Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2322 Wątki)

Kompletujemy wyprawkę dla noworodka

Data utworzenia : 2014-04-02 10:29 | Ostatni komentarz 2016-11-25 10:11

Redakcja LOVI

81919 Odsłony
1892 Komentarze

Za chwilę Twój maluszek pojawi się świecie. Chciałabyś dać mu wszystko co najlepsze i wskazane. Podpowiemy Ci, jak skompletować wyprawkę, by z dbałością o racjonalność i kieszeń, zapewnić maleństwu wszystko, co potrzebne.

2014-06-09 23:51

Wioluś1991 - tak jak było poruszane już na wątku dot. szczegółowo samej torby do szpitala, najlepiej będzie jak każda kobieta z osobna sprawdzi, czego wymaga konkretny szpital w którym zamarza się rodzić, bez sugerowania się ogólnymi listami z internetu. Niestety rozpiętość jest naprawdę duża. na szczęście szpitale często publikują te listy na swojej stronie. można też wybrać się do szpitala przy okazji zwiedzania oddziału itp.

2014-06-09 11:33

Mój lekarz nie jest zwolennikiem tych wielkich podpasek poporodowych twierdzi, że trzeba wietrzyć;d

2014-06-09 11:29

Wyprawka do szpitala powinna zawierać: • dowód osobisty • aktualna książeczka ubezpieczeniowa • NIP pracodawcy (lub własny, jeśli prowadzisz działalność gospodarczą) • karta ciąży z oznaczoną grupą krwi • wyniki ostatnich badań Rzeczy dla ciebie: • koszula nocna głęboko rozpinana 2 szt. (możliwość rozpięcia koszuli znacznie ułatwi karmienie piersią) • szlafrok • bielizna 3-4 szt. • skarpetki • stanik do karmienia 2 szt. • wkładki laktacyjne do biustonosza (aby nadmiar mleka w piersiach nie moczył ci stanika) • kapcie • klapki pod prysznic • przybory toaletowe • płyn do higieny intymnej • paczka podpasek (jak największych – po porodzie naturalnym wypływa dość duża ilość wydzieliny z pochwy, a okolice krocza są obolałe, więc warto zadbać o swój komfort) • chusteczki higieniczne • ręcznik duży i mały • komórka i ładowarka • woda mineralna • jasiek albo mała poduszka Rzeczy dla dziecka: • mała paczka pieluszek jednorazowych dla noworodka • kilka pieluszek tetrowych • body lub koszulki bawełniane 3szt. • pajacyk albo kaftanik i śpioszki 3 szt. • czapeczka 2szt. (jedna cienka druga grubsza na dwór, w zależności od pory roku) • cienkie rękawiczki lub skarpetki (na rączki) • ubranie na wyjście ze szpitala (w zależności od pory roku) • ręcznik • mydło dla dzieci lub żel do kąpieli • chusteczki nawilżane (do przewijania) • krem do pielęgnacji pupy • kocyk lub rożek

2014-06-08 21:23

moja technika na "tańsze" zakupy a jednocześnie zadowalające mnie jakościowo to : wycieczka do sklepu sieciowego: pooglądać, pomacać i koniecznie porównać z ceną internetową. Finalne ze sklepu wychodzę tylko z jakimś super okazjami, resztę obejżaną na żywo zamawiam przez internet. Im droższy towar tym większa różnica w cenie: wózek, meble i elektronika to koniecznie, ale na głupiej butelce potrafi być różnica 5-8 złotych - przy zamawianiu u jednego sprzedawcy, koszt dostawy się dzieli i naprawdę się opłaca. Na ubranka poluję na wyprzedażach w Tesco :) jeśli chodzi o np. Pepco to moim zdaniem są kiepskie jakościowo (dostałam dużo używanych po siostrzeńcu a wyglądają jak po piątce dzieciaków :( ajanicka - jeśli chodzi o listę rzeczy do szpitala, to tak jak piszą Dziewczyny - koniecznie sprawdź na stronie internetowej swojego szpitala lub po prostu pojedź bo te listy bywają SKRAJNIE różne od zabierania swojego papieru toaletowego, naczyń, wszystkich ubranek i kosmetyków dla dziecka, po - tak jak u K.Czerskiej - tylko dokumenty... :)

2014-06-08 20:38

Około 1400 zł kochana byś wydała. Tak mniej więcej mnie wyszło. Przy czym nie miałam zimowych kurtek czy kombinezonów, bo tak się złożyło, że dostałam w spadku sporo rzeczy. Jakbym wszystko musiała kupić nowe to pewnie drugie tyle by poszło.

2014-06-08 18:50

ja ubranka kupuję tylko w lumpeksach wiec wychodzi mega korzystnie. Mam zapas na jakieś 9 miesięcy za cenę ok. 100 złoty. Nie chcę nawet myśleć ile bym musiała zapłacić za nówki w sklepie.

2014-06-03 11:38

Ja chciałam dodać jedną ceną uwagę, że tanie artykuły wcale nie są gorsze od tych z 'wyższej'' półki a bywa nawet tak, że tańsze produkty wytrzymają nam dłużej. Dobrze jest też jak ktoś może nam oddać ubranka. Dzieci z nich tak szybko wyrastają więc nawet nie będą zniszczone.

2014-06-02 22:45

mraczek80 - kaftaniki wiązane są świetne, też ubierałam w nie córcię:) Nie męczą dziecka, tak jak ubranka wkładane przez głowę. Takie maleństwa, delikatne, ciężko się ubiera w ciuszki nakładane przez główkę... No ale nie raz musiałam dawać sobie rade i z takimi rzeczami.