Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2324 Wątki)

Jak radzić sobie z rozstępami / zapobieganie rozstępom

Data utworzenia : 2013-02-21 01:09 | Ostatni komentarz 2024-02-10 00:43

Konto usunięte

72917 Odsłony
1767 Komentarze

Z pewnością każda z nas wie o czym mowa rozstępy czyli szpecące nas blizny które powstają przy gwałtownym wzroście wagi np w ciąży. Ale to czy będziemy mieć rozstępy czy też nie zależy w dużej mierze od naszej genetyki. Jednak znam kilka sposobów aby zapobiegać aby potem nie leczyć: -odpowiednia dieta (unikajmy słodkich przekąsek oraz słodkich napojów gazowanych) - odpowiedni ruch jak np spacer chociaż raz dziennie - natłuszczanie i nawilżanie swojego ciała min 2 razy dziennie i regularnie (najlepiej zwykła oliwką dla dzieci) -można stosować kremy od ok 4 miesiąca ciąży zapobiegające rozstępom i ujędrniające nasze ciało

2013-05-07 16:07

Taki wątek już tu chyba jest więc nie ma potrzeby powielać tematu, niemniej jednak nie ma specyfiku na rozstępy który jest w tanie zapobiec rozstępom - to kwestia genów,nawilżenia skóry itp. Jak słyszę, że ktoś czegoś używał i właśnie dlatego nie miła rozstępów to nie wierze w to przypuszczalnie ta osoba używając każdego innego specyfiku też by ich nie miała. Jest wśród nas kosmetyczka, bialutka chyba, może ona coś ciekawego na ten temat powie.

2013-05-04 21:05

Kochane kobietki, chciałabym abyście dodawały tutaj propozycje KONKRETNYCH specyfików ZAPOBIEGAJĄCYCH rozstępom w ciąży. Jako ,że jestem w połowie ciążowej drogi staram się wyszukać coś,co komuś pomogło, co sama mogłabym wypróbować. Tak więc zachęcam do wpisywania swoich histori i specyfików z tym związanych :) Chętnie poznam też ceny i wydajność tych ekspelerów :) Myślę,że nie jedna ciężaróweczka zainteresuje się tym tematem. Pozdrowionka Katja:) [tekst rozpoczynający wątek pt. "Zapobieganie rozstępom - KONKRETY " Redakcja LOVI]

2013-04-03 22:10

ja z rozstępami sobie nie radziłam bo nie miałam tego problemu. lekarz całą ciążę powtarzał mi, że ślicznie mi się skóra naciąga i nie mam rozstępów . jednak w ostatnich dwóch tygodniach kiedy miałam ryzyko porodu przedwczesnego i musialam leżeć na płasko całe dwa tygodnie to nadrobiłam za całe 8 miesięcy. od ciągłego leżenia na jednym boku zrobiły mi się rozstępy po jednej stronie. są okropne :( ale powoli zaczynam się do nich przyzwyczajać bo nie pozbędę się ich więc muszę nauczyć się z tym żyć...

2013-04-03 21:57

Całkowicie się z wami zgadzam dziewczyny. To głównie kwestia genetyki a w pozbyciu się ich może nam pomóc jedynie skalpel lub laser. Ja już się nawet nad tym zastanawiałam jednak myślę jeszcze o drugim dziecku więc nie ma się co spieszyć bo to niestety potwornie droga inwestycja:/ Nakładanie kremów jedynie uelastycznia skórę jednak nie dajmy się zmylić chwytom marketingowym, jeśli mamy skłonności to niestety możemy się ich spodziewać. Nie koniecznie wyskoczą na brzuchu, bardzo często pojawiają się na nogach, biodrach czy piersiach.

2013-04-01 21:48

O ile przy wzroście wagi przybyło mi kilka rozstępów, o tyle przy zżuceniu kg przybyło mi kilkadziesiąt;/ Więc kochane nie zapominajcie używac kremów czy nawet oliwek zwyklych dziecięcych po porodzie;)

2013-04-01 16:33

mi niestety nic nie pomaga musze kupic chyba jakis lepszy krem

2013-03-22 13:25

Tak naprawdę rozstępy można usunąć tylko skalpelem, a skłonność do nich jest po prostu dziedziczna. Będąc w ciąży już od samego początku smarowałam się różnymi preparatami. Od zwykłej oliwki po kremy przeciw i na rozstępy. Oczywiście bez nich się nie obyło mam 2 malutkie z jednej strony biodra i 3 z drugiej, no i trochę na tyłku. Mimo masaży, natrysków i smarowanka kremami i tak się pojawiły, aczkolwiek dzieki tym zabiegom są mniej widoczne.

2013-02-22 16:43

Ja stosowowałam tak jak napisałam i oliwkę i nie objadałam się słodyczami i różne kremy dla przyszłych mam i owszem brzuch mam czysty ale nogi i piersi to tragednia