Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2324 Wątki)

Jak radzić sobie z rozstępami / zapobieganie rozstępom

Data utworzenia : 2013-02-21 01:09 | Ostatni komentarz 2024-02-10 00:43

Konto usunięte

72978 Odsłony
1767 Komentarze

Z pewnością każda z nas wie o czym mowa rozstępy czyli szpecące nas blizny które powstają przy gwałtownym wzroście wagi np w ciąży. Ale to czy będziemy mieć rozstępy czy też nie zależy w dużej mierze od naszej genetyki. Jednak znam kilka sposobów aby zapobiegać aby potem nie leczyć: -odpowiednia dieta (unikajmy słodkich przekąsek oraz słodkich napojów gazowanych) - odpowiedni ruch jak np spacer chociaż raz dziennie - natłuszczanie i nawilżanie swojego ciała min 2 razy dziennie i regularnie (najlepiej zwykła oliwką dla dzieci) -można stosować kremy od ok 4 miesiąca ciąży zapobiegające rozstępom i ujędrniające nasze ciało

2014-02-14 21:58

ja smarowałam się kremem MAMAMIL oraz podczas kąpieli dolewałam do wody oliwki, dodatkowo smarowałam się nią w ciągu dnia i muszę się pochwalić że nie mam żadnego rozstepu ale nie wiem czy to dzięki kosmetykom czy raczej genetyce, mama urodziła nas 7 i nic nie stosowała i zero rozstępów na brzuchu nogach piersiach

2014-02-14 19:41

Ja zdecydowanie polecam olejek BioOil może jest i drogi choć czasem w promocji można kupić w dobrej cenie ale jest tego wart. Ani jednego rozstępu, mam 33 lata czyli już nie najmniej a skóra jak to mówi mój mąż jak pupa niemowlaka.

2013-12-17 10:35

A mi niestety nic nie pomaga, jestem w 6 miesiacu ciązy,przytylam 4 kg a rozstępów calą mase, mimo smarowania i preparatami dla kobiet w ciazy na rozstepiy i oliwkami i balsamami nic niestety nie pomogło :) Ale zbytnio się tym nie załamuje , bo przecież są gorsze problemy, trzeba dziekować Bogu za to że jest się zdrowym :)

2013-12-16 20:08

Oczywiście, przyczyną powstawania rozstępów są zaburzenia hormonalne, podwyższenie poziomu kortyzolu w nadnerczach np. w ciąży ( szybka zmiana masy ciała), w okresie dojrzewania czy w czasie intensywnych ćwiczeń fizycznych. Niewłaściwa dieta wynikająca z niedoboru cynku i krzemu może także przyczyniać się do ich powstania, bowiem zabraknie niezbędnych pierwiastków do syntezy kolagenu.Profilaktyka rozstępów wiąże się z nawilżaniem oraz natłuszczaniem skóry kosmetykami o odpowiedniej konsystencji ( oliwki) - stanowiącej warstwę ochronną.Preparat musi być oczywiście wklepany, wmasowany, aby kosmetyk dotarł w głąb skóry - wcześniej można wziąść ciepłą kąpiel/prysznic.Niestety wszelakie preparaty mogą nam pomoc tylko w pierwszej fazie powstawania rozstępów, gdy ich kolor jest czerwony, natomiast nic nie uratuje naszej skóry gdy są już ,,perłowe''.

2013-12-14 07:45

Rozstępy to trudny problem do wyeliminowania. Przede wszystkim dobrze byłoby zrozumieć czym są – wtedy łatwiej będzie zrozumieć czemu się tworzą i jak im zaradzić. Nasza skóra składa się z 3 warstw: naskórka, skóry właściwej i tkanki podskórnej (kolejność od zewnątrz do wewnątrz). Rozstępy powstają w wyniku uszkodzenia włókien kolagenu i elastyny, które znajdują się w skórze właściwej. Do uszkodzenia tego predysponuje (nie znaczy to, że jest jedyną przyczyną, ale ma znaczny wpływ) podwyższone stężenie hormonu kortyzolu, który to hormon w okresie ciąży zwiększa swoje stężenie i jest to stanem fizjologicznym. Kortyzol może niestety też predysponować do występowania cukrzycy ciężarnych (stąd bywa, że można mieć cukrzycę w czasie ciąży, czyli wtedy kiedy kortyzolu jest więcej niż zazwyczaj, a po ciąży jak ręką odjął – m.in. dlatego, że poziom kortyzolu spada ), ale tu już inny temat. Niestety poza tym, że robi sporo złego to ma też swoje zalety np. działanie przeciwzapalne i nie można sobie manipulować gospodarką hormonalną sztucznie obniżając poziom kortyzolu. To, że są uszkadzane włókna w warstwie skóry właściwej ma ogromne znaczenie dla ewentualnych działań, które mają na celu ich eliminację. Kremy, żele – produkty, które są dostępne w sklepach nie są w stanie poradzić sobie z tym problemem, bo po prostu nie docierają tak głęboko. Substancje aktywne co najwyżej docierają do warstw żywych naskórka – ale to też mało który kosmetyk to oferuje, potrzebne są świetne nośniki a te są drogie. Lepsze efekty uzyskamy korzystając z zabiegów w gabinetach kosmetycznych lub gabinetach medycyny estetycznej. Oferta jest ogromna, nie chcę tu robić żadnym konkretnym zabiegom reklamy. Bardzo ważne jest, żeby podjąć próby pozbycia się rozstępów we wczesnym ich stadium, czyli do pół roku od ich powstania, kiedy w tkankach toczy się jeszcze stan zapalny. Możemy to zrobić jeśli nie karmimy dziecka piersią, w przeciwnym prazie przy wielu metodach usuwania rozstępów trzeba poczekać do zakończenia laktacji. Nie pozbędziemy się rozstępów w zupełności, ale możemy je z powodzeniem „obkurczyć ” z szerokości, że zostaną tylko cienkie niteczki, widoczne tylko na skórze opalonej (miejsca z rozstępami zdecydowanie gorzej się opalają). Można próbować stosowania kwasu glikolowego o stężeniu nie mniejszym niż 20% i pH przynajmniej niżej niż 3,5, w połączeniu z kwasem witaminy C co najmniej 10%. Można włączyć do smarowania pochodne witaminy A np. tretinoina (produkty z nią są na receptę). Wszystko razem da efekt złuszczania naskórka i uczucie swędzenia oraz zaczerwienienia – ale efekty są zadawalające można się pokusić na laseroterapię, czy mezoterapię - to zależy w jakiej kondycji jest skóra dookoła rozstępu, bo czasami mamy do czynienia z dość dużym zwiotczeniem. Druga sprawa to genetyka – tego nie przeskoczymy; szybki przyrost masy ciała, dieta i wiele innych. Rozpisałam się o kortyzolu, bo ten czynnik jest najczęściej pomijany w publikacjach – a jest bardzo ważny. Smarowanie skóry oliwkami, specjalnymi kremami przeciwrozstępowymi daje efekt wygładzenia skóry, zmniejszenia świądu związanego z jej napięciem, ale nie gwarantuje 100% zabezpieczenia przed nimi. To jest fizycznie (a raczej biologicznie) niemożliwe. Więc nie ma co sobie robić wyrzutów, że może nie smarowałyśmy się systematycznie, czy może krem był za słaby…

2013-11-10 16:46

ja nie mam juz celulitu ani rozstępów . udało mi się ich pozbyć dzięki diecie 3D CHili. polecam . :) jest smaczna, nie wyniszcza organizmu, jest bogada w witaminki i łatwa. a organizm po niej naprawdę działa lepiej (trawi duzo szybciej) oraz pozbywa się wlasnie celulity czy rozstępów. żadne kremy nie pomogły tak jak ona

2013-11-10 10:22

Mam 31 t.c i brak rozstępów ;) Ogólnie smaruję brzuszek 2 razy dziennie, dużo spaceruję a przytyłam już 12 kg. No mam nadzieję ,że zostanie tak do końca ciąży ;)

2013-10-24 08:52

Dokładnie. Ja też wychodzę z założenia, że od kilku rozstępów nagle nie zrobimy się mało atrakcyjne i mężowie przestaną nas kochać. Ciało jak to ciało, już nigdy nie będzie takie samo. Warto smarować się, choćby ziajką, dla samego nawilżenia skóry, a jeżeli przy okazji uda się uniknąć kilku rozstępów to super.