Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2324 Wątki)

Jak radzić sobie z rozstępami / zapobieganie rozstępom

Data utworzenia : 2013-02-21 01:09 | Ostatni komentarz 2024-02-10 00:43

Konto usunięte

72920 Odsłony
1767 Komentarze

Z pewnością każda z nas wie o czym mowa rozstępy czyli szpecące nas blizny które powstają przy gwałtownym wzroście wagi np w ciąży. Ale to czy będziemy mieć rozstępy czy też nie zależy w dużej mierze od naszej genetyki. Jednak znam kilka sposobów aby zapobiegać aby potem nie leczyć: -odpowiednia dieta (unikajmy słodkich przekąsek oraz słodkich napojów gazowanych) - odpowiedni ruch jak np spacer chociaż raz dziennie - natłuszczanie i nawilżanie swojego ciała min 2 razy dziennie i regularnie (najlepiej zwykła oliwką dla dzieci) -można stosować kremy od ok 4 miesiąca ciąży zapobiegające rozstępom i ujędrniające nasze ciało

2013-10-22 10:17

przyznam szczerze że bardzo obawiałam się rozstępów, właśnie dlatego że genetycznie moja skóra nie jest zbyt jędrna i w okresie dojrzewania została już "przyozdobiona" kreseczkami na imponującej powierzchni z tyłu- od nerek do połowy uda... no i na piersiach też jest kilka... dlatego spodziewałam się że mój brzuch zostanie zaorany bliznami- a tu niespodzianka! mimo że mam już imponującą "piłeczkę" to rozstępów ani śladu! i nie wiem czy się pojawią w ciągu jeszcze 8 tygodni ;) fakt że pracowałam na to od początku ciąży- codziennie z uporem nawilżałam skórę naturalnymi olejkami- kokosowym, z masłem kakaowym, obecnie jest to balsam Babydream fur Mama, miałam też balsam na rozstępy " 9 miesięcy" Musteli ale drażnił mnie jego chemiczny skład i mocny zapach. Więc albo udało mi się oszukać naturę albo nie wiem, ale wygląda na to że pamiatką po ciąży będzie jedna blizna po cc :)

2013-10-22 09:54

Jeżeli chodzi o rozstępy to słyszałam ostatnio, że nie ma znaczenia czym się będziemy smarować w ciąży, czy zwykłą oliwką czy kremem za 50zł czy za 100zł to i tak żadna różnica. Bo ten za 100 będzie działał tak samo jak ten najtańszy. Chodzi głównie o genetykę i ilość kalogenu w naszym organizmie. Żeby zapobiec rozstępom należałoby używać środków z kalogenem, które kosztują już kilkaset złotych.

2013-09-22 18:07

Mam bardzo słabą tkankę łączną i jak piszecie skłonność do rozstępów. Pojawiły się one w okresie dorastania, ale wtedy nikt nie mówił o takich rzeczach jak rozstępy czy cellulit. Gdyby moja mama była bardziej czujna pewnie byśmy coś z tym zrobiły. W dzisiejszych czasach jest inaczej – mając świadomość że mogą się one pojawić w czasie ciąży smarowałam brzuch 2 razy dziennie oliwką w żelu Johnsona. Zużyłam 2 opakowania i poświęciłam 2 koszule nocne, ponieważ oliwka nie do końca się z nich wyprała. Było jednak warto - na brzuchu nie mam ani jednego śladu pomimo, że mam genetyczne skłonności do rozstępów i przytyłam ponad 15kg.

2013-06-04 23:23

Co do rozstepow, to nie da sie ich uniknac. Jest to sprawa uwarunkowan genetycznych. Warto zauwazyc, czy mama, albo babcia mialy rozstepy po ciazy, bo jesli tak to i nas czeka ten problem. Rowniez jesli mamy ciemna karnacje jest ok 97% szans, ze rozstepy sie pojawia, natomiast kobiety o jasnej cerze narazone sa tylko w 49%. Stosujac kremy czy preparaty na rozstepy mozemy tylko zminimalizowac ich widocznosc. Po prostu ,,leczymy'' je zanim powstana. Kremy i zabiegi maja na celu sprawic, zeby rozstepy byly plytrze i mniej widoczne, a zupelnie usunac mozna je tylko za pomoca skalpela i to tez nie w kazdym przypadku. Rozstepy powstaja kiedy dojdzie do przerwania wlokien kolagenowych w skorze, wiec nalezy je wzmacniac odpowiednia dieta i suplementami (policzki wieprzowe lub wolowe maja duzo kolagenu i sa dosc smaczne, ale i trudno dostepne)wazna jest wit. C i E. Skore nawadniamy rowniez od wewnatrz pijac przynajmniej 2 litry wody dziennie. Warto o skore zadbac juz przed ciaza. Wystarczy zwykla oliwka dla dzieci lub po prostu oliwa z oliwek. Po pierwszym trymestrze zaczynamy uzywac kosmetykow przeciw rozstepom. Chocby najlepszy krem nie zdziala cudow. Wezmy taki bio oil. Sklad taki sobie, raczej mieszanka olejkow i paru innych substancji (mozna uzywac od poczatku ciazy), cena spora za 60 ml preparatu, a dziala tak jak wiekszosc sredniej marki kremow. Tak wiec drogie panie nie wierzcie reklamom i mitom, ze od kremu nie bedzie rozstepow. Dobierajcie specyfiki wg. wlasnych upodoban. Wazne jest nawilzanie i natluszczanie skory, masaze i natryski podczes kapieli oraz aktywnosc fizyczna. Im lepiej nawilzona i ukrwiona skora tym mniejsze ryzyko. Jesli komus to pomoze to ja uzywam mustelli, aa ja i mama, no i ostatnio tego nieszczesnego bio oila ze wzgledu na to, ze skora na brzuchu mniej mnie swedzi. Wszystkiego uzywam na zmiane i smaruje sie trzy razy dziennie. Rozstepy mam tylko takie trzy malutkie ok.3mm na biodrach po pierwszej ciazy. Ale mam nikle sklonnosci do ich powstawania.

2013-06-04 08:19

kiedyś to przeczytałam i coś w tym jest ponieważ mam pare kreseczek tuż pod samym brzuchem a kremów nie uzywalam, jedynie olejek mamamil i to z próbek które dostalam w aptece. Uboga w mikro- i makroelementy dieta również może być przyczyną powstawania rozstępów. Szczególnie należy zwrócić uwagę na cynk i krzem oraz produkty bogate w witaminę E. Cynk w dużych ilościach znajduje się w mięsie, podrobach, żółtym serze, kaszy gryczanej, pestkach dyni, orzechach i grochu. Produkty bogate w witaminę E to ciemnozielone warzywa, jajka, oleje roślinne. Rozsądna, urozmaicona dieta w czasie ciąży to nie tylko skuteczne zapobieganie rozstępom, ale także sekret dobrego samopoczucia przyszłej mamy i wyraz troski o prawidłowy rozwój maluszka. http://www.ciazowy.pl/artykul,rozstepy-zmora-kobiet-w-ciazy,582,1.html

2013-06-04 08:13

oto parę nowinek medycy estetycznej jak juz jest po fakcie. Osobiście nie wiem czy bym się zdecydowała na jakikolwiek z tych metod. Mezoterapia igłowa Na czym polega: w zmienione miejsca na skórze wstrzykuje się niewielkie dawki kwasu hialuronowego oraz witaminy C. Substancje te nawilżają i odżywiają skórę oraz przyspieszają proces jej regeneracji. Kiedy można z niego skorzystać: po zakończeniu karmienia piersią. Ile zabiegów trzeba wziąć: zwykle wskazane jest wykonanie 4-5. Ile kosztuje: około 550 zł za zabieg. Opinia eksperta: Mezoterapia igłowa przynosi bardzo szybkie efekty - mówi dr Ilona Wnuk-Bieńkowska, specjalista medycyny estetycznej z klinik Esteticmed.pl. Zabieg ten odżywia skórę i poprawia jej kondycję. Kobiety, które mają skłonności do rozstępów i planują ciążę, mogą mu się poddać, by zmniejszyć ryzyko wystąpienia zmian - dodaje ekspert. Fraxel Dual Na czym polega: na działaniu tzw. laserem fraksyjnym, który robi maleńkie dziurki na skórze i usuwa uszkodzone, stare komórki. Jednocześnie laser pobudza produkcję kolagenu w obrębie rozstępu, który staje się mniej widoczny. Kiedy można z niego skorzystać: po zakończeniu karmienia piersią. Ile zabiegów trzeba wziąć: zwykle wskazane jest wykonanie 3-6. Ile kosztuje: od 700 zł za zabieg. Opinia eksperta: Laser fraksyjny pobudza procesy regeneracyjne skóry - mówi dr Maciej Łukasiewicz, specjalista medycyny estetycznej z klinik SkinClinic Med&Beauty. Efekt jest widoczny już po 2-3 miesiącach. Zabieg ten przynosi dobre rezultaty też w leczeniu blizn (np. po cesarskim cięciu) czy przebarwień powstałych na skórze podczas ciąży - dodaje ekspert. CoaxMed Na czym polega: za pomocą urządzenia wyposażonego w kilka głowic, działa się na skórę w różny sposób, m.in. wykorzystując ultradźwięki i krioterapię (mrożenie). Na zakończenie wykonuje się masaż próżniowy. Zabieg poprawia metabolizm komórkowy, pobudza produkcję nowych komórek skóry i poprawia strukturę kolagenu. Kiedy można z niego skorzystać: po zakończeniu karmienia piersią. Ile zabiegów trzeba wziąć: serię 6-15 zabiegów raz na 1-2 tygodnie. Ile kosztuje: 1500 zł za zabieg. Opinia eksperta: Zabieg ten pomaga nie tylko zwalczyć rozstępy, ale także modeluje sylwetkę. Dlatego poleca się go mamom, które chcą szybko odzyskać figurę po ciąży - mówi dr Maciej Łukasiewicz ze SkinClinic. Zabieg laserowy Palomar Na czym polega: za pomocą specjalnej głowicy, energia lasera wnika do skóry właściwej. Pobudza proces regeneracji nieprawidłowego kolagenu i przyrost nowej, zdrowej tkanki. Kiedy można z niego skorzystać: jeśli poród odbył się naturalnie, to już w miesiąc po urodzeniu dziecka. W przypadku cesarskiego cięcia trzeba poczekać do zagojenia się rany i zdjęcia szwów. Karmienie piersią nie jest przeciwwskazaniem do wykonania zabiegu. Ile zabiegów trzeba wziąć: zwykle od 3 do 6. Ile kosztuje: od 300 do 1900 zł w zależności od wielkości powierzchni skóry poddawanej leczeniu. Opinia eksperta: Zabieg laserem Palomar przynosi szczególnie dobre efekty w przypadku świeżych rozstępów. Udaje się je zredukować nawet o 90 proc., te starsze zmniejszają się o 60-80 proc. - mówi dr Beata Kociemba dermatolog z BeautyDerm Europejskiego Instytutu Dermatologii Estetycznej, Laserowej i Kosmetyki. - Między kolejnymi zabiegami należy robić miesięczną przerwę. W tym czasie skóra będzie "pracować" nad odbudowaniem prawidłowej struktury kolagenu - dodaje ekspert. Termolifting Zaffiro Na czym polega: specjalna głowica emituje promieniowanie podczerwone, które stopniowo rozgrzewa głębokie warstwy skóry. Promieniowanie powoduje obkurczanie rozciągniętych włókien kolagenu i pobudza komórki skóry do wytwarzania nowego kolagenu. Zabiegi dają efekt liftingu i odmłodzenia skóry, bo w ciągu 3-6 miesięcy od ich wykonania ilość kolagenu wzrasta o około 30 proc. Podczas zabiegu nie czuje się gorąca, ponieważ urządzenie rozgrzewa głębokie warstwy skóry, ale jednocześnie chłodzi jej powierzchnię. Kiedy można z niego skorzystać: po zakończeniu karmienia. Ile zabiegów trzeba wziąć: zwykle od 4 do 6. Ile kosztuje: cena jednego zabiegu to średnio 700 zł. Opinia eksperta: Termolifting można wykonać jeszcze przed planowaną ciążą, aby poprawić jakość skóry i zapobiec pojawieniu się rozstępów - mówi dr Ilona Wnuk-Bieńkowska. - Nie traktuje się go jako zabiegu stricte usuwającego rozstępy, jednak ma on świetne działanie pomocnicze: poprawia napięcie zwiotczałej po ciąży skóry i wzmacnia ją. Czytaj więcej na http://mamdziecko.interia.pl/news-najnowsze-zabiegi-na-rozstepy,nId,620049?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

2013-06-03 01:07

tak konkretnie :) to PALMERS właśnie dwa razy rano i wieczorem oraz oliwka dla dzieci - im większy brzuch tym częściej. Ważna regularność I nic żadnego :) Ogromnie polecam kosmetyki Palmersa w ciąży, mają dobrą cenę a przy tym dobrą jakość i co najważniejsze działają

2013-06-01 20:46

Podziele sie z Wami moim testem od miesiaca . :) Stosuje Palmers oraz Mustele i jak narazie nic nie widać,co prawda to dopiero 24 tydzień,ale zapobiegać niż leczyć. Mam nadzieje,że tak zostanie do końca ciąży. Na bieżąco postaram się zdawać relacje :) Póki co- polecam. Aha, no i kupilam na allegro,mustrela ok 70zl, palmers 30. Porownanie nieziemskie,bo w aptece mustela 130zl...