o tym, jakimi zasadami się kierować robiąc pierwsze zakupy dla naszego maluszka po to aby: A – nie wydać za dużo pieniędzy i B – kupić rzeczywiście to, co potrzebne, a nie to, co tylko ładnie wygląda… ZASADY 1 – Myślimy o wygodzie i przydatności ubranek, a nie tylko o ich wyglądzie 2 – Zdrowy rozsądek i umiar ponad wszystko. 3 – Pamiętajmy, że z pierwszych ubranek dziecko wyrośnie bardzo szybko. Tu warto rozważyć jaki rozmiar kupić – im bliżej końca ciąży, tym lepiej będziemy to wiedziały. Dziecko będzie szybko rosło, dlatego nie kupujemy zbyt wielu ubranek rozmiar 52, bo może się skończyć na ich wypraniu, wyprasowaniu i położeniu na półce, a maluszek nigdy ich nie założy. 4 – Myślimy o porach roku. Jeśli chcemy kupić trochę ubranek z przeceny, bo akurat się zaczęła, to myślimy w kategoriach pora roku – rozmiar. Miej na uwadze porę roku, w jakiej przyjdzie na świat dziecko, bo w zależności od tego możesz np. potrzebować kombinezonu – jeśli akurat jest zima lub lżejszej odzieży, jeśli mamy lato. 5 – Nie kupujemy też zbyt wiele na zapas. Może Ci się wydawać, że „wstrzelisz się” w porę roku z ubrankiem, a dziecko zrobi Ci niespodziankę i nadmiernie urośnie, w związku z czym ciuszki pozostaną niewykorzystane. 6 – Korzystajmy z przecen ale z głową – to odnosi się m.in. do kupowania na zapas. Jeśli w okresie Twojej ciąży trwają przeceny to zajrzyj do sklepu, popatrz co możesz kupić taniej. Ale zrób to spokojnie. Jeśli to początek ciąży to nie szalej zbyt mocno 7 – Użyteczność – Odpowiedni otwór na głowę, odpowiednie zapięcie. Czy wiesz, że założenie niemowlakowi body przez głowę może być nie lada wyzwaniem? I będzie niczym koszmar dla Ciebie i dziecka? Body, koszulki i śpiochy, wybieraj zawsze w wersji rozpinanej, na zatrzaski, im ich więcej tym lepiej, tym łatwiej będzie Tobie ubrać w nie malucha. Sprawdź też z jakiego materiału są wykonane ciuszki, czy nie mają zbyt wielu niewygodnych szwów i zagięć. 8 – Wszystkie ubranka i rzeczy dla dziecka pierzemy przed użyciem w odpowiednich proszkach dla niemowlaków. 9 – Nie robimy zbyt wielkiego zapasu kosmetyków. Może się okazać, że nasz maluszek będzie alergikiem, nie ma też sensu przesadzić z ich ilością. Na początek wybierzmy też te lepsze, hipoalergiczne, bo dziecko może mieć po porodzie podrażnioną skórę. Emolienty są najbardziej wskazane na samym początku, tylko niestety trochę kosztują… Z tej kategorii możemy znaleźć m.in. takie kosmetyki jak: Oliatum Baby, Emolium. Proponuję zamówić przez Internet, bo w niektórych aptekach cena za 200 ml płynu do kąpieli może przyprawić o zawrót głowy ;-) 10 – Listę potrzebnych rzeczy umieszczę pod artykułem. W te podstawowe lepiej zaopatrzyć się przed porodem, potem wraz z mężem czy partnerem, będziecie mieli co innego na głowie. 11 – Jeśli znajomi chcieliby Wam zrobić prezent, to zawsze warto powiedzieć, czego jeszcze brakuje. Wyprawka dla niemowlaka to spory koszt, jeśli bliscy będą wiedzieli czego potrzebujemy, to na pewno pomogą. Do tego unikniecie gromadzenia niepotrzebnych lub powtarzających się rzeczy. Tu też liczy się oszczędność. Wraz z pojawieniem się nowego mieszkańca domu, wzrasta przecież dość zdecydowanie ilość wydatków na różne, niezbędne rzeczy  12 – Warto również popytać znajomych, jeśli mają już dzieci, o ubranka lub rzeczy które można by było od nich dostać/ odkupić. Dlaczego nie? Tutaj przecież można dość sporo zaoszczędzić. Z pierwszych ubranek maleństwo wyrośnie błyskawicznie i trzeba będzie przecież kupić następne…

2014-04-05 14:31

No z ubranek na początek to pajace ,śpiochy. Wszystko całe odpinane najlepiej :) To jest najwygodniejsze! Ja kupiłam parę bodów ,bo mi się po prostu podobały ,ale okazały się bardzo niewygodne w ubieraniu i szczerze mówiąc nie wykorzystałam ich. Warto więc zwrócić uwagę głównie na wygodę, a dopiero potem na wygląd ubranka ;) A przyda się ich dość trochę ,bo dość często trzeba je przebierać. Córeczce się bardzo ulewało ,więc przebieranie kilka razy dziennie. Nie bójcie się kupić troszkę większych (rozmiar 62), bo dziecko nieraz rodzi się koło 60 cm i szybko rośnie. A gdy ma trochę luźniejsze to nic się nie dzieje ;) Dziecku jest wygodniej niż w obcisłych ;)

2014-04-04 22:20

Bardzo ciekawy artykuł, dzięki niemu mogę jeszcze sprawdzić co mi brakuje do całości. Dziękuje serdecznie za tak szczegółową listę. Polecę artykuł dla znajomych.

2014-04-04 12:46

Za klin może służyć segregator, też ma bardzo dobry kąt nachylenia i kosztuje 3-4 zł :) U nas sprawdził się rewelacyjnie! Niedrapek nie polecam, uważam to za zbyteczny zakup. Jeśli chodzi o śliniaki, to polecam takie zabudowane z rękawami, są super, ale to już dla nieco starszych maluchów, które próbują coś tam same działać :)

2014-04-04 12:27

Po najbliższej pensji zacznę powoli kompletować wyprawkę:) dzięki temu artykułowi wiem co kupić bo na prawdę nie wiedziałam od czego zacząć. Muszę mieć wszystko przed porodem bo na męża w tych sprawach nie będę mogła liczyć.

2014-04-04 10:58

Dla mam kompletujących wyprawkę : jest fajna oferta w pepco, zaglądnijcie do gazetki.