Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2322 Wątki)

Ile kosztuje dziecko jeszcze przed narodzinami

Data utworzenia : 2014-06-19 10:15 | Ostatni komentarz 2015-09-11 15:14

K.Czerska

59599 Odsłony
944 Komentarze

Witam , jestem ciekawa ile Wy drogie Mamy/Ojcowie wydaliście na dziecko jeszcze przed urodzeniem Maleństwa. Czy korzystałyście z komisów, lumpeksów? Może dostałyście jakieś rzeczy od rodziny? Ile dzięki temu udało się Wam zaoszczędzić? Sama przed planowaną ciążą zrobiłam sobie kosztorys. Wydawało mi się, że wszystko w nim umieściłam oczywiście tak nie było:) Zapomniała doliczyć wszystkie wizyty u prywatnego lekarza czy badania w laboratorium nie mówiąc już o jakiś z pozoru małych kwotach. Tak właśnie z 5 tysięcy zrobiło się ponad 6.. Zaoszczędziłam na łóżeczku i ubrankach które kupuję tylko w lumpeksach.

2014-10-22 10:26

lilanet.....nie popadajmy w paranoję. Kinga wcale nie miała zamiaru robić żadnej statystyki......ja uważam wręcz że temat jest przydatny. Zwróćmy uwagę że nie zawsze dziecko jest planowane i nie każdy może sobie pozwolić na wydatki w każdej dowolnej chwili jakie tylko chce.....ja osobiście też robiłam sobie mały kosztorys żeby wiedzieć co potrzebuje, ile pieniedzy na to potrzebuje i jak to rozplanować żeby mi starczyło i żebym kupiła wszystkie niezbędne rzeczy......bo przecież samą miłością człowiek dziecka nie ubierze......Uważam też że nie na miejscu jest z Pani strony pytać Kinge o takie prywatne rzeczy jak to jaką matką jest i czy niema problemów emocjonalnych. Jeżeli będzie ona miała jakieś problemu to sama o tym powie wedle własnego uznania.....zresztą odbiega to od tematu wątku. Pozdrawiam

2014-10-22 09:54

Droga Pani, widzę, że bardzo Panią zabolała treść komentarza jaki umieściłam pod pani REKLAMĄ . Rozumiem również, że najlepszą obroną jest atak lub próba ośmieszenia bo jak inaczej wytłumaczyć "wygrzebanie" starego postu i treść Pani wypowiedzi? Rozumiem, że Pani szkoła rodzenia OLEŃKA działa pro bono:)

2014-10-21 22:43

Kochane Mamy, nie traktujmy naszego upragnionego dziecka jako wydatku! To jest nasze szczęście , miłość i oddanie, bezinteresowne oddanie! To jest bezcenne i tego się nie kalkuluje.

2014-10-21 22:39

Pani K.Czerska. Ciekawy wątek Pani podjęła. Mam wrażenie, że Pani bawi się tutaj w statystykę i zbiera informacje od rodziców jakim kosztem jest ich macierzyństwo? Skoro Pani kalkulacja opiewa w granicach 5 tyś to można szacować, że taka kwota jest standardem, czyż nie? Moje pytanie do Pani, czy jest już Pani po rozwiązaniu a jeśli tak, to jak przebiega Pani okres macierzyństwa? Czy nie ma Pani problemów emocjonalnych itp? Jak Pani daje sobie radę w opiece nad maleństwem, czy ktoś z osób bliskich Panią wspiera? Aby nie zbaczać z wątku po w moim przypadku wydatek przed narodzeniem dziecka kalkuluję na 4 tyś USD, gdyż poród prywatny odbył się w USA.

2014-07-10 10:02

Oczywiście że tak ;)

2014-07-10 09:25

dokładnie wiem jaki jest temat wątku, napisałam jak ja podchodzę tematu kosztów dziecka przecież każdy ma prawo wypowiedzieć co mu serce dyktuje ;)

2014-07-09 23:54

Cerien fajnie, ze masz tak dobra rodzinę i znajomych i ci pomagają

2014-07-09 22:11

bardzo dużo dostałam: wózek, kompletne łóżeczko i ciuszki dla córy, nosidełko, przewijak i zabawki, leżaczek a nawet chodzik. Ale jeszcze wtedy się uczyłam więc brałam wszystko co łaska. Sporo miałam też po mojej teraz już 7-dmio letniej siostrze. Wiele z tych rzeczy zachowało się nawet do teraz dla drugiego dziecka. Musiałam właściwie zakupić tylko podstawowe rzeczy ;P