Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2322 Wątki)

Ile kosztuje dziecko jeszcze przed narodzinami

Data utworzenia : 2014-06-19 10:15 | Ostatni komentarz 2015-09-11 15:14

K.Czerska

59596 Odsłony
944 Komentarze

Witam , jestem ciekawa ile Wy drogie Mamy/Ojcowie wydaliście na dziecko jeszcze przed urodzeniem Maleństwa. Czy korzystałyście z komisów, lumpeksów? Może dostałyście jakieś rzeczy od rodziny? Ile dzięki temu udało się Wam zaoszczędzić? Sama przed planowaną ciążą zrobiłam sobie kosztorys. Wydawało mi się, że wszystko w nim umieściłam oczywiście tak nie było:) Zapomniała doliczyć wszystkie wizyty u prywatnego lekarza czy badania w laboratorium nie mówiąc już o jakiś z pozoru małych kwotach. Tak właśnie z 5 tysięcy zrobiło się ponad 6.. Zaoszczędziłam na łóżeczku i ubrankach które kupuję tylko w lumpeksach.

2014-07-07 16:37

Też kupuję w tej aptece, różnice w cenie potrafią wynieść nawet kilkanaście zł na jednym leku czy witaminach. Co do wydatków, to na szczęście sporo rzeczy miałam pożyczone od siostry

2014-07-07 16:05

Ja kupuję w aptekagemini.pl, a tam wysyłka za 0 jest powyżej 400 pln.

2014-07-07 13:29

oliwia1126: co to za apteka z przesyłką 0zł? Może podać jej adres? My mieliśmy duzo rzeczy używanych od rodziny i znajomych. wózek, łóżeczko i inne akcesoria do nich też nowe. ALe teraz łóżeczko służy drugiemu juz synkowi, tak samo jak ciuszki

2014-07-06 18:32

Można stwierdzić, że to więcej kosztuje niż nowy mercedes :)

2014-07-06 14:18

jeszcze nie podliczaliśmy kosztów przed porodem.. ale myślę że w 6 tys. się nie zamknie.. niestety nie mamy w rodzinie małych dzieci i wszystko musieliśmy kupić nowe.. w hurtowniach , w sklepach przedrożyliśmy dużo.. niestety po zakupach stwierdziliśmy że przez allegro byłoby najtaniej.. a do lekarza chodziłam na NFZ i prywatnie kilka razy.. no i oczywiście 550 zł badania prenatalne na które sie zdecydowaliśmy.. jak mi ktoś kiedyś powiedział wychowanie dziecka kosztuje tyle co nowy mercedes :)

2014-07-05 21:46

My jedno łóżeczko mieliśmy po córce, a drugie drewniane razem z materacem ( nieużywane ) kupiliśmy na allegro za 150 zł. Więc łóżeczko nie było ogromnym wydatkiem.

2014-07-05 21:42

Za te pieniądze to bym samochód mogła kupić. Za same ubranka przed porodem dałam prawie 2000zł, miałam zapas na około 5-6 miesięcy. Wózek 1700zł, łóżeczko z wyposażeniem około 600zł, wanienka 150 zł, wizyty u lekarza plus badania to też koło 2000zł. Do tego wszystkie kosmetyki, pieluchy, ręczniki.

2014-07-04 21:13

Myślę, że wydatki nie były aż tak duże, ale jak skończę kupować to podliczę dokładnie: - wózek używany 2w1 475 zł -ubranka do ok 6 m-ca ( w tym rożek i kombinezon na zimę)180zł - pieluchy kupione na promocji rozmiar 2 i 3 - likwidacja sklepu dla dzieci (i tu zaszaleliśmy): łóżeczko, komplet pościeli, kocyk, mnóstwo drobnych rzeczy: butelkę, smoczki, szczoteczkę do włosów, nożyczki, gryzaki, kosmetyki do pielęgnacji, itd w sumie 35 rzeczy za 530 zł. -materacyk w promocji (zaoszczędziłam 54zł) - trochę rzeczy aptecznych(na internecie sprawdziłam jaka apteka najtańsza, za przesyłkę 0,00zł) -wizyty na nfz, większość badań również też bezpłatnych ( w sumie za całe badania zapłaciłam od początku ciąży 200zł) - i teraz najdroższe: leki najpierw na podtrzymanie, potem jakieś infekcje, anemia a teraz na donoszenie (mam wszystkie paragony, ale aż boje się dodać) Jak się chce można zaoszczędzić. :)