Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2322 Wątki)

Kompletujemy wyprawkę dla noworodka

Data utworzenia : 2014-04-02 10:29 | Ostatni komentarz 2016-11-25 10:11

Redakcja LOVI

81914 Odsłony
1892 Komentarze

Za chwilę Twój maluszek pojawi się świecie. Chciałabyś dać mu wszystko co najlepsze i wskazane. Podpowiemy Ci, jak skompletować wyprawkę, by z dbałością o racjonalność i kieszeń, zapewnić maleństwu wszystko, co potrzebne.

2014-06-02 22:41

Ja wyprawkę dla dziecka zaczęłam kompletować około 25 tc. Warto zaopatrzyć sie w rzeczy dla dziecka wcześniej, bo nigdy nie wiadomo jak potoczy się ciąza. Ja wylądowałam w szpitalu w 33 tc ze przedwczesnymi skurczami. Leżałam w sali razem z dziewczyną, która była w 29 tc, i która żałowała że posłuchała się rodziny i znajomych i nie skompletowała wyprawki dla dziecka wcześniej. Mówiła, że gdyby wiedziała że tak to się wszystko potoczy, to by już dawno kupowała dzidzi co trzeba. A tak, prawie wszystkie rzeczy załatwiała na odległość - mąż kupował, wysyłał jej fotki, a ona mówiła czy jej sie podoba czy nie :) Jeśli chodzi o mnie - to wózek kupiłam/kupiliśmy miesiąc przed narodzinami córci. Łóżeczko 3 miesiące. Ubranka kompletowaliśmy na bieżąco. Ciuszki dostawałm w prezencie również od mojej mamy i siostry, od babci, a także od siostry mojego M.

2014-05-29 21:45

Każdy szpital ma swoją listę. W szpitalu w którym będę rodzic muszę zabrać tylko dokumenty i osobiste rzeczy. Szpital zapewnia również pampersy i ubranka dla dziecka ale wezmę swoje:) Z doświadczeń koleżanek: 2-3 koszule nocne(dla karmiących) 2 pary skarpet telefon kom i ładowarka szlafrok, dres kapcie i klapki pod prysznic wszystkie dokumenty(karta ciąży, ubezpieczenie, dowód...) najpotrzebniejsze kosmetyki tantum rosa do przemywania krocza(podobno warto polewać krocze przy oddawaniu moczu po porodzie) czopki glicerynowe ubranka dla maluszka kocyk/rożek czapeczki rodzaj ubranek zależy od pory roku

2014-05-29 21:42

aajanicka zależy od szpitala. Udaj się do szpitala w ktorym masz zamiar rodzić i tam na oddziale porodowym na pewno dostaniesz listę.

2014-05-29 20:36

Drogie mamy! Co teraz zabiera się do szputala dla dziecka i dla mamy? Czy to zależy indywidualnie od każdego szpitala??

2014-04-17 09:01

teraz jest fajne to, że można na wielu stronach kupić i skompletować taką wyprawkę :) to super pomysł bo jak się kupi w jednym miejscu to są fajne zniżki;) pomysl nad tym:)

2014-04-14 08:53

Ja kupiłam pieluchy tertowe 10 sztuk ,najmniejszy rozmiar pieluszek pampers, maść Bepanten na o dparzenia i także na brodawki w czasie karmienia piersią, kaftaniki 5 sztuk ,śpioszki 5 sztuk, pajacyki 5 sztuk , koszulki pod kaftanik - to właściwie też kaftanik tyle że bawełniany cieńszy,ręczniki dla maleństwa, łóżeczko i przewijak oraz wanienkę. acha i jeszcze kocyki 2 dla dzidziusia i beciki 2 w tym jeden z utwardzanym spodem. przydatne są rękawiczki antydrapki na rączki bawełniane ,żeby noworodek nie zadrapał oczka i ubranona wyjście ze szpitala plus czapeczka wózek i drobiazgi : jak płyn do mycia, nożyczki do paznokci ,woda morska do noska ,aspirator do kataru ,odciagacz do pokarmu kupiliśmy pourodzeniu z ubrankami w większej ilości warto zaczekać rozmiar 56 szybko stajesięza mały i warto mieć odrazu śpiochy w rozmiarze 62 .zależy jaki dzidziuśduży się urodzi.mojabyła malutka dlategozaczynaliśmy od naprawdęmałych ubranek, z kolei syn był większy więc rozm 62 na początek był w sam raz. poza tym zaczekajcie nagości:) lub inne mamy w rodzinie które może używane ciuszki przyniosą .mnie szwagierkadała b dużo ubranek w rozm 62 i 68 inie musiałam wiele kupować bo i tak do wakacji z nich wyrośnie szybko

2014-04-07 12:39

Artykuł pomocny dla przyszłych mam warto wczesniej zastanowić się co nam tak naprawdę jest potrzebne i tego się trzymać, warto poszperać na różnych stronach internetowych gdzie są wyprzedaże, czasami można fajny wózek czy łóżeczko kupić za mniejsze pieniadze, kiedy na rynek wchodzi nowy model. W sklepach internetowych często są promocje czy wyprzedaże ubranek niemowlecych, chociaz i w sklepach stacjonarnych również, ubranka niemowlęce można czasami zdobyć w cenie używanych, kombinezony czy kocyki podobnie, nie warto kupować zbyt wielu ubranek w jednym rozmiarze, dzieci bardzo szybko rosną, ja zaczynałam od rozm 62 wzwyż po kilka sztuk, czasami mamy wpadają w szał zakupowy a potem mają sporo nowych z metkami ubranek bo niezdążyły ubrać, bądź drugą partię ubranek przyniosły ciocie;) Warto przeglądać oferty na allegro czy Tablicy, tam czesto mozna trafić na okazje leżaczków czy innych większych zabawek, jeśli taki leżaczek lub mata edukacyjna jest po jednym dziecku zazwyczaj wygląda jak nowa Jeśli chodzi o kosmetyki warto kupować w mniejszych opakowaniach, wówczas nie tracimy jeśli dany produkt uczuli naszego maluszka, czasami wystarczy kilka próbek mi starczyły 2 próbki sudocremu żeby się przekonać ze dla małej nie jest najlepszy

2014-04-07 12:06

Jako mama po przeczytaniu artykułu zgadzam się z wyprawką.Ubranka to z umiarem bo dzidzia szybko rośnie a j babcie zawsze coś kupią. Ja pamiętam jak kompletowałam i miałam wszystko jak urodziłam a była zima to miałam spokuj i nie musiałam po sklepach biegać lub prosić kogoś. Kosmetyki to jako mama polecam oillum wystarcza na długo i jest 100 razy lepszym środkiem myjącym i pielęgnującym niż inne firmy. Czasami w rodzinie już ktoś ma dziecko nie krępujmy się zapytać czasami symboliczne kwoty można odkupić lub pożyczyć.Ja sporo ubranek oddałam potrzebującej mamie lecz wiem ,że jej naprawdę są potrzebne bo życie tak jej się ułożyło.Kuzynce bujaczek leżaczek pożyczyłam np. Sama 60% wyprawki miałam od mojej siostry po jej córeczce,dodatkowo siostra prowadzi sklep z ubrankami dla dzieci sprowadza z Anglii nowe. Pozdrawiam przyszłe mamy .