Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1138 Wątki)

Imiona dzieci 2015

Data utworzenia : 2015-04-03 15:30 | Ostatni komentarz 2016-11-07 10:56

katarzyna.bezak

18893 Odsłony
317 Komentarze

Jakie w tym roku są popularne imiona nadawane dzieciom? Jak dałyście na imię swoim pociechom? Popularne, nowoczesne, czy tradycyjne?

2016-01-27 21:39

Ja również dowiedziałam się o prawdziwych imionach niektórych członków rodziny podczas wypisywania zaproszeń na ślub. Dowiedziałam się, że moja kuzynka Kasia, to tak naprawdę Renata, a jej brat to nie Marek tylko Robert. Ich mama, czyli moja ciocia ma na imię Krystyna, gdyż tak ochrzcił ją ksiądz. Dziadkowie wybrali dla niej imię Ryszarda, ale ksiądz się nie zgodził i ochrzcił Krystyna nie pytając nikogo o zgodę. Manndarynka, ja pamiętam doskonale serial "Niewolnica Isaura" i faktycznie w trakcie jego emisji był prawdziwy szał związany nie tylko z imieniem bohaterki, ale też z fryzurą aktorki. Pamiętam, że większość dziewczyn ścinała włosy do ramion, tak jak miała aktorka podczas wizyty w Polsce.

2016-01-27 13:15

Zgadzam się z Małgorzatą , trzeba przemyśleć konsekwencje swojego wyboru. Zdaje sobie sprawę ,że dzieci do każdego imiona coś potrafią dopasować , ale nadanie imienia np. Alfons, Adolf kojarzy się z negatywnymi postaciami.

2016-01-26 21:15

I ja znam takie przypadki :) Na wujka zawsze mówiło się Adam a to tylko dlatego że ma na imię Waldemar i jego inicjały wtedy wyglądały tak WC. Babcia ma na imię Cecylia i też każdy mówił na nią Czesia. Nawet ja po dłuższym czasie byłam zdziwiona, że ona ma na imię Cecylia. Było to dla mnie nie małym zaskoczeniem i szokiem :) I tak jak pisze Małgorzata nie udziwniajmy imion swoim pociechom bo później to one ponoszą konsekwencje naszego dziwactwa. :)

2016-01-18 23:21

Ooo tak również znam takie przypadki i to mnóstwo. Moja babcia i jej rodzeństwo miało inaczej na imię, a inaczej na nich mówiono. Jakiś pradziadek ich tak ,,przechrzcił". Jak dla mnie to głupota no, ale... ;) Siostra mojej koleżanki ma na imię Patrycja i mówią tak na nią w szkole czy pracy, a w domu i wśród rodziny jest Kingą. Co do wyboru imion naprawdę warto się zastanowić. U mojego brata w klasie jest Denis. Biedak przez koniec podstawówki i gimnazjum miał niemiłe przezwisko. Łatwo domyślić się jakie... Tak samo u mojej siostrzenicy w klasie (3kl.szkoły podstawowej) jest Natan. Niby ładne, nowoczesne imię, a wszyscy wołają na niego Szatan. Dzieciaki czy młodzież mają różne pomysły, a dziecko cierpi. Wiem, że mogą być przezwiska nie tylko od imion i to jest nieuniknione, ale po co kusić los. ;)

2016-01-18 15:21

Jajeczko89 znam to! Moja babcia całe życie podpisywała się Maria, mowili na nią Maryla, a w akcie urodzenia ma Marianna... a na mojego dziadka wszyscy mówili Jurek - zdrobnienie od Jerzy, a miał na imię Ireneusz... Tak samo ojciec mojej dobrej koleżanki - wszyscy mówili i do tej pory mówią na niego Sławek, a ma na imię Wieńczysław... Jak juz dajemy imię dziecku to powinniśmy patrzeć też na jego dobro i czy w przyszłości się go nie będzie wstydziło...

2016-01-18 13:51

ja mam Ignacego :) i to imie staje sie coraz popularniejsze jak zauwazylam ostatnio

2016-01-17 08:14

Czyli jednak są takie przypadki i to dużo :-)) Jeśli chodzi o imię to też nie ma co wymyślać; bo czasai rodzice chcą żeby było oryginalne. Niektóre oryginalne, niespotykane imiona są ładne a nie które, no nie są... Ale pomyślmy tez o tym, pomyślmy o przyszłości dziecka czy jemu będzie się podobało to imię, czy go nie ośmieszy itd. W mojej rodzinie,moja chrzestna zresztą w dowodzie ma Leokadia - nie uważam,żeby to imię było brzydkie, ale ....ciocia tak uważała, niestey przez całę swoje życie nie tolerowała swojego imienia, w tamtych czasach było na topie i częste, ale nie wszyscy je lubili. Ciocia nie pozwalała na siebie mówić Leokadia, kazała Marysia i tak zostało do dziś, zresztą ja też sie dowiedziałam dwadzieścia lat późnej jak miała z dowodu :-) Druga sprawa - kojarzycie serial; "Niewolnica Isaura" znać nie znam jak pewnie większość z Was,ale o serialu pewnie każdy coś tam słyszał. Czytałam, że po tym,serialu mamy nagminnie dawały tak na imię córką, a potem te kobiety lawinami zmieniały swoje imiona

2016-01-16 23:54

Też znam taki przypadek w szkole siostry podały imiona Agnieszka i Grażyna i po bardzo długim czasie okazało się że to Estera i Rebeca, również wstydzily się swoich imion