Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2322 Wątki)

Ile kosztuje dziecko jeszcze przed narodzinami

Data utworzenia : 2014-06-19 10:15 | Ostatni komentarz 2015-09-11 15:14

K.Czerska

59600 Odsłony
944 Komentarze

Witam , jestem ciekawa ile Wy drogie Mamy/Ojcowie wydaliście na dziecko jeszcze przed urodzeniem Maleństwa. Czy korzystałyście z komisów, lumpeksów? Może dostałyście jakieś rzeczy od rodziny? Ile dzięki temu udało się Wam zaoszczędzić? Sama przed planowaną ciążą zrobiłam sobie kosztorys. Wydawało mi się, że wszystko w nim umieściłam oczywiście tak nie było:) Zapomniała doliczyć wszystkie wizyty u prywatnego lekarza czy badania w laboratorium nie mówiąc już o jakiś z pozoru małych kwotach. Tak właśnie z 5 tysięcy zrobiło się ponad 6.. Zaoszczędziłam na łóżeczku i ubrankach które kupuję tylko w lumpeksach.

2014-07-07 19:03

Trzeba racjonalnie kupować najpotrzebniejsze rzeczy a w trakcie wyjdzie czego jeszcze brakuje i zawsze można dokupić. Bezsensu np kupować nowe sukienki dla dziewczynki jak są drogie a totalnie niepraktyczne ;)

2014-07-07 18:39

K.Czerska podoba mi się jak to nazwałaś! teraz tak właśnie będę sobie mówić :)

2014-07-07 18:37

Dla niektórych to temat drażliwy co mnie trochę dziwi.. Przecież na 18 urodziny dziecka nie wręczę mu rachunku:)

2014-07-07 18:34

Oczywiście Mambasia że pieniądze nie są najważniejsze, ale ten wątek nie jest na temat wartości którymi kierujemy się w życiu, tylko kosztu wyprawki ;) rozumiem naturalnie co miałaś na myśli, ale podliczanie wydatków na dziecko, naprawdę nie umniejsza miłości do niego ;)

2014-07-07 17:43

to nie chodzi o oszczędność ale racjonalne wydawanie pieniędzy:) Jeśli możesz mieć to samo za 5 zł albo za 20 to co wybierzesz? Zawsze takie zaoszczędzone pieniądze można zainwestować lub przeznaczyć na wakacje czy coś ekstra dla dziecka:) Jak to mówi moja Babcia:" nie ważne ile masz, ważne jak wydajesz." Nie mówię tu o skrajnych przypadka. Samą miłością człowiek nie żyje, jeść też trzeba:)

2014-07-07 17:05

Mamabasia oczywiście, że tak. natomiast jak ktoś nie dysponuje większą ilością pieniążków, to zawsze mozna sobie bilans zrobić i przemyśleć na czym mozna oszczędzić, by na później zostało dla maluszka więcej. myśmy tak kombinowali i powiem Ci że dobrze, choc miałam wyrzuty na początku, za to kombinowanie.

2014-07-07 16:59

ja nawet nie liczyłam ile mnie moje dziecko kosztuj bo w życiu pieniądze nie są najważniejsze miłość i radość które daje nam dziecko jest najważniejsza

2014-07-07 16:57

Ja dostałam trochę ciuchów od siostry, resztę kupowałam w lumpeksie. Tam naprawdę można kupić fajne ciuszki nawet na wagę i wychodzi około 1zl za szt. Przynajmniej wiadomo, że prane i się nic z tym nie stało. Nie tak jak kupiłam nowe body ostatnio i po praniu wszystko poodłaziło :) Wózek też można spokojnie poszukać używany bo te pierwsze wózki się tak nie niszczą. Jeżeli chodzi o kosmetyki to znalazłam hurtownie wysyłkową (potem się okazało, że jest z mojego miasta) i tam było dużo taniej na niektórych kosmetykach nawet 10 zł. Pieluchy kupiłam na start potem dużo osób jak przychodziło to przynosiło właśnie pieluchy i chusteczki ;) Krem alantan do pupy też kupiłam w jakiejś aptece internetowej w większej ilości bo taniej wyszło(ale to już potem jak wypróbowałam czy dzieci nie uczula) Mąż zrobił sam komodę z przewijakiem to też trochę zaoszczędziliśmy. Jak dziadkowie pytali co kupić to tam mówiliśmy co nam brakuje ;)