Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozszerzanie diety

Na stoliku znajdują się słodycze oraz szklanka ze słodkim napojem. Nadmiar spożywanego cukru może prowadzić do próchnicy, otyłości, cukrzycy oraz wielu innych chorób.

W diecie osłabionego dziecka, warto zwrócić uwagę na niektóre produkty, które powinno się wyeliminować z diety. Jako mama dwóch wcześniaków o niskiej odporności stosuję się do poniższych zasad.

Produkty, których należy unikać w diecie osłabionego dziecka:

1. Nabiał

Okazuje się , że często dzieci mają nietolerancję lub alergię pokarmową na krowie mleko. Towarzyszą temu często różne objawy takie jak: wysypka, biegunka, zaburzenia trawienia, bóle brzucha czy zaburzenia snu. Produkty mleczne posiadają właściwości wychładzające, dlatego warto z nich zrezygnować w okresie jesienno-zimowym, gdyż w tym okresie łatwiej o rozwój wszelkich wirusów i bakterii.

2. Cukier

Sprzyja rozwojowi pasożytów i drożdży.

3. Czekolada

Ma silne działanie alergizujące i może zaburzyć wchłanianie wapnia.

4. Rafinowane oleje

Lepiej ich unikać. Są one dodawane do różnych przekąsek przez co mogą blokować przemianę tłuszczu u małych dzieci.

5.Sól

Nie powinno się w ogóle używać siku do potraw dla dzieci. W późniejszym czasie nadmiar soli może spowodować np. osłabienie nerek.

6. Mąka

Zwłaszcza pszenna, może powodować zwiększone wydzielanie śluzu i nasilać alergię. Warto wyeliminować z diety dziecka produkty przetworzone pochodzące z mąki na prawdziwe ziarno i podawać dzieciom ryż lub kaszę.

7. Surowe warzywa i owoce

Są dość ciężkostrawne dla dzieci. Poza tym dzieci są podatne na zakażenia pasożytami, które trudno doczyścić z surowych warzyw czy owoców. Kiedy pasożyty dostaną się do układu pokarmowego małych dzieci, mogą znacznie go osłabić i zaburzyć odporność.

8. Miód

Zawiera on śladowe ilości jadu kiełbasianego, który dla układu pokarmowego dziecka może być szkodliwy. Jad może powodować u najmłodszych ostra zatrucie botulinizmem. Warto zastąpić go syropem z agawy lub syropem klonowym.

9. Napoje

Unikać ich gdyż jest w nich duża zawartość cukru. Soki przygotowane w domu rozcieńczać wodą lub podawać samą wodę.

10. Żywność przetworzona

Należy unikać żywności, którą przygotujemy w mikrofali, pasteryzowanej, puszkowanej, napromieniowanej oraz zawierającej liczne środki konserwujące.

Dodaj poradę

Powiązane produkty

Powiązane porady

Dziecko siedzi w foteliku do karmienia. Na stoliku jest miseczka z czereśniami, którymi niemowlak jest zaciekawiony. Owoce są źródłem zdrowych cukrów.
Czereśnie w diecie dziecka – wartości odżywcze i przepisy

Zaczyna się sezon na czereśnie, będzie się można nimi cieszyć do połowy lipca. Warto podawać je dzieciom, ponieważ jest to bomba witamin i składników mineralnych, poza tym są bardzo smaczne. Można zacząć je podawać w 8. miesiącu życia dziecka.

Czytaj więcej >
Niemowlę siedzi na krzesełku do karmienia. Mama karmi go plastikową łyżeczką, danie dla malca doprawione jest ziołami.
Czy dania dla malucha muszą być bez smaku, czyli magia ziół oraz dodatków

Obecnie zaleca się nie podawać dzieciom potraw przyprawionych solą lub pieprzem do ukończenia minimum roku, jednak niektórzy pediatrzy i dietetycy sugerują nawet aby powstrzymać się do ukończenia przez dziecko 2. roku życia. Obawiałem się, że takie potrawy nie będą dla dziecka atrakcyjne smakowo, więc postanowiłem eksperymentować z ziołami. Najpopularniejsze z nich to:

Czytaj więcej >
Dziewczynka trzyma warzywne, kolorowe szaszłyki. Ma dwa warkoczyki i szeroko się uśmiecha.
Czy warzywo może być słodyczem?

Wydaje mi się, że większość rodziców zmaga się z problemem unikania słodyczy w diecie dziecka. My również borykamy się z tą sytuacją i mimo, że mamy jasne zasady to dziecko będąc w innym otoczeniu styka się ze słodyczami zwłaszcza niekoniecznie tymi zdrowymi. Piękne kolorowe opakowania kuszą na sklepowej półce, dlatego staramy się przygotować ciekawe i smaczne alternatywy. 

Czytaj więcej >
Rodzina jest na zakupach w sklepie spożywczym. Mama, tata i córka wybierając produkty patrzą czy mają w składzie niepotrzebne dodatki.
Czy wszystkie dodatki do żywności są złe?


Kupując produkty zawsze najpierw sprawdzasz skład? Unikasz tych, które zawierają konserwanty i symbole z literą E? Dowiedz się, jakich dodatków do żywności unikać, a jakie zupełnie nie szkodzą.

Czytaj więcej >
Chłopiec siedzi na krzesełku do karmienia. Ma nadzianą dynię na widelec i jest uśmiechnięty, Ma na sobie niebieską bluzkę w paski.
Czym zastąpić ziemniak? Urozmaicamy posiłki.

Czym zastąpić ziemniak? Sprawdź 4 propozycje urozmaicenia menu twojego dziecka. Poznaj właściwości warzyw takich, jak bób, cukinia, dynia i topinambur.

Czytaj więcej >

{{ review.author }}

{{ review.author }}

{{ review.publication }}