Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1139 Wątki)

Szczepienia 2018

Data utworzenia : 2018-03-30 17:00 | Ostatni komentarz 2018-05-24 00:10

Konto usunięte

4641 Odsłony
95 Komentarze

Cześć, ostatnio zaczęłam zastanawiać się nad szczepieniami dzieci. W mediach była wielka afera i tzw. antyszczepionkowcy bardzo walczyli, aby nie szczepić dzieci. Co Wy sądzicie na ten temat? Szczepić czy nie szczepić? Szczepić tylko obowiązkowymi czy również tymi zalecanymi? Szczepić darmowymi, czy skojarzonymi? Jakie macie zdanie na ten temat? Oficjalny kalendarz szczepień można znaleźć tu: https://gis.gov.pl/images/pso_2018_r_.pdf

2018-05-22 21:09

Powiem szczerze, że gdy przy pierwszej córce zdecydowaliśmy się na szczepienia refundowane to nie miałam aż takiej wiedzy na temat tego krztuśca komórkowego. Przy obecnej wiedzy nie zdecydowałabym się na refundowane, a że dodatkowo mamy doświadczenie, że pierwsza córa zniosła to szczepienie tak źle, decyzja już jest łatwiejsza.

2018-05-22 18:23

Ja nie mam pojęcia na jakie się zdecydować...

Konto usunięte

2018-05-22 18:12

Też rozważam szczepionki refundowane i tylko obowiązkowe

2018-05-22 12:33

ja szczepie ale tymi obowiązkowymi syn dobrze znosi ogólnie żadnych problemów.

2018-05-22 12:30

Drugiej córce raczej rozdzielę 6w1 i pneumokoki, nie chciałabym na raz podawać, chociaż pierwsza wszystkie szczepienia poza tym komórkowym krztuścem zniosła super. Ale jak najbardziej zgadzam się, że niektóre argumenty antyszczepionkowców są tragiczne. A najczęściej wypowiadają się na ten temat osoby bezdzietne i nie medyczne zupełnie. mam wśród znajomych właśnie takiego kolegę, do powiedzenia ma najwięcej na ten temat, ale to chyba tylko dlatego, że to modne.

2018-05-22 11:31

My szczepiliśmy 6w1, płatnymi pneumokokami, rotawirusy, a teraz jeszcze meningokoki B. Jedyna reakcja była na meningokoki - temperatura 38,5. A przy poprzednich nawet temperatury nie miał. Ja generalnie jakbym mogła to bym go zaszczepiła na całe zło tego świata, gdyby się dało. A wiedzę na temat szczepionek najlepiej zdobywać u specjalistów. Antyszczepionkowcy są dla mnie nawiedzeni. Zero wiedzy a najwięcej do powiedzenia. Ostatnio mnie jakieś nawiedzone babki na forum skazy białkowej zjeść chciały, że zaszczepiłam syna 6w1, pneumo i rota na iednej wizycie. A on nawet temperatury nie miał po tym. Ryzyko jest, NOPy się zdarzają, ale skutki nie szczepienia już zaczynają być widoczne. Nawrót odry i innych milusińskich.

2018-05-22 10:16

Najlepiej poszukać polecanego pediatry któremu można zaufać i który podejdzie do dziecka indywidualnie. Mojej koleżance lekarz odradził rotawirusy jej synek ulewał chlustająco i jeszcze z krwią.

Konto usunięte

2018-05-22 10:05

Magros, mam kalendarz szczepień, nawy szczepionek, za chwile wydrukuję, będę czytac, analizować i rozważać. Mimo to, jestem przerażona