Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2322 Wątki)

Kompletujemy wyprawkę dla noworodka

Data utworzenia : 2014-04-02 10:29 | Ostatni komentarz 2016-11-25 10:11

Redakcja LOVI

81910 Odsłony
1892 Komentarze

Za chwilę Twój maluszek pojawi się świecie. Chciałabyś dać mu wszystko co najlepsze i wskazane. Podpowiemy Ci, jak skompletować wyprawkę, by z dbałością o racjonalność i kieszeń, zapewnić maleństwu wszystko, co potrzebne.

2014-04-04 10:50

Lista całkiem fajna ale jak pojawia się dziecko to i tak okazuje się że wielu rzeczy Wam brakuje i mąż lata po sklepach i kupuje kupuje i kupuje! :) U nas rękawiczki niedrapki nie sprawdziły się, spadały z rączek. Lepiej zainwestować w pajace z wbudowanymi niedrapkami (Next takie ma, a z angielskiego sklepu dostawa jest za darmo od 75zł) 4 pajace można kupić za 91zł więc cena bardzo dobra a jakość to w ogóle rewelacja. Bez porównania z pajacami ze smyka. W coccodrillo jeden takie pajac jak z Next kosztuje 40-50zł. Także dziewczyny polecam! Z resztą ubrania z Next można też znaleźć w ciuchbudach. Może Wam się też przydać poduszka klin żeby dziecko spało pod kątem 30*. Warto zaopatrzyć się w puszkę mleka modyfikowanego żeby była w domu na wszelki wypadek (mój mąż jechał o 23 do Tesco, bo jak mała miała krótkie wędzidełko to nie chciała któregoś wieczoru ssać, darła się w niebogłosy a laktator ręczny nie dał rady nic pociągnąć bo ja już zestresowana byłam). Rożek przydał nam się jedynie w szpitalu i jak goście na początku do nas przychodzili to dawałam im Karolinę do potrzymania w rożku. Używaliśmy go przez 2 tygodnie. Teraz powędrował do koleżanki która niedługo rodzi. Do spania mamy też śpiwór, ale póki co nie korzystamy, może jak będzie cieplej. Póki co mała śpi pod kołderką. Matę edukacyjną i karuzelę dostaliśmy w prezencie i dopiero od niedawna Karolina się nimi interesuje (ma 2,5 miesiąca) także na początku wydatek zbędny a może ktoś Wam też kupi w prezencie.

2014-04-03 17:21

Ja najbardziej zastanawiam się nad ubrankami dla dziecka.Ile czego.Choć to moje drugie dziecko to ja zgłupiałam,naprawdę.Zaczęłam tworzyć taką listę właśnie i zrobiłam też listę co już mam.Na pewno skorzystam z tej z artykułu

2014-04-03 14:40

super lista i będę ją przekazywać dalej taki mały skrót tego co potrzebne!! niektóre rzeczy gadżety ale jak ktoś ma ochotę to czemu nie!!

2014-04-03 10:55

Fajna lista, ale ja wielu rzeczy z niej nie kupie. Lubie minimalizm, ograniczam chemie, a bez wielu gadżetów da się obejść. Za to od 3-go roku życia, a później wraz z pójściem do szkoły, wydatki rosną. Niemowlę najbardziej potrzebuje ciepła mamy, jej pokarmu, głosu taty i bezpieczeństwa. Cala reszta jest trzeciorzędna.

2014-04-03 10:39

Super wszystko wypisane ;) Takie artykuły są pomocne w kompletowaniu wyprawki ...wiem to po sobie ;) Ja wyprawkę kompletowałam powolutku , już od 2 trymetru ciąży. Pierwsze oczywiście były ubranka , bo nie umiałam się powstrzymać ;) Patrząc na listę - te rękawiczki niedrapki bardzo przydatne ,ale u mnie bardziej się sprawdziły skarpetki ,bo niedrapki ciągle spadały ,albo córeczka sama je ściągała ;) Śliniaczki - mi osobiście nie było potrzebnych ich tak dużo ,za to kocyków mam więcej i wszystkie się przydają ;) Mam 2 cieńkie, jeden średni polarowy i jeden bardzo gruby. Maty edukacyjnej nie kupowałam na sam początek ,bo i tak dziecko nie interesowało się nią ,tak jak i karuzelką ;) Ale tak 2/3 miesiące i zaczyna się interesować ;) Co do pieluszek - córeczka urodziła się 3900 , a mimo to pampersy 2 miała za duże bo urodziła się 56 cm. Ale faktycznie, nie warto kupować ich za dużo ,bo dzieci rodzą się różne ;) No i szybko rosną! Kosmetyki kupowałam te najzwyklejsze (w moim przypadku zwykłe bambino) ,nie zaczynałam od silnych kremów na odparzenia ,czy też specjalne płyny do kąpieli dla alergików. Bo potem gdy będzie trzeba leczyć odparzenia - to czym? Lepiej używać coś łagodniejszego ;) A i termometr do wody .. fajna rzecz ,ale u mnie się nie sprawdził ,bo źle pokazywał temperaturę i najlepszy dla mnie był mój łokieć ;)

2014-04-02 22:38

owiecka z tą oliwką do kąpieli to uważaj, ostatnio dolałam kilka kropelek do kąpieli dla moje córeczki bo skończył się mi płyn do kąpieli, córeczka ślizgała mi się po całej wannie nawet mata antypoślizgowa nie pomogła, może lepiej kup jakiś płyn nawilżający do kąpieli

2014-04-02 22:21

Jeszcze nie kupiłam totalnie nic, ale dużo czytałam i rozmawiałam z mamami nie do końca się z artykułem zgadzam:) Zasada nr. zakupy ograniczyć do minimum - co będzie potrzbne wyjdzie w praktyce, a że teraz kupisz przez internet i masz na drugi dzień (czy tez wyślesz tatusia do sklepu i masz to szybciej) to nie ma co przesadzać. 1. komplet pościeli - zamiast kołdry, lepszy rożek - na początek wygodniej do noszenia dziecka, później wykorzystywać jako kołderka. Kołderka też jest totalnie zbędna przy dzieciach urodzonych latem i wydaje mi się ze jest odradzany dla niemowlaków. 2. karuzela na łóżeczko, mata edukacyjne - na początek wydatek zbędny. 3. Emolienty - zamiast nich można dodać do kąpieli kilka kropli oliwki:) Efekt ten sam za niższą cene. Wiadomo, że każdy wyprawkę dostosuje do swoich potrzeb i trybu życia (mi odradzano kupna na początku laktatora - ale wiem że nie ma opcji żebym piersią nie karmiła, a że szybko chcę wrócić do pracy i do "życia towarzyskiego" - znalazła się w części must have:)

2014-04-02 20:23

ja po 20 tygodniu kupowalam po troszku, w 30 tyg wybralam sie na wieksze zakupy a pozniej znowu to co mi zostawalo to raz na kilka dni kupowalam :) tak jest najlepiej bo jednak dla dziecka, jesli jest pierwsze to wiele rzeczy trzeba kupic, nie tylko ubranek :) bardzo przydatny artykul, przy drugim dziecku juz problemu nie mialam, duuuzo pudel z ubrankami, pieluchami tetrowymi i recznikami a takze innymi rzeczami mialam, wiec wystarczylo poprac i poprasowac :)