Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozszerzanie diety

Niemowlak trzyma w rączkach lizaka i liże go. Cukier w diecie należy ograniczać, gdyż jego nadmiar prowadzi do wielu niekorzystnych zmian w organizmie.

Cukier jest niezbędny w diecie dziecka. Zapewnia sprawność mózgu i mięśni, a dodatkowo wpływa na dobre samopoczucie. Niestety nadużywanie węglowodanów, to prosta droga do otyłości, cukrzycy oraz chorób układu krążenia. Dzienną dawkę cukru bardzo łatwo jest przekroczyć, ponieważ znajdziemy go również w produktach na pozór zdrowych. W jakich? Dowiesz się z naszego artykułu.

Rola cukru w organizmie

Cukier, jako węglowodan, spełnia kilka ważnych funkcji w organizmie. Bierze udział w procesach przemiany materii, jest również konieczny do właściwej pracy mózgu i całego układu nerwowego. Stanowi materiał energetyczny dla tkanek w organizmie, w tym dla poruszających się mięśni. Może być dostarczany w formie złożonych cukrów - węglowodanów np. pieczywie pełnoziarnistym lub kaszach.

Zły cukier

Biały rafinowany cukier jest zbędny w diecie dziecka. Jest szkodliwy i według niektórych specjalistów, uzależnia. Znajdziemy go nie tylko w słodyczach, ciastkach, czekoladkach i słodkich napojach, ale również na pozór zdrowych produktach jak: płatki śniadaniowe czy owocowe jogurty i serki.

Wytwarza się go z buraków cukrowych. Podczas procesu produkcyjnego jest mocno oczyszczony i pozbawiony wartościowych substancji odżywczych.

Dobry cukier

Alternatywą dla cukru rafinowanego jest nierafinowany czyli nieoczyszczony, naturalny, a przez to bogaty w witaminy oraz minerały. Dostępny jest w postaci cukru brązowego, trzcinowego. Jest bezpieczniejszy dla organizmu od białego cukru, jednak pamiętaj, że nie można go stosować w sposób nieograniczony.

Staraj się, by w diecie Twojego dziecka nie zabrakło naturalnych produktów zawierających węglowodany pod postacią warzyw i owoców. Zwróć uwagę, aby miały niską wartość wskaźnika IG, czyli poniżej 60. Takie produkty wpływają korzystnie na zdrowie i prawidłową pracę organizmu. Po ich zjedzeniu, poziom glukozy we krwi podnosi się powoli, dzięki temu organizm ma czas, by ją przyjąć i odpowiednio spożytkować. W ten sposób nadmiar cukru nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Dodatkowo, produkty zawierające węglowodany złożone są bogate w błonnik, co zapewnia uczucie sytości i sprzyja zachowaniu szczupłej oraz zdrowej sylwetki.

Za dużo cukru w diecie - negatywne skutki

Biały cukier to tylko puste kalorie. Jego nadmiar w diecie może prowadzić do otyłości, powstawania próchnicy, zaburzeń pracy trzustki, chorób układu pokarmowego, przyczyniać się do zaparć, a także niedoborów magnezu, chromu, wapnia, fosforu i witamin z grupy B.

Słodka dieta wpływa również na zachowanie malucha. Z pewnością zauważysz, że po zjedzeniu batonika dziecku poprawia się humor i czuje nagły przypływ energii. Niestety to chwilowy efekt. Gdy poziom cukru w organizmie spadnie maluch zrobi się senny, zmęczony, płaczliwy, rozdrażniony i będzie miał wzmożone uczucie głodu.

Dlaczego tak się dzieje?

Biały cukier ma jeden z najwyższych indeksów glikemicznych. Oznacza to, że po jego spożyciu intensywnie wzrasta stężenie glukozy we krwi, które po chwili szybko spada. Efektem jest ponowne uczucie głodu i pogorszenie samopoczucia.

Częstą konsekwencją słodkiej diety u dziecka są zaburzenia zachowania. Maluch raz bywa zmęczony, apatyczny, ma problemy z koncentracją, innym razem jest nadmiernie pobudzony, niespokojny, a czasem nawet agresywny.

Cukier w diecie dziecka – rozsądne zasady

Jestem mamą dwójki dzieci i wiem jak trudno jest wyeliminować całkowicie słodycze z ich diety. Zawsze istnieje ryzyko, że poza domem np. podczas wizyty u dziadków czy urodzin kolegi, maluch będzie miał dostęp do słodkich przekąsek. Może wtedy rzucić się na słodkości, próbując najeść się na zapas.

Aby uniknąć takich sytuacji powinnaś od najmłodszych lat uczyć swoje dziecko rozsądnego podejścia do słodyczy. Nie kupuj słodkich lizaków i żelków, kalorycznych ciastek i batonów. Sama przygotuj domowe słodkości. Ciasto z dyni lub marchewki, owocowy kisiel, owsiane ciasteczka, owocowa galaretka czy koktajl owocowy na bazie maślanki to tylko kilka propozycji z wielu, które możesz zaproponować swoim dzieciom.

Zwróć również uwagę na to, co je maluch w ciągu dnia. Unikaj słodkich płatków śniadaniowych, gotowych soków i napojów gazowanych, a także wysoko przetworzonej żywności. Zamiast tego możesz przygotować dziecku musli ze świeżymi lub suszonymi owocami, a do tego świeżo wyciskany sok. Staraj się różnicować codzienne menu. Jeśli na śniadanie podasz dziecku naleśniki z dżemem, na kolejne posiłki zaplanuj coś niesłodkiego.

Ucz malca zaspokajania pragnienia wodą, a nie słodkimi napojami, herbatkami czy gotowymi sokami.

Podczas zakupów uważnie czytaj etykiety. Niestety dużym problemem jest to, że większość produktów dostępnych w sklepach zawiera cukier, który często kryje się pod postacią:

  • sacharozy,
  • glukozy,
  • maltozy,
  • laktozy,
  • dekstrozy,
  • fruktozy,
  • syropu glukozowo-fruktozowego.

Czym zastąpić biały cukier?

Całkowita eliminacja cukru z diety dziecka jest niewskazana, ze względu na ważną rolę w organizmie. Poza tym, cukier obecny jest w różnych postaciach, w tak wielu produktach, że jest to praktycznie niemożliwe. Jeśli musisz go użyć zastąp go:

  • nierafinowanym cukrem trzcinowym;
  • melasą buraczaną lub trzcinową;
  • ksylitolem - cukrem brzozowym;
  • stewią – słodzikiem roślinnym;
  • syropem z agawy;
  • miodem naturalnym;
  • syropem klonowym;
  • słodem jęczmiennym.
Dodaj poradę

Powiązane produkty

Powiązane porady

Na stoliku znajdują się słodycze oraz szklanka ze słodkim napojem. Nadmiar spożywanego cukru może prowadzić do próchnicy, otyłości, cukrzycy oraz wielu innych chorób.
Czego należy unikać w diecie dla dziecka osłabionego?

W diecie osłabionego dziecka, warto zwrócić uwagę na niektóre produkty, które powinno się wyeliminować z diety. Jako mama dwóch wcześniaków o niskiej odporności stosuję się do poniższych zasad. 

Czytaj więcej >
Dziecko siedzi w foteliku do karmienia. Na stoliku jest miseczka z czereśniami, którymi niemowlak jest zaciekawiony. Owoce są źródłem zdrowych cukrów.
Czereśnie w diecie dziecka – wartości odżywcze i przepisy

Zaczyna się sezon na czereśnie, będzie się można nimi cieszyć do połowy lipca. Warto podawać je dzieciom, ponieważ jest to bomba witamin i składników mineralnych, poza tym są bardzo smaczne. Można zacząć je podawać w 8. miesiącu życia dziecka.

Czytaj więcej >
Niemowlę siedzi na krzesełku do karmienia. Mama karmi go plastikową łyżeczką, danie dla malca doprawione jest ziołami.
Czy dania dla malucha muszą być bez smaku, czyli magia ziół oraz dodatków

Obecnie zaleca się nie podawać dzieciom potraw przyprawionych solą lub pieprzem do ukończenia minimum roku, jednak niektórzy pediatrzy i dietetycy sugerują nawet aby powstrzymać się do ukończenia przez dziecko 2. roku życia. Obawiałem się, że takie potrawy nie będą dla dziecka atrakcyjne smakowo, więc postanowiłem eksperymentować z ziołami. Najpopularniejsze z nich to:

Czytaj więcej >
Dziewczynka trzyma warzywne, kolorowe szaszłyki. Ma dwa warkoczyki i szeroko się uśmiecha.
Czy warzywo może być słodyczem?

Wydaje mi się, że większość rodziców zmaga się z problemem unikania słodyczy w diecie dziecka. My również borykamy się z tą sytuacją i mimo, że mamy jasne zasady to dziecko będąc w innym otoczeniu styka się ze słodyczami zwłaszcza niekoniecznie tymi zdrowymi. Piękne kolorowe opakowania kuszą na sklepowej półce, dlatego staramy się przygotować ciekawe i smaczne alternatywy. 

Czytaj więcej >
Matka z córką siedzą przy kuchennym stole. Dziewczynka je musli z dodatkiem wartościowych daktyli. Dziewczynka ma na sobie koszulę w kratę, jest uśmiechnięta.
Daktyle – wartościowe słodkości

Daktyle są doskonałą wartościową i pożywną przekąską dla dorosłych, są bardzo smaczne i słodkie, więc będą również świetną przekąską dla dzieci. Zawierają wiele minerałów i witamin. Mimo tego, że zawierają bardzo dużo cukrów (mają wysoki indeks glikemiczny więc cukrzycy powinni unikać daktyli w swojej diecie), nie powodują nagłego wzrostu cukru we krwi, tylko dają uczucie sytości na dłuższy czas.

Czytaj więcej >

{{ review.author }}

{{ review.author }}

{{ review.publication }}